Mimmis Mat

Nutellabullar

Kategori: Baka

Halv sats går också att göra.
 
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
 
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.
 
Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker

Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke/bakmaskin. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt ( 37 grader), Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca 1 timma, bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.

När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten. Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.

Låt dem svalna något på galler, sedan är de klara att serveras.

 

 

 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: