Mimmis Mat

Kall marinad till kött

Kategori: Allmänt

Ugnsstek en hel stek (t.ex. fransyska), salta och peppra i vanlig ordning.

Låt köttet svalna. Skär i 0,5 cm skivor.

Lägg i marinad, låt stå kallt i minst 4 tim.

Marinad

3 dl olja

2 dl sweet chilisås

1 dl soja

3-4 msk färskriven ingefära (lägg ingefäran i frysen så är den lättare att riva).

Köttfärs- och olivpaj

Kategori: Paj

 

Ingredienser 6 port:

2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt

Fyllning:
400 g köttfärs
1 gul lök
1/2 pkt bacon, 140 g
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
2 dl lätt crème fraiche
3 ägg
2 tomater
ca 15 oliver
1 dl riven ost

Gör så här:
Pajen går snabbt att göra, men ska stå en stund i ugnen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Hacka baconet. Bryn färsen i smör i en stor stekpanna. Rör i lök och bacon. Låt allt fräsa i några minuter. Krydda med salt, peppar och oregano. Rör i crème fraiche och låt allt koka ca 5 min. Ta det från värmen. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Vispa ihop äggen och rör ner dem i färsen. Häll färsen i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem och oliverna på färsen. Strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grönsallad.  

 

 

Afrikansk gryta

Kategori: Kött

En värmande gryta med afrikanska smaker.
 
Ingredienser 4 personer
1,2 kg rostbiff
2 msk smör till stekning
2 gula stora lökar
2-4 vitlökslyftor
1 röd + 1 grön paprika
1-2 msk curry
1 msk mango chutney
1 msk äkta soja
3 dl matlagningsgrädde
1-2 msk mjöl + ev.
1 dl vatten till spädning
1 banan
Salt och svartpeppar
3 msk cognac till flambering (flambering går att utesluta)
 
Gör så här: Hacka lök, skiva vitlök och tärna paprikan. Fräs lök och vitlök mjuk i smör. Tillsätt curryn och låt den fräsa med en stund. Skär rostbiffen i tärningar och fräs hastigt i omgångar i en stekpanna. Häll över den stekta löken. Hetta upp en gryta, tillsätt cognac och flambera. (Stäng av köksfläkten och ha ett lock i beredskap för att släcka lågorna vid behov). Tillsätt grädden, mango chutney, soja, paprika, salt och peppar och låt puttra ca 5 minuter. Strö ev. över mjöl och späd med vattnet om du önskar mer sås. Tillsätt den skivade bananen och sjud ytterligare i ca 5 minuter utan att koka.
Servera med ris och tillbehör som cashewnötter, torkade bananchips, färsk kiwi och mango chutney.
 
 

Trysundasås

Kategori: Sås

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

1 fiskbuljongtärningar

1 dl dill

1 dl gräslök

Citronpeppar (efter eget tycke och smak)

Gör så här

  1. Blanda grädde, creme fraiche, fiskbuljong, dill och gräslök i en kastrull. Smaka av med citronpeppar.
  2. Koka upp såsen och låt den sjuda i 5 minuter.
  3. TIPS! Såsen är även god kall.

Passar till både torsk och lax.

Leilas knäck

Kategori: Julgodis/bak

Leilas knäck

Leilas variant har smak av härlig choklad.

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
2 msk smör

Tips

Leilas Tips!
Knäck kan med fördel smaksättas på massor av olika sätt och inte bara göras på traditionellt sätt med hackad
mandel. Här förljer några exempel.

Smaksättning till 1 sats knäck / 50 stycken formar:

Limeknäck:
Skal av 3 lime

Apelsinknäck:
Skal av 1 apelsin

Ingefärsknäck:
1 ½ tsk malen ingefära

Vaniljknäck:
1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.

Pepparkaksknäck:
1 rågad tsk pepparkakskryddor

Kanelknäck:
1 ½ tsk malen kanel

 

Gör så här

1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.

3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).

5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.

 

 Foto: TV4

Krämig lax

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 laxbitar
2 burkar creme fraiche med soltorkade tomater och fetaost
1 paprika valfri färg finhackas
2 msk sweet chilisås
salt o peppar
 
Lägg fiskbitarna i en ugnssäker form. Salt och  peppra efter smak. Blanda creme fraiche med paprikan och chilisås. Häll blandningen över laxen. Sätt in i ugnen på 200 g ca 45 min-1 tim, tills laxen är färdig. Tiden beror på laxens tjocklek. Servera med en sallad och vad du vill.
 
Man kan även använda creme fraiche med paprika och chilismak och smula i fetaost.
 

Kyckling med mango chutney

Kategori: Kyckling

4 kycklingfilér
1-2 paprikor (valfri färg)
1 röd lök
2½ dl matlagningsgrädde
3-4 msk mango chutney
1-2 tsk sambal oelek
salt o peppar
 
Strimla paprikor, lök och kyckling. Stek kycklingen tillsammans med grönsakerna. Salta och peppra. Tillsätt matlagningsgrädde, mango chutney och sambal oelek (efter eget tycke). Smaka av med salt och peppar. Låt puttra några minuter. Servera med ris eller couscous och sallad.
 
 
 

Kladd- och knäckkaka

Kategori: Baka

8-10 bitar
 
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
 
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
¨Till servering:
Vispad grädde eller vaniljglass
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner de övriga ingredienserna till chokladsmetne. Häll smeten i formen.
 
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mittten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
 
 
 

Snickerstoppar

Kategori: Julgodis/bak

350 gr jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 10-12 dl cornflakes (eller mer till smeten blir stum och formbar)
 
Garnering: 200 gr mjölkchoklad
 
Värm sirap och socker i en kastrull, det ska inte koka. Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos. Krossa sedan ner cornflakes (för hand eller med gaffel, jag gjorde det i en egen skål för sig innan). Rör tills du får en lagom stum men formbar smet. Ställ kallt medan du smälter chokladen över vattenbad. Forma till toppar (storlek efter smak). Doppa dem sedan i  chokladen och låt kallna på bakplåtspapper.
 
           
 

Kycklingstroganoff

Kategori: Kyckling

För 4 personer:

2-3 kycklingfiléer (beroende på storlek)

1 gul lök

2 msk senap av Dijontyp

2 msk tomatpuré

1 msk dragon, torkad

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

1/2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1/2 buljongtärning

salt och peppar

smör att steka i

Skala och hacka löken fint.

Fräs löken på medelvärme i rikligt med smör i några minuter.

Strimla kycklingfiléerna.

Bryn på kycklingfiléerna. Salta och peppra

Tillsätt senap och tomatpuré och blanda om.

Häll på crème fraichen och rör tills den löst sig.

Tillsätt dragon och kycklingfond och rör om.

Häll på grädden och rör om. Låt koka upp.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller kokt potatis.

 

Receptet hittade jag på Markos Mat .

Ugnsbakad lax

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port

Du behöver:

4 st. portionsbitar lax
3 dl matgrädde
2-3 msk majonnäs
1 knippa dill

salt
citronpeppar

Gör så här

Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form.

Krydda med salt och citronpeppar.
Tillaga laxen i 225 grader, ca 12 minuter.
Blanda grädden, majonnäsen och dillen.
Häll blandningen över laxen och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills såsen börjar puttra.

Servera med pressad potatis och sallad. 

Norpat från Andreas blogg. 

Foto: Andrea Nordling

Fäskfilé med chili

Kategori: Kött

Receptet finns här Andreas blogg.

4 port

Du behöver:

1 st. fläskfilé
smör att steka i
salt och svartpeppar

2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 msk smör
1 msk mjöl
3 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
smaka av med salt
10 cm purjolök
1 st. paprika.

 Gör så här:

Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Bryn bitarna lätt i smör, salta och peppra.
Strimla eller skär paprikan i bitar.
Finhacka purjolöken.
Placera skivorna i en en gryta medan såsen lagas.

Smält smöret.
Vispa ner mjölet och tillsätt mjölken och crème fraichen.
Tillsätt kryddorna, köttet och grönsakerna. Krydda mera om du vill ha starkare.
Låt allt koka samman i ca 20 minuter.
Smaka av med salt peppar.

(Om du vill ha krispig paprika så lägg i den på slutet)

Servera med klyftpotatis eller pressadpotatis