Mimmis Mat

Skräddarkakor

Kategori: Matbröd

4 st
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den äver jästen lite i taget. rör till jästen löser sig.

Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor ca 20 cm i diameter.

Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 gr.

Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Bröden går bra att frysa.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: