Mimmis Mat

Lax med bladspenat och pasta

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 4 port pasta (penne)
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 65 g bladspenat (jag använde fryst, på en höft)
  • 2 dl lättcrème fraiche (paprika, chili)
  • 1 dl mjölk

Jag gjorde dubbel sats sås och någon temp tog jag inte heller.

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  3. Skala, skiva och bryn löken i oljan tillsammans med laxbitarna i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och lägg ner spenaten i pannan runt fisken.
  4. Rör samman crème fraiche och mjölk häll det i pannan och sjud ca 8 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 56˚C.
  5. Woka grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda pastan med grönsakerna.
  6. Servera laxen med pastan.



Bild och recept från www.ica.se


Gratinerad tagliatelle á la café de Paris

Kategori: Kyckling

Ingredienser
10 st schalottenlökar  
5 st marinerade soltorkade tomater  
salt o peppar   
600 g kycklingfilé  
1 tsk smör, + smör till fatet  
50 g aromsmör cafe de Paris, färdigköpt  
5 dl rensade kantareller  
2 msk rosmarinblad  
2 dl riven ost  
2 dl grädde  

Tillagning

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.

2. Skala och skiva löken, strimla tomaterna. Salta och peppra kycklingfiléerna.

3. Hetta upp smöret i en liten gryta. Stek kycklingfiléerna under lock i 5 minuter på varje sida.

4. Efterstek på svag värme under lock 5– 7 minuter, kycklingen är färdig vid
70 grader innertemperatur, använd stektermometer. Ta upp kycklingen och håll den varm.

5. Lägg aromsmöret i grytan och hetta upp det på medelstark värme.

6. Fräs i löken, tomaterna och svampen i 3 minuter. Blanda i rosmarinblad.

7. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda det stekta med pastan och osten på ett smort ugnssäkert fat. Ringla över grädden.

8. Gratinera i mitten av ugnen i 5 minuter, tills osten smält och pastan fått fin färg. Toppa med kycklingfiléerna skurna i skivor. Peppra.



Bild och recept från www.alltommat.se

Kryddig tomatsoppa med knaperstekt bacon

Kategori: Soppa

4-5 portioner

1 msk Olivolja
3 burkar med fyllig tomatkross
1 gul lök
2 vitlök
1 kruka med persilja ( mer eller mindre efter egen smak )
1- 2 röda chilifrukter ( beroende på hur starkt du vill ha )
6 – 7 dl vatten
2 msk koncentrerad fond
Salt och peppar

Toppa med knaperstekt bacon

Så här gör man:
Finhacka löken och chilin. Värm upp olivolja i en stekpanna, vänd ner lök , pressad vitlök och den hackade chilin.
De ska hettas upp men inte brännas, rör ner de krossade tomaterna, vatten och fond. Vill du ha soppan mindre fyllig , så spä ut med mer vatten.
Smaka av med salt, peppat och de sista minuterna av koktiden blandar du ner den finhackad persilja.
Låt sjuda i en kvart tjugo minuter.

http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

Pernilla Wahlgrens chokladtårta

Kategori: Tårta

Gör två chokladbottnar som delas med kniv så att det blir 4 bottnar!

4 dl strösocker

6 ägg

4 dl mjöl

1 tsk bakpulver

8 msk kakao

200 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader.  (Om du gräddar en i taget dvs. Annars är det bästa att använda varmluftsugn och då sänks ju värmen automatiskt.)

Vispa ägg och socker poröst, sikta i de torra ingredienserna och rör försiktigt i det smälta smöret.

Smörj och bröa två formar och fördela smeten i båda.

Grädda i ca 20 min.

När bottnarna svalnat delar du dem till fyra tunna tårtbottnar.

Fyllningen:

Det första och tredje lagret på tårtan fyllsmed färdig pulvermix. Chokladmousse med chrisp.

Mittenlagret fylls med vispgrädde blandad med riven vit choklad.

Toppa tårtan med vipsad grädde (kan blandas med vaniljsocker och kakao) och riven vit choklad över. Dekorera med färdigköpta choklad-dekorationer eller färska bär!

Enkelt och sååå gott!



Kycklingpaj

Kategori: Paj

Mycket god och matig paj.

8 port

 

Du behöver:

Deg:

200g Dinkelmjöl

125 g lätt kesella

2 msk kallt vatten

50g flytande smör

Salt

 

Fyllning:

2 kycklingfiléer

1 purjolök

Kycklingkrydda (Knorr)

1 röd paprika

2 dl crème fraiche chili & paprika

3 ägg

1½ dl riven ost + till garnering

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser till pajdegen.

Knåda ihop till en deg.

Lägg degen i en påse i kylen ca 30 minuter

Tryck ut degen i en pajform och nagga den.

Grädda ca 10 min i ugnen, 200 grader.

 

Skär kycklingen i bitar.

Stek kycklingen i smör och krydda med kycklingkrydda.

Strimla purjolöken.

Skär paprikan i bitar.

Lägg i purjolöken tillsammans med kycklingen och låt den fräsa.

Lägg sedan ner paprikan.

 

Vispa ihop äggen.

Tillsätt Crème fraichen och osten.

Lägg kycklingen blandningen i pajskalet och häll över ägg röran.

Ström över riven ost

Grädda i nedre delen av ugnen 35-45 min

 

Servera med en sallad.





www.andreanordling.blogg.se

Laxburgare med skagenröra

Kategori: Fisk/Skaldjur



4 st

500 g laxfilé (för två pers tog jag två färdiga filébitar)
½ gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 msk smör

Skagenröra
500 g räkor, oskalade (gick bra med en burkräkor också för det hade jag hemma)
½ dl majjo (valfri)
1 dl creme fraich (valfi)
2 msk hackad dill

Mörkt bröd (skivor eller hamburgerbröd)
valfria grönsaker
citronbitar

Hacka eller mixa laxen grovt. Finhacka löken. Blanda lax, lök, salt, peppar och ägg. Forma fyra burgare. Rensa och grovhacka räckorna. Blanda dem med majjo, creme fraich och dill. Smörstek burgarna. Servera dem på bröd, toppa med skagenröran och citron.

Rostad BBQ-potatis

Kategori: Potatis

4 port.

2 st röda paprikor
600 g färskpotatis
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chipotle paste (jag tog sambal oelek)
1 tsk paprikapulver
2 msk rapsolja
salt
svartpeppar

Klyfta potatisarna om de är stora men är de små och fina kan du rota dem som de är.

Sätt ugnen på 225 grader grill.

Skär paprikan i grova klyftor. Tvätta potatisen och skär den eventuellt i klyftor.

Fiinhacka vitlöken och lägg den tillsammans med paprika och potatis i en ugnsfast form.

Rör samman chipotlepasta, paprikapulver och olja i en liten bunke och blanda med paprikan och potatisen. Krydda med salt och peppar.

Rosta mitt i ugnen i ca 30 min eller tills potatisen känns mjuk och allt börjar få fin färg. Servera genast.




Recept från Tasteline.se

Salsa

Kategori: Allmänt

2 st mangofrukter 250-300 g
1 msk färskriven ingefära
3 msk sweet chilisås
1 st vitlöksklyfta
½ dl vatten
½ msk citronsaft
1 röd paprika
½ kruka basilika

Blanda ihop.

Grillade kycklingspett med jordnötschili

Kategori: Kyckling

4 port

600 g kyckling
salt, peppar chilikrydda
1-1½ paket bacon
1 dl jordnötssmör
1 dl sweet chilisås

Tillbehör
Ris, sallad, chilisås (guacamole, salsa om man vill)

Dela kycklingen i långa bitar. Krydda dom med kryddorna. Blanda jordnötssmör och chilisås. Lägg i kycklingen och marinera ca 10 min i rumstemperatur. Ta upp dem och trä på blötlagda spett. Vira en baconskiva runt om. Grilla dem i ugn eller på utegrillen. Täck spetten ev mot slutet så de inte får för mycket färg. Grillar du ute så tänk på att det bränner fast värmen är för hög.


Kronfågel.se

Citronbakad lax med romhollandaise

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port

ca 800 g laxfilé av mittenbiten  (jag köpte en hel stor bit och frös in det som blev över)
flingsalt
nymald peppar
3 msk rapsolja
1 dl hackad dill
rivet skal av 1 citron
2 tsk flytande honung

Sås:
ca 4 dl färdigköpt hollandaisesås
50 g löjrom (stenbitrom gick också bra)

Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda laxen med salt och peppar.
Blanda resten av ingredienserna och "bred" över laxen.
Baka i mitten av ugnen ca 20 min.
Värm eller gör såsen och blanda i rommen.

Servera med potatis, citronklyftor och en sallad.

Italiensk kasseler i krämig sås

Kategori: Kött



Antal portioner: 4
Ingredienser

700 700 g kassler i tunna skivor
3 3 st tomater i småbitar
1 1 kruka basilika eller oregano
1 1 dl grädde
3 3 st vitlöksklyftor
1 1 dl crème fraiche
2 2 msk tomatpuré (eller 1 dl chilisås)
150 150 g mozzarella i bitar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Serveras med
Pasta eller ris
Go sallad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Ta fram din finaste ugnsform och skivar kasslern i lagom tjocka bitar.

3. Blanda tomatbitarna, vitlöken och de hackade örterna med crème fraiche och grädde

4. Häll smeten över köttet i formen och strö sedan ost över hela baletten.

5. In i ugnen och låt hela härligheten få lite färg på nosen i ca 15-20 minuter.

6. Servera med pasta och en go grönsallad. Ris fungerar också bra.


Jag gjorde lite mera sås på en höft sådär och använde basilika och åt ris till.



Bild från Recept.nu

Kyckling- och ostquesadillas

Kategori: Kyckling

Ingredienser
 
4 st Tortillasbröd
4 kycklingbröst/filéer som strimlas eller skärs i bitar
250 g riven ost, hälften cheddar, hälften mozzarella
1 röd lök, hackad
1 burk Chunky salsa (300 g ca)
1 burk majs (liten)
 
Stek kycklingbitarna gyllenbruna. Hetta upp en annan stekpanna. Placera tortillabrödet i pannan och skeda på ungefär en åttondel av salsan, osten, kycklingen, löken och majsen. Arbeta snabbt! (Jag gjorde dem färdiga på bänken och lyfte sedan i dem, inte lika stressigt.)
Stek dem i ca1 minut. Vik försiktigt över halva tortillan och tryck lite lätt ihop. Stek ev en liten stund till Gör samma med de övriga bröden. Servera med sallad, guacamole etc. Jättegott!
 

Lax med nudelwok

Kategori: Fisk/Skaldjur


500-600 g lax
1 msk soja

0,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

 

250 g äggnudlar

1 msk olja

1 msk sesamolja

1 påse wokgrönsaker, 400 g

1 st pressad vitlöksklyfta

1 tsk strösocker

2 msk vinäger

1,5 tsk salt

 

Tillbehör
Ev sweet chilisås

Tillagning

1. Koka nudlarna.
2. Skär laxen i bitar
3. Häll sojan i en skål eller plastpåse. Vänd runt laxen däri. Salta och peppra den runt om. Låt ligga medan du förbereder resten eller gärna några timmar.
4. Hetta upp olja, sesamolja i wokpanna eller stor gryta. Stek grönsakerna och vitlöken några minuter i den heta pannan.
6. Strö på socker, salt och vinäger. Låt vinägern koka in och grönsakerna bli nätt och jämnt mjuka.
7. Stek laxbitarna i stekpanna
8. Häll av vattnet från nudlarna. Blanda dem med grönsakerna och fräs dem varma. Servera genast med laxbitarna.

 

Tre recept

Kategori: Allmänt

För ett tag sedan så var jag på tjejmiddag med några av mina jobbarkompias. Vi hade delat upp oss i tre grupper. Min grupp skulle göra huvudrätten som ni ser längre ner. Allt var fantastiskt gott men extra gott var såsen och förrätten.

Förrätt: Päronsallad med proscuitto


4 pers.
2 fasta päron
1 msk olivolja
1 ask machésallad
1 nypa flingsalt
100 g getost
150 g prosciutto eller annan lufttorkad skinka
En handfull valnötter

Basilika olja:
2 msk olivolja
1 msk citron
1 msk honung
1 näve basilika
Salt o peppar

Gör så här:
Skala päronen. Skär bort kärnhusen och dela dem i klyftor. Blanda dem i lolivolja och flingsalt.
Blanda ingredienserna till basilikaoljan och mixa dem till en grön örtolja.
Värm en grillpanna och grilla päronen. Lägg salladen på ett serveringsfat och strö över de grillade päronen.
Smula sedan getosten över och lägg den lufttorkade skinkan ovanpå salladen.
Toppa med valnötter, gärna rostade och ringla slutligen basilikaoljan över salladen.

Huvudrätt: Helstekt oxfilé med klyftpotatis, whiskysås och grönsaksfat


Whiskysås


4 pers
2 st schalottenlök
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap
2 msk kalvfond, koncentrerad
ca 3 msk whisky
1 krm svartpeppar
1 msk brun farinsocker
2 msk soja
1 msk grönpeppar (torkad)
1 tsk maizena, majsstärkelse
1 tsk smör

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta.
Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr.
Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
Stöt grönpepparkornen i mortel och blanda ner det i såsen.
Koka samman i 5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 minuter
Smaka av och häll eventuellt i mer hisky efter smak, drygt 1 msk.
Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.

Salladsfat med blandade grönsaket och fetaost


Efterrätt: Amerikansk citronpaj med marängtopp


6-8 pers
100 g smör
1 dl socker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
Ev rivet skal av 1 citron eller 2 rivna bittermandlar

Fyllning:
1½ dl socker
2 msk maizena
150 g smör
Rivet skal och saft av 2 citroner
2 ägg
2 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
Rör smör och socker pösigt i matberedare eller för hand. Arbeta snabbet in mjölet och havregrynen och ev smaksättning. Knåda ihop till en boll och ställ kallt inlindad i plastfolie i ca 30 minuter. Kavla ut till en platta och klä en pajform. Picka och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen i kylen i 10 minuter. Grädd i 200 grader i ca 15 minuster. Ta bort folieremsan efter 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Sjud sakta under ständig vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl snabbt ner den under vispning i kallt vatten i diskhon. Häll den kall i skalet.

Öka ugnsvärmen till 250 grader. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt socker i omgångar under fortsatt vispning. Bred massan toppigt över pajen och grädda på mellanfasen i 2-3 minuter eller tills marängen har fått lite brun färgskiftning. Serveras avsvalnad.

De som gjorde efterrätten tyckte att pajdegen blev torr och svår att kavla ut. Lite mera smör kanske gör den mera lätthanterlig.

Tapenadefilé

Kategori: Fisk/Skaldjur

ca 4 port
1 stor fläskfilé, putsad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk soya
4-5 msk tapenade (olivröra på svarta oliver, finns på burk)
2 vitlöksklyftor, pressade
salt o peppar

Lägg filén i en ugnsform. Rör ihop allt de andra och häll över filén. In i ugnen 175 C, ca 1 timma. Koka under tiden ris, gör en god sallad eller stek lite god a grönsaker att ha till. När filén är klar så ta upp den ur såsen och skär i skivor. Rör om i såsen och läggg tillbaka den skivade filén. Klart.

Recept från http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

Cannelloni fylld med kycklingröra

Kategori: Kyckling

4 portioner (nja lite snålt med 3 per man...vi åt det på två.....)

Ingredienser

12 st Cannelloni

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 kycklingfiléer

1 msk smör

3 små paprikor i olika färger

4 dl Pastagrädde (jag tog bara matlagningsgrädde 5 dl och ingen mjölk)

2 dl Mjölk

2 dl riven Västerbottensost

salt och peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°. Finhacka lök och vitlök. Skär kycklingköttet i små tärningar. Skär paprika i tärningar. Stek löken mjuk i lite av smöret. Tillsätt paprika och kyckling och stek klart. Smaka av med salt och peppar. Fyll cannellonin med kycklingfräset och lägg dem på rad i en ugnsfast smörd form. Blanda pastagrädde med mjölk och häll över cannellonin. Strö över osten och gratinera ca 30-40 minuter.

 

  Cannelloni fylld med kycklingröra
Bild från Norrmejerier

Blåbärsglass med crumble

Kategori: Efterrätt

Denna räcker till ca 8 port:

Blanda 1, 5 dl strösocker och 1 tesked vaniljsocker.

Blanda i gulorna från 5 ägg och vispa riktigt poröst.

Häll i 2 dl blåbär och 3 msk whisky.

Vispa 3 dl vispgrädde hårt. Vänd ner grädden i äggsmeten.

Häll upp i en form och låt stå i frysen minst 6 timmar.

Smula 5 digestivekex. Smält 25 gram smör och blanda i.

Stöt och blanda sedan ner 1 tesked hel kardemumma.

Häll upp på bakplåtspapper och rosta i ugnen på 175 grader ca 7 minuter.

Vid servering, strö över mer blåbär och digestiveblandningen på den färdiga glassen, samt dekorera med några blad mynta.



Bild från bloggen Matplatsen.

Cassius trini-sallad

Kategori: Sallad

Fantastisk god karibisk sallad. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4 

Antal portioner: 4

Färdigt på: 30 min

Ingredienser

Salladen
750 g färska oskalade räkor
1 st stor mogen avokado
2 dl lökalfagroddar
0.5 st gurka
1 st stor morot
0.5 påse babyspenat (40 g)

Dressingen
2 msk avocadoolja
1 st lime, saften
0.75 dl jordnötter
1 tsk grön currypasta
1 tsk honung
0.5 dl kokosmjölk
1 st finhackad vitlöksklyfta
1 nypa salt

Garnering
rostade kokosflingor
hackade jordnötter

Gör så här

1. Skala räkorna. Skölj groddarna och spenaten. Låt rinna av ordentligt. Kärna ur gurkan och skär i bitar. Skala moroten och riv eller skär i tunna strimlor. Skär avokadon i bitar. Lägg spenat, groddar, avocado, morot, gurka och räkor i portionsskålar.

2. Rosta kokosen lätt gyllenbrun i en torr, het stekpanna. Detta tar bara några sekunder - akta så det inte bränns!

3. Blanda ihop dressingen: avocadoolja, limesaft, finhackad vitlök, honung, hackade jordnötter, currypasta, kokosmjölk och smaka eventuellt av med lite salt. Häll dressingen över salladen. Strö över rostad kokos och lite finhackade jordnötter.

   

Bild från Recept.nu (halv åtta hos mig)

Pappardelle med salsiccia och spenat

Kategori: Korv

Detta fick vi till lunch i Moliden. MUMS!

4 port.

700 g pappardelle eller annan pasta
8 st salsicciakorvar eller annan korv (ca 400 g)
½ dl pinjenötter
400 g körsbärs/pärltomater
1 påse färsk spenat (ca 225 g)
4 äggulor
parmesanost att hyvla
olivolja
salt, ev flingsalt, nymalen svartpeppar

Rosta pinjenötterna tills de får lite färg i 1 msk olja i en het stekpanna. Strö över 2 krm salt. Låt rinna av på hushållspapper. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisning på förpackningen.

Skär ett snitt i salsicciakorvarna. Skrapa ut färsen och lägg på ett fat. eller skär dom i skivor. Dela tomaterna.

Bryn korvfärsen/korvbitarna i 1 msk olja i en stekpanna 5–7 minuter.

Häll av pastan och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda ner tomaterna, spenaten och den stekta korvfärsen i pastan. Låt det bli varmt.

Lägg upp pastan på ett stort fat. Strö på pinjenötterna och hyvla över parmesan. Krydda med svartpeppar och ev flingsalt. Avsluta med att ringla lite olja över. Servera med var sin äggula i skal i äggkopp bredvid.


Bild från ICAs hemsida.

Ljummen risonisallad med kyckling och fetaost

Kategori: Kyckling

2 dl risoni  
1 l hönsbuljong av tärning  
4 st kycklingfileéer  
4 tsk olja  
1 tsk salt  
1 krm svartpeppar  
1 st rödlök  
6 dl sallad, blandad  
100 g fetaost  

Sås

2 dl yoghurt, mild  
1 st lime, rivet skal och saft  
2 tsk honung  
1 krm salt  

Salladen är också god att servera kall en varm sommardag.

1.Koka risoni i buljongen ca 10 minuter. Häll av vätskan.

2. Skär kycklingen i bitar. Stek den i olja i en stekpanna 4-5 minuter. Salta och peppra.

3. Skala och skiva löken och dela salladen i bitar. Rör ihop såsen.

4. Lägg sallad på tallrikarna. Lägg på risoni och kyckling.

5. Toppa med rödlök och smula över fetaosten. Servera med såsen.


Receptet från Allt om Mat (där finns bild på rätten)

Kyckling under krispigt tacotäcke

Kategori: Kyckling

4 st kycklingfiléer
15 st nackochips (tacoships)
1 påse tacokrydda

Dela kycklingen i mindre bitar.
Lägg chipsen i en plastpåse och krossa dem till små smulor
Häll tacokryddan i påsen och skaka runt så det blandas.
Lägg kycklingbitarna, en och en, i plastpåsen och skaka runt så att smulorna fastnar på kycklingen. Jag la kycklingen i en skål och hällde kryddblandningen över och blandade runt.
Lägg kycklingbitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grilla i övre delen av ugnen i 250 grader i ca 10-15 min.
Servera med t ex tomater, gurka, sallad, salsa, creme fraiche, guacamole m m till.

Kyckling och baconpaj

Kategori: Kyckling

Receptet är från matbloggen


Till pajdegen :
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten

Fyllningen :
400- 450 gram kycklingfié
2 pkt bacon
3-4 dl creme fraiche
2 msk chilisås
100 gram valfri creme bounjour ost
Salt & peppar
1 dl riven ost

Gör så här :
Ställ ugnen på ca 200 grader. 
Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen.
Strimla kycklingen, och bryn den , klipp ner baconet och  bryn även den.
Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås.
Och smaka av med salt och peppar.
Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter
Eller tills pajen är gyllene brun.

Serveras tillsammans med en god sallad.

 

Lax med kokos och limesås

Kategori: Fisk/Skaldjur


Detta recept har jag tagit från Andrea's blogg. Mums!

4 port

Du behöver:
500 g skin och benfri laxfilé (använde färdiga portionsbitar)
2 dl kokosmjölk
1 msk färskpressad lime + 1 tsk finrivet limeskal
2 msk finskuren gräslök
rapsolja
salt
peppar

Gör dubbel sats på såsen. Det blir inte så mycket sås annars. Så jag använder 4 dl kokosmjölk och 2 st lime som jag pressar.

Gör så här:
Krydda laxen med salt och peppar.
Stek laxen i olja tills de får en fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxen från stekpannan och håll den varm.
Häll kokosmjölken i stekpannan.
Smaksätt med den pressade limen, limeskalen, salt och peppar.
Hetta upp skyn, låt den inte koka.
Tillsätt gräslöken.
Häll skyn över laxen.

Servera med ris och limeklyftor.

Tacoköttfärs

Kategori: Kött

Receptet har jag hittat på matbloggen.se
En variant på vanlig köttfärssås.

600 gram köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
4 dl creme fraiche
valfri mängd tacokrydda ( jag tog en påse )

Gott att blanda i majs i också.

Gör så här :
Bryn färsen i smör , och riv ner löken. (Jag hackade den)
Rör ner creme fraiche, chilisås och pressa ner vitlöken.
Låt sjuda upp och rör sedan ner valfri mängd tacokrydda. Låt sjuda i 10 minuter

Serveras till pasta med en god sallad

Pannacotta med mjölkchoklad

Kategori: Efterrätt

 

Till 6 personer :

4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
200 gram mjölkchoklad
2 st gelatinblad

Vit choklad, färska hallon och lite krossad mörkchoklad.

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. ( ca 5 minuter)
Koka  upp grädde tillsammans med sockret.
Ta bort från plattan och låt stå med lock på i ca 5- 10 minuter.

Rör sedan ner gelatinbladen i den varma gräddblandningen – rör om tills bladen löst sig ordentligt.

Hacka chokladen och rör ner i gräddblandningen – rör om tills all choklad löst sig.

Häll upp i koppar eller skålar. ( Går även bra att lägga i en skål – så får man välja själv hur mycket man vill ha ).

Låt stå kallt i ca 4 timmar innan servering.

Garnera med färska hallon , vit chokladflan och lite mörk krossad choklad.

 

Citronglass med persika och mandel

Kategori: Efterrätt

Ingredienser
 
Glass
6 dl grädde
1,75 dl kondenserad mjölk, sötad
2 dl lemoncurd
½ citron, skal och saft
 
Topping
2 st persikor, skurna i klyftor eller bitar
1 msk lemoncurd
1 msk rostad mandel
 
Vispa grädden lagom fast, vänd ner och smaksätt med kondenserad mjölk och rivet citornskal.
 
Pressa ner citronsaften i lemoncurden, rör om och ringla ner lemoncurden i gräddsmeten med hjälp av en gaffel.
 
Sätt in i frysen ca 5 timmar.
 
Servera glassen med en topping av persika i klyftor som vänds upp med rostad mandel.
 

Två röror till crustader

Kategori: Allmänt

Kräftröra
 
1 pkt/burk kräftor i lake
½ finhackad rödlök
½ msk fryst dill (eller färsk)
3-4 msk creme fraiche (eller philaost)
salt o peppar
 
Låt stjärtarna rinna av och lägg på hushållspapper. Blanda alla ingredienser. Ska inte bli kladdigt. Öka/minska i så fall creme fraichen. Ställ svalt innan servering. Fyll dem strax innan servering.
 
Skinkröra
 
100 g finklippt rökt skinka
½ finhackad rödlök
3-4 msk creme fraiche (eller philaost)
Finklippt bladpersilja (jag tog fryst och lika mycket som dill)
salt o peppar
 
Rör ihop och ställ kallt.
 
Rörorna räcker till ett paket crustader. Kan även ätas till bakad potatis.
 

Halloumisallad med valfritt tillbehör

Kategori: Sallad

 
 
Ingredienser:
 
Halloumi, stek i olja
Ruccolasallad
Gurga
Avakado
Stekta pinjenötter (svag värme tills de fått färg)
Parmesanost
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
 
Jag åt räkor till men man kan ta kyckling, ost jag vad som helst. Blandade även i lite isbergssallad.
Receptet har jag fått från Magdalena Graafs blogg.
 
 
 

Västerbottenspinnar

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 personer

500 g skinn- och benfri laxfilé (färdiga bitar = perfekt)
3 dl cornflakes
2 dl riven västerbottensost
2 ägg
1½ dl vetemjöl
smör, olja
salt

Krossa cornflakesen. Blanda med osten och lägg på en tallrik.

Vispa upp äggen. Häll ut på en tallrik. Häll mjölet på en annan tallrik.

Skär laxen i pinnar eller någon annan form. Krydda med salt runt om.

Vänd laxen först i mjöl sedan i ägg och sist i ost-och cornflakesblandningen.

Lägg fiskpinnarna på en torr skärbräda och låt dem torka några minuter.

Stek fiskpinnarna i omgångar i smör och olja, ca 2 minuter på varje sida.

Servera med grönsaker, klyftpotatis och sås (aioli är gott till).


Bild från ICA.se

Kycklingwok med nudlar 4 port

Kategori: Kyckling

2

st

stora kycklingfiléer

1

påse

wokgrönsaker

2

påsar

nudlar med kycklingsmak

1

msk

olivolja

2

msk

sweet chilisås

1

msk

soya

1

msk

inlagd ingefära (minced ginger)

1

 

vitlöksklyfta

1

msk

honung

1

msk

mango chutney

dl

cashew nötter

  • Strimla kycklingfiléerna och woka dem i lite olja i het wok, lägg ner wokgrönsakerna i woken och woka dem.
  • Sätt på nudlarna och koka dem enligt förpackningen (fast smaksätt med bara en påse kryddmix).
  • Häll bort vattnet som nudlarna kokat i.
  • Blanda samman alla ingredienser när grönsakerna och kycklingbitarna wokat klart i wokpannan och låt woka i ytterligare någon minut.

Detta recept har jag kopierat från helenas-web.nu

Nötfrestelse med kolakräm

Kategori: Tårta

Tid: ca 50 min + 25 i ugnen
ca 12 bitar


Nötbotten:
400 g hasselnötter
5 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
10 äggvitor

Fyllning:
6 dl vispgrädde
4 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 msk margarin

Topping:
1 msk kaffepulver
5 dl vispgrädde

Garnering:
Siktad kakao eller strössel


Mal hasselnötterna och blanda med socker, potatismjöl och bakpulver.

Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner hasselnötsblandningen.

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm. Grädda i 175 grader ca 25 min.

Fördela vispgrädde, socker och sirap i 2 stycken 2-literskastruller, annars tar det så lång tid innan krämen tjocknar. Koka kolakrämen tills den börjar bli tjock, det tar ca 25-30 min, rör om då och då. Tillsätt margarinet. Låt kolakrämen svalna.

Mortla kaffepulvret. Vispa grädde och kafffepulver.

Tex Mex Burritos

Kategori: Kött

400 g köttfärs
1 lök
2 jalopenos (ej nödvändigt)
½ dl ketchup
½ tsk salt
1 röd paprika
2 tomater
100 g Créme Bonjour Taco
1 dl riven ost
8 tortillas

Till formen: margarin eller olja

1. Stek köttfärsen och hackad lök. Blanda i (jalopenos) ketchup, salt, parika och låt småkoka i 5 min.
2. Skär under tiden tomaterna i tärningar.
3. Bred osten på tortillorna och lägg sedan på köttfärsen och tomattärningarna.
4. Rulla ihop, lägg i formen och strö över osten.
5. Gratinera tills osten smält. 225 g.

Servera med en sallad.

Kyckling fylld med mozzarella, salami och pesto

Kategori: Kyckling

Receptet är hämtat från Pernilla Wahlgrens blogg.


Beräkna 1 kycklingfilé per person

Skär ett snitt i varje filé.
Bred på ett lager pesto , 2 skivor mozzarella och 2 tunna skivor salami (Använd gärna den avlånga mozzarellan till detta. Salami Milano är också ett bra tips!)
Tryck ihop kycklingfiléerna lite lätt och häll lite olivolja över. Salta och peppra.

Lägg upp i en ugnsfast form eller i långpanna. Ställ in i ugnen på 175 grader, ca 35 min. Kolla ordentligt att kycklingen inte är röd inuti innan du tar ut den!

Medan kycklingen är i ugnen kokar du pastan som du blandar med en enkel sås gjord på:

1 burk soltorkade tomater
Några skedar pesto
Lite matlagningsgrädde
Lite matlagningsvin, riven parmesan, salt och peppar.

Skär de soltorkade tomaterna i minde bitar.
Stek dom i pannan i sin egen inläggningsolja.
Blanda ner de övriga ingredienserna. Smaka av.
Blanda i pastan. (Vilken sort du själv väljer.)
Servera gärna tillsammans med smörstekt sparris med hyvlad parmesanost, samt en fräsch sallad!

 

Kyckling med god sås

Kategori: Kyckling

1 kg kycklingfiléer
5 dl grädde
2 dl creme fraiche

Ketchupblandning
3 dl ketchup
3 tsk curry
3 tsk salt
3 tsk svartpeppar (tog inte så mycket)

1. Dela filéerna i bitar, lägg i gratängform och pensla med ketchupblandningen.
2. Ställ in i ugnen ca 15-20 min 225 grader.
3. Blanda grädde och creme fraiche med ketchupblandningen som är kvar.
4. Häll över kycklingen och ställ in i ugnen igen ca 15-20 min.
Klart!

Vi åt detta med pasta och avacadosallad.

Grillad lax med parmesansås

Kategori: Fisk/Skaldjur

1 hel laxsida med skin, ca 600 g

Marinad
½ dl olivolja
½ dl soya
2-3 msk tunt skuren ingefära
1 röd chili, urkärnad & finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
salt, peppar

Parmesansås
2 dl créme fraiche
1 äggula
1 dl finriven parmesan
1 tsk sambal oelek
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt, peppar

Tillbehör
Grönsallad
Bröd
Nykokt färskpotatis
Kokta rödbetor

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll ut den på en flat tallrik. Lägg laxen i marinaden med skinnsidan upp, låt ligga i 2-3 timmar. (Jag la den i en påse.)

2. Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer sambal oelek. Låt stå och dra medan laxen marinerar.

3. Ta upp laxen ur marinaden, grilla med köttsidan ner på medelvärme i ca 5 min utan att bränna vid. Vänd och eftergrilla med skinnet mot glöden. pensla med marinaden. Pröva om fisken är färdig genom att försiktigt dela på "fisklamellerna". Servera med parmesansås, sallad, bröd och färskpotatis. Kokta rödbetor är också gott till.

Sunes sås

Kategori: Sås

Mums till grillat! 

2 dl senap
1½ dl olja
3 msk honung
3 dl chilisås
3 msk farinsocker
1½ dl finhackad lök
1½ dl finhackad paprika
1½ dl finhackad ättiksgurka
peppar och salt

Blanda ihop.
Passar till det mesta och går att frysa.

Svanbergasill

Kategori: Fisk/Skaldjur

8 st sillfiléer
2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
½ dl sillag
3/4 dl mild kaviar
½ tsk citronpeppar
2 tsk strösocker
20 droppar worchestersås
2 knippor dill (hackas)
20 cm purjolök (finhackas)
1 st rödlök (hackas)

Blanda ihop!

God sås till kyckling

Kategori: Sås

Blanda 1 dl sweet chilisås, 1 dl jordnötssmör (gärna crunchy) och 1 tsk kycklingfond. Rör ihop. Späd ut med vatten till önskad konsistens. Mums.

Hållbergs nubbesallad

Kategori: Fisk/Skaldjur

8 kokta potatisar i bitar
5 kokta ägg
5 dl lättcreme fraiche
1 dl majonnäs
dill
2 hackade rödlökar
salt peppar
2-3 matjessillburkar
½ tub Kalles kaviar

Blanda ihop!

Skinklasagne med mozzarella och basilika

Kategori: Gratäng

Skinklasagne med mozzarella och basilika

4 pers.
Från Ica.se

Tillagningstid: Över 20 min

Ingredienser

  • 2 paket à 500 g krossade tomater med smak av basilika
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 1 nypa socker
  • 200 g färska lasagneplattor
  • ca 200 g rökt strimlad skinka 
  • 250 g skivad mozzarellaost
  • 3 skivade tomater

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Gör en tomatsås av krossade tomater med smak av basilika, lök och vitlöksklyftor, skalade och hackade. Låt det koka ihop ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar samt en nypa socker. Skär färska lasagneplattor i bitar så att de passar formen. Varva i en ugnssäker form tomatsås, lasagneplattor, rökt strimlad skinka med skivad mozarellaost. Toppa lasagnen med mozarella samt skivade tomater. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 35 minuter. Servera med sallad.

-------
Jag gjorde dubbel sats för det är alltid bra att ha till lunchlådor./Maria


Foto: Maria Nordling Byström

Färsfylld ugnspannkaka

Kategori: Kött

Receptet är från recept.nu

Antal portioner:
6
Ingredienser

2 2 ägg
6 6 dl mjölk
2 3/4 2 3/4 dl vetemjöl
25 25 g margarin
salt
Fyllning:
300 300 g köttfärs
1 1 gul lök, finhackad
1 1 burk krossade tomater
1 1 tsk oregano
1 1 tsk basilika
1 1 msk tomatpuré
riven ost
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225°/275° övervärme. Ta fram en långpanna. Smält margarinet och häll det i pannan.

2. Vispa ihop pannkakssmeten och häll den i långpannan. Grädda pannkakan ca 25 min. Vänd upp den på smörpapper och låt den kallna.

3. Fräs löken med lite margarin i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt den fräsa tills den är smulig. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in och röran är ganska fast.

4. Bred ut färsen över pannkakan. Rulla ihop den till en tjock rulle och lägg den på en plåt. Strö på osten och gratinera hastigt i 275° övervärme tills osten smält. Skär den i skivor när det är dags att äta.

1. Sätt ugnen på 225°/275° övervärme. Ta fram en långpanna. Smält margarinet och häll det i pannan.

2. Vispa ihop pannkakssmeten och häll den i långpannan. Grädda pannkakan ca 25 min. Vänd upp den på smörpapper och låt den kallna.

3. Fräs löken med lite margarin i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt den fräsa tills den är smulig. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in och röran är ganska fast.

4. Bred ut färsen över pannkakan. Rulla ihop den till en tjock rulle och lägg den på en plåt. Strö på osten och gratinera hastigt i 275° övervärme tills osten smält. Skär den i skivor när det är dags att äta



Foto: TV4

Limpa

Kategori: Baka

3 pkt jäst
1 liter vatten
4 ägg
1 pkt farinsocker
2 tsk salt
1-2 msk brödkryddor
2 kg rågsikt

Värm vattnet till 37 gr. Slå över jästen.
Rör tills den smält. Blanda i övriga ingredienser.
Jäs degen 20 min, gärna längre.
Ta upp degen på bakbordet. Dela den och baka ut till 6 st limpor.
Jäs limporna 20 min. Grädda i 20 min 200-225 gr.

Biffmacka med bearnaissås

Kategori: Kött

4 pers, ca 30 min

1 knippa grön sparris
400 g lövbiff
salt och peppar
ev grillkrydda
8 skivor hårdost av lagrad typ
4 skivor stort formbröd
4 små kvisttomater
1 rödlök
1½ dl bearnaissås (använd färdig sås på tetra eller burk, ej pulversås för den blir för lös)
flingsalt, peppar

Sätt ugnen på 240 gr.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 min.
Spola av i kallt i vatten och låt rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla lövbiffen. Stek den i het stekpanna, krydda med salt, peppar och gärna lite grillkrydda.
Klyfta tomaterna. Skala och skiva rödlöken.
Lägg osten på bröskivorna. Gratinera i ugnen tills osten är gyllenbrun, ca 5 min.
Ta ut mackorna ur ugnen. Lägg på det strimlade köttet och sparrisen.
Strö tomatklyftorna och lökskivorna över mackorna och klicka på bearnaissåsen.
Gratinera hastigt i ugnen tills såsen har fått färg, endast ett par minuter, annars kan såsen skära sig.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.

  

Lax med täcke

Kategori: Fisk/Skaldjur

Ta 4 laxbitar och lägg i en form, salta.

Gör en tjock röra av creme fraiche (ca 2,5 dl), hackade soltorkade tomater (efter smak) och riven västerbottensost eller annan lagrad ost (2-3 dl, efter smak).

Bred/klicka över fisken och stoppa i ugn, 225 g.

Tid efter tjocklek på fisken.

Servera med pressad potatis och en sallad.


Krämig lax

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 portioner pasta
4 laxfiléer
salt och peppar
1 pkt bacon

Sås
2 vitlöksklyftor
½ dl vitt vin
3 dl grädde
4 msk créme fraiche
salt och peppar
hackad persilja

Koka pastan.
Skär laxen i kuber. Krydda och stek dem gyllenbruna runt om.
Skär baconen i mindre bitar och knaperstek dom.
Hacka vitlöken och koka den tillsammans med vinet och grädden i 5 min.
Rör ner créme fraichen och krydda med salt och peppar. Blanda försiktigt ner såsen med laxen och bacon och låt allt bli varm. Smaka av med persilja och ev mer kryddor.

smörstekt torsk med bacon

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port.

600 g torskfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
140 g bacon
200 g champinjoner
1 msk smör
1 skalad strimlad rödlök
½ msk balsamvinäger
salt och peppar
½ dl bladpersilja

Salta torskfilén och låt de rimma ca 10 min. Strö på vitpeppar. Stek filéerna i smör. Stek bacon, champinjoner skurna i fjärdedelar med smör. Tillsätt skalad strimlad rödlök och balsamvinäger. Smaka av av med salt och peppar. Vänd ner blapersilja. Servera med potatismos.