Mimmis Mat

Goda gröten

Kategori: Allmänt

1 port

Du behöver:

1 mosad banan

2 ägg

1 msk mandelmjöl

knappt 1/2 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:

Blanda allt i en kastrull. Koka sedan under omrörning tills det blir en

grötig konsistens (ca 3 min).  Servera med bär eller sylt.

 

Receptet har jag knyckt från Andreas blogg.

 

 

Carins lakritskaka med citron

Kategori: Baka

75 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl mjöl
1 tsk rivet citronskal
4 st Käck, lakritskola
 
vispgrädde
lemoncurd
 
Sätt ugnen på 175 g. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, vetemjöl och citronskal.
 
Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm. Klipp Käcken i små bitar och strö dem över smeten. (Jag hade bara 2 st Käck, av misstag och det gick bra.)
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
 
Vispa grädden och bland i lemoncurd efter smak.
 
 
 
 
 

Paella

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port
 
350 g skaldjursmix
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olivolja
3 dl arborioris
0,5 g saffran
1 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
8-10 dl vatten
1½ msk skaldjursfond
1 röd paprika, strimlas
ca 70 g bladspenat
salt o peppar
 
Tina skaldjuren enligt förpackningen (ca 10 tim i kylskåp). Låt rinna av väl.
Fräs lök och vitlök oljan. Tillsätt ris, saffran och vin. Låt det koka någon minut.
Häll på vatten så att det täcker någon cm över riset och rör ner fonden. Späd med mera vatten vartefter det kokar in. Koka sakta ca 20 minuter.
Tillsätt paprika, spenat och skaldjursmixen när det återstår någon minut av tillagningstiden.
Servera med bröd och citronklyftor.
 
 
 

Mexikansk pastagratäng

Kategori: Pasta

4 pers
 
250 g pastaskruvar
olivolja
250 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
½ burk tacosås
1 liten burk majskorn
1½ msk tacokrydda
 
Sås
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 msk senap
3 krm salt
½ krm kryddpeppar
1 dl riven lagrad ost (t ex prästost)
 
Koka pastan. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en eldfast form med olivoljan. Lägg i pastan.
Fräs färsen i olivoljan. Hacka löken och finhacka paprikan. Lägg i detta med färsen.
Tillsätt tacosåsen, majsen och tacokryddan. Fördela färsen över pastan.
Vispa ut mjölet i mjölken. Koka upp under omrörning och låt puttra i 3 minuter.
Smaka av med senap, salt och kryddpeppar. Häll såsen över färsen och strö osten över.
Gratinera i ugnen ca 15 minuter.
Servera med en avokado- och tomatsallad.
 
 

Ljuvlig lax i form

Kategori: Fisk/Skaldjur

 

4 port

 Du behöver:

4 bitar lax

½ dl hackad basilika färsk eller fryst

½ dl hackad dill färsk eller fryst

2 msk hackad timjan färsk eller fryst

salt och peppar

3 st tomater

½ gul lök

4 dl matlagningsgrädde

1 dl vitt matlagningsvin

2 st fiskbuljongtärningar

 

Gör så här:

Blanda ihop örterna och vänd laxen i dem.

Krydda med salt och peppar. Skiva tomater och lök. Lägg dem i en ugnsfast form.

Placera fisken ovanpå. Koka upp matlagningsgrädden, vinet och buljongtärning i en kastrull tills tärningen smält.

Häll försiktigt blandningen över fisken och ställ in i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.

 

Servera med kokt potatis, gärna pressad potatis

Foto: Andrea Nordling

 

Nutellasemifreddo

Kategori: Efterrätt


ca 8-10 port

 

Du behöver:

2 st marängbottnar
4 st ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

 

Gör så här:

Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena.

Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker.

Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker

Vispa grädden för sig.

Lägg en marängbotten i formen.

Krossa den andra marängbotten.

Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen.

Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten.

Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.

Servera med färska jordgubbar, andra bär eller som den är.