Mimmis Mat

Veckosallad

Kategori: Allmänt

 
½ vitkålshuvud
3 st morötter
1-3 st paprikor i olika färger
Detta strimlas.
 
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 liten gul lök
Detta hackas.
 
Lag:
1 dl solrosolja
0,75 dl äppelsicervinäger
0,5 dl socker
1 tsk salt
Koka upp lagen och häll den het över salladen. Förvara salladen (i burk med lock) i kylen.
 
 
 
 
 
 

Kycklingfilé med chilipesto

Kategori: Kyckling

900 g kycklingfilé
Smör
Salt o peppar
2 dl philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3 tsk chilipesto
1 röd paprika
 
Ställ ugnen på 200 grader.
 
Skär kycklingen i lagom stora bitar. Bryn kycklingen i smör tills kycklingen får färg, salta och peppra. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form. Mät upp philaost, creme fraiche, grädde, pesto och salt och peppar i en kastrull och låt skjuda upp. Under tiden finhackar du paprikan och fördelar över kycklingen.
Fördela sedan såsen över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Servera med ris och sallad.
 
 

Krämig Fläskfilé

Kategori: Kött

4 port

1 stor fläskfilé

5 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

1 köttbuljongtärning

1 purjolök

3 dl matlagningsgrädde

2 dl crème fraiche KNORR Kött & grillkrydda

salt & svartpeppar

smör att steka i

 

Gör så här:

Putsa och skär filén i skivor. Salta och peppra. Stek i rikligt med smör i en panna (i två omgångar, annars blir köttet lätt kokt i stället för brynt om man lägger allt i pannan på en gång!) så det får fin färg på båda sidor. Strimla purjon och soltorkade tomater. Låt de steka med tills löken mjuknat. Häll på matlagningsgrädden och crème fraichen. Smula ner buljongtärningen. Pressa i en vitlöksklyfta. Låt puttra tills köttet är klart. Krydda med KNORR kött & grillkrydda efter smak.

Receptet har jag tagit från Andreas blogg

Foto: Andrea Nordling

Räksoppa med sting

Kategori: Soppa

4 pers
 
1 röd chilifrukt
rapsolja till stekning
300 g skalade räkor
5 cm purjolök
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
40 g spenat
100 g färdig tomatsås, gärna med chilismak
3 dl fiskbuljong av fond eller tärning
250 ml kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1 stjälk citrongräs
125 g sockerärter
salt o peppar
Servera med bröd om du vill.
 
Kärna ur chilin och skär den tunt. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs räkorna 1-2 minuter tillsammans med chilin. Lägg över på en tallrik. Skär purjolök, lök, vitlök och champinjoner tunt och fräs lite lätt i ca 1 msk rapsolja. Blanda ner spenaten och låt den mjukna.
Häll på tomatsås, buljong, kokosmjölk och currypasta. Krossa citrongräset lite lätt i den tjockare delen och lägg ner i pannan. Koka allt i ca 5 minuter. Strimla under tiden sockerärterna, lägg sedan ner dem i pannan och låt dem koka med i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i skålar och toppa med de chilifrästa räkorna. Servera med en bit bröd.
 
 
 
 

Kycklinggryta med curry och chili

Kategori: Kyckling

4 port
 
800 g kycklingfilé
½ dl soya
1 hackad gul lök
2 msk smör
2 tsk salt
2 krm peppar
1 msk curry
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek eller ½ strimlad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1 msk vetemjöl
 
Till servering:
3 skivade bananer
1 tärnad röd paprika
1 dl kokosflingor
kokt ris
 
Strimla kycklingen och blanda med soya.
Bryn kycklingen och lök i omgångar i smör och strö över salt, peppar och curry. Lägg över det i en gryta, tillsätt resten av ingredienserna förutom mjölet. Sjud grytan 20 min.
Blanda ut vetemjölet med lite kallt vatten, rör ner det i grytan. Sjud ytterligare 5 min.
Rör ner bananerna i grytan (det går bra utan också), strö över paprika och kokosflingor.
Servera ris till grytan.
 
 
 

Annas goda kyckling

Kategori: Kyckling

4 filéer (1 kg dubbelsats)
bacon
 
 
Marinad (låt kycklingen ligga minst 12 tim i marinaden)
1 hackad röd lök
1 dl matolja
2 msk soya
2 msk chilisås
½ tsk sambal oelek
1 krm salt
svartpeppar
2 pressade vitlökar
 
Ta upp kycklingen och dra av det mesta av marinaden med fingrarna. Linda bacon runt kycklingen
och lägg de i en smort form.
250 grader i 10-20 min + 3 min grill
 
Koka upp marinaden och häll över kycklingen innan servering.
Gott med en kall sås till, t ex gräddfil med ädelost.
Servera med grönsallad och ris/pressad potatis.
 
 
 
 

Pasta frutti di mare

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 portioner.
 
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
ev en bit färsk chili
olivolja
1 burk tomatsås av Dolmiotyp
Patsta Pappardelle
80 g skalade räkor
80 g kräftstjärtar i lag
80 g crabsticks
persilja
salt och peppar
 
Tärna lök, vitlök och paprika samt eventuell chilifrukt och fräs i olivolja.
Häll på tomatsåsen och låt puttra ihop ett par minuter.
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Lägg gärna i lite färsk bladspenat i durkslaget, när du slår av kokvattnet.
Lägg skaldjuren i såsen i sista minuten och ge det hela ett snabbt uppkok.
Servera direkt, gärna med lite persilja eller kryddgrönt på toppen.
Riven parmesan och pesto hör egentligen inte till skaldjur och pasta, men vad sjutton, tycker du att det är gott, så ställ fram det på bordet!