Mimmis Mat

Frö & fikonbar

Kategori: Baka

(ca 20 st)

 
400 g solrosfrön
200 g linfrö
200 g pumpakärnor
150 g torkade fikon (i bitar)
200 g mandlar (alt. 200g mandelmjöl)
1 dl honung
1 tsk vaniljpulver
4 ägg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 C. Blanda solrosfrön, linfrön, pumpakärnor och fikonbitar i en skål. Mixa mandlarna till mjöl i mixern. Tillsätt mandelmjöl, honung och vaniljpulver till fröblandningen. Vispa upp äggen och rör ner i smeten. Bred ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna och hugg upp i lagom stora bitar när de svalnat.

Tips:
Du kan alltid byta ut fikonen mot något annat du gillar, t.ex. tranbär, blåbär eller varför inte dadlar!

 

 
 
 
 
 
 

Lammfärsbiffar

Kategori: Kött

4 pers.
 
50 g ruccola, hackad
400 g lammfärs
100 g fetaost
3 st äggulor
2 kvistar rosmarin, hackad
salt och peppar
½ dl olivolja
2 msk vatten
2 st vitlök, rivna klyftor
 
Blanda lammfärs, ruccola, fetaost och äggulor.
Vänd i rosmarin och vitlök.
Blanda i olivolja och vatten.
Forma biffar och stek.
Servera med grillade grönsaker och tomatkokt mathavre (kan skippas). Vi åt bara med grönsaker.
 
Grundreceptet är från recept.nu.
 
 

Knäckig äppelpaj

Kategori: Efterrätt

 Superenkel och god paj.
 
Ingredienser
4-5 äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl sirap
½ tsk bakpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj och kärna ur äpplena som skärs i grova klyftor. Skalet får gärna vara kvar.
Lägg äppelklyftorna i en ugnssäker form.
Smält smöret i en kastrull.
Rör ned övriga ingredienser i kastrullen.
Häll pajsmeten över äppelskivorna.
 
Grädda pajen i ca 25 min.
Servera ljummen paj med vaniljglass.
 
Tips!
Du kan byta ut äpplen mot t ex rabarber, hallon.