Mimmis Mat

Gyllene saffranskrans

Kategori: Baka

1 krans
 
50 g jäst för söta degar
1½ dl kall mjölk
1 kuvert saffran, 0,5 g
3 msk socker
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
ca 6½ dl vetemjöl
 
Fyllning
100 g smör
1 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av ½ apelsin
 
Pensling och garnering
1 ägg
hackad sötmandel
pärlsocker
 
Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör om tills den löst sig.
Stöt saffran och socker til fint pulver i en morte.
Rör ner i degvätskan. Klicka ner smöret och tillsätt mjölet.
Arbeta degen slät och smidig inågra minuter.
Stjälp ut på mjölad bänk. Låt vila medan fyllningen blandas.
 
Fyllning
Blanda alla ingredienserna och rör till enslät konsistens.
 
Sätt ugen på 200 grader.
Kavla ut degen rektangulär och bre fyllningen över. Rulla samman.
Forma degrullen till en krans och lägg den med skarven neråt i en smord kransform, ca 24 cm i diameter.
Klipp den till ett flätmönster exempelvis så här: Klipp jack med en sax genom det översta deglagret
och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster, platta till.
Låt kransen jäsa till knappt dubbel storlek, ca 50 minuter.
 
Pensla den färdigjästa kransen med lätt uppvispat ägg och strö över lite hackad mandel och pärlsocker.
Gärdda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan du lossar den ur formen
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: