Mimmis Mat

Pulled chicken

Kategori: Kyckling

 
 4-5 pers
 
1 hel kyckling
salt och peppar
 
Svartvinbärssirap
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk svartvinbärsgelé
1 dl kycklingbuljong
½ dl honung
1 dl balsamvinäger
½ dl ketjap manis el teriyakisås
 
Servering
Tunt skivad rödlök
Sallad
4 frallor/hamburgerbröd
 
Sätt ugnen på 150 gr.
Salt och peppra kycklingen runtom.
Lägg den i en ugnsfast form och tillaga i ugnen i ca 2 timmar.
Gör svartvinbärssirapen under tiden.
 
Skala och finhacka lök och vitlök och lägg i en kastrull.
Tillsätt resterande ingredienser och koka upp.
Låt det småputtra i ca 20 minuter tills det får en sirapsliknande konsistens.
Ta upp kycklingen och låt den vila i ca 20 minuter.
Ta bort ben och skinn och riv/dra köttet i strimlor medan det fortfarande är varmt.
Häll svartvinbärssirapen över kycklingen och blanda väl.
Täck och låt det gärna stå och dra ca 1 timma.
Hetta upp kycklingen försiktigt före servering.
Servera med tunt skivad rödlök och sallad (tomater) i bröd.
 
 
 
 
 

Italiensk pastasås

Kategori: Kyckling

 
Recept från Matplatsen
 

4 port

1 grillad kyckling, bena ur och skär i små bitar

1 burk soltorkade tomater, Ridderheims

70 g färsk bladspenat

1-2 vitlöksklyftor finhackad

3 dl grädde

salt & peppar

Till servering

Riven parmesan

Färsk pasta

Ppeppar att mala

 

Häll lite olja eller smör i en kastrull. Hacka soltorkade tomaterna och låt dem fräsa en stund tillsammans med vitlöken, spenaten och kycklingen. Häll på grädden och låt småputtra 5-10 min så den blir krämig och smakrik. Smaka av med salt och peppar.

Koka pastan och rör ner den i pastasåsen. Servera genast!

Strö riven parmesan över och nymald peppar. 

 

 

 

Gratinerad pepparkyckling

Kategori: Gratäng

 
4 port
 
Detta har jag inte lagat själv men mamma gjorde denna rätt till pappas födelsedag och då var vi ca 10 pers. Alla tyckte att det var GOTT! (Hon hade dubblat recepter några gånger...)
 
4 kycklingbröstfiléer
½ dl 5 peppar-mix (färdig kryddblandning men som du även kan göra själv. Består av vit-, svart, krydd-, rosé- och grönpeppar.)
2 msk vetemjöl
150 g varmrökt sidfläsk
ca 400 g små kokta potatisar
1 rödlök
3 msk olja tills tekning
1 stor påse babyspenat, 200 g
1 ask (250 g) cocktailtomater
 
Ädelostsås
100 g ädelost, t ex Danablu
1 dl vispgrädde
1 dl vitt vin eller vatten
125 g färskost med pepparsmak, t ex Cantadou 4 peppar
2 msk konc kycklingfond
2 lagerblad
salt o peppar
 
Sätt ugnen på 150 g.
Grovkrossa pepparmixen i en mortel och rör ihop den med vetemjölet.
Salta kycklingfiléerna runtom och vänd därefter runt dem i peppar- och mjölmixen.
Grovtärna sidfläsket, skiva potatisen samt skala och skiva löken.
 
Hetta upp en stekpanna med oljan.
Rör ner fläsket och stek det knaprigt.
Ta upp sidfläsket och bryn kycklingen runtom i stekskyn. Ta upp kycklingen.
Tillsätt alla ingredienserna till såsen i samma panna och hetta upp tills du får en sås i lagom konsistens.
Salta och peppra.
Lägg potatisen i botten på en eldfast form.
Lägg sedan på lök, spenat, kycklingfiléer, sidfläsk och tomater. Ringla över såsen.
Gratinera längst ner i ugnen i ca 30-40 minuter tills kycklingen är genomstekt.
 
 
 

Tomatpizza

Kategori: Pizza

 
4 port
 
Gör en deg enligt receptet eller gör som jag, köp färdig deg.
 
25 g jäst
2½ dl vatten 37 gr
1 tsk salt
1 tsk socker
400-500 g vetemjöl
 
Lös upp jästen i vattnet med salt och socker.
Tillsätt mjölet och arbeta väl till en smidig och blad deg.
Forma till en boll och gör ett kryss mitt på.
Jäs övertäckt i ett par timmar.
 
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 kg tomater
½ squash (skippade jag)
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk strösocker
4 droppar tabasco
2 msk soltorkade tomater i bitar
1 knippe hackad oregano
1 kvist rosmarin
125 g körsbärstomater
100-200 g mozzarellaost
1 tsk torkad oregano
½-1 hel påse rucolasallad
 
Skala och hacka vitlöksklyftorna och gula löken.
Skölj tomater och hacka dem grovt.
Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta.
Tillsätt tomater, balsamvinäger, socker, tabasco och soltorkade tomater.
Hacka oreganon och rosmarin och rör ner.
Småkoka under  lock i 20-30 minuter.
Kavla ut degen ca 2 cm tjock på mjölat bakbord.
Fördela tomatsåsen på bottnen.
Skiva squashen så tunt som möjligt.
Lägg skivorna på pizzan.
Dela körsbärstomaterna och strö över.
Fördela mozzarellaosten i mindre bitar eller skivor över pizzan.
Strö över torkad oregano.
Grädda mitt i ugnen i 225 gr ca 10-12 minuter.
Strö över rucolasallad och ringla olivolja över pizzan innan servering.
 
Mums!
 
 
 

Kyckling med basilikaris

Kategori: Kyckling

4 port
 
Ingredienser
 
Kyckling
ca 1 kg kycklinglår (jag tog kycklingfilé som jag skar i långa smala bitar)
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 dl lätt crème fraiche med paprika och chili
2 dl hönsbuljong (vatten och tärning eller fond)
 
Ris
1 gul lök
1 msk olja
3 dl ris
6 dl hönsbuljong (vatten och tärning eller fond)
300 g sommargrönsaker (frys)
1 kruka basilika
 
Kyckling
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn kycklingen i matfettet i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Lägg dem i en ugnssäker form
Blanda crème fraiche med buljong och häll runt kycklingen.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills kycklingen är klar.
 
Ris
Skala och finhacka löken.
Bryn den i oljan i en kastrull.
Tillsätt riset och låt det fräsa med så att det blir glansigt.
Häll i buljongen och koka enligt anvisningen på förpackningen.
När ca 5 minuter återstår av koktiden tillsätts grönsakerna.
 
Strimla basilikan och vänd ned i riset.
Servera med kyckling och sås.