Mimmis Mat

Pasta med lax och spenat

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
2 pers
 
250 g färsk pasta (spara 1-2 dl av kokvattnet)
3 vitlöksklyftor
olivolja
250 g babyspenat
150 g mascarponeost
salt o peppar
finrivet ska lav ½ citron
100 g kallrökt lax i skivor
 
Koka pastan enligt anvisningar. Spara lite av kokvattnet.
Skala och skiva vitlöksklyftorna Fräs dem i en djup stekpanna med olivolja.
Tillsätt spenaten och fräs tills den har förlorat det mesta av vätskan.
Tillsätt mascarponeosten och låt den smälta ner.
Smaka av såsen med salt, peppar och fint rivet skal av citronen.
Späd ev med lite av pastavattnet om såsen är för tjock.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar, toppa med spenatsåsen och kallrökt lax.
 
 
 

Bacon- och skinkpaj

Kategori: Paj

4-5 p
 
Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

3 msk iskallt vatten

 

Äggstanning

2 dl mjölk

3 ägg

Salt o peppar

Riven ost

 

Fyllning

Stekt bacon och lök, skinka, valfria kryddor.

 

Gör en deg och ställ den i kylskåpet ca 30 min. Platta sedan ut den i en pajform och nagga den. Grädda i ugnen 200 grader i 10 min.

Lägg fyllningen i pajen och häll äggstanningen över. Strö riven ost över. Grädda 175 grader ca 45 min.

Servera med en sallad och lite god dressing till.

 

 

 

 

Fylld kyckling

Kategori: Kyckling

 
 

Receptet är hämtat från Pernilla Wahlgrens blogg.
Beräkna 1 kycklingfilé per person

Skär ett snitt i varje filé. Bred på ett lager pesto , 2 skivor mozzarella och 2 tunna skivor salami (Använd gärna den avlånga mozzarellan till detta. Salami Milano är också ett bra tips!) Tryck ihop kycklingfiléerna lite lätt och häll lite olivolja över. Salta och peppra.

Lägg upp i en ugnsfast form eller i långpanna. Ställ in i ugnen på 175 grader, ca 35 min. Kolla ordentligt att kycklingen inte är röd inuti innan du tar ut den!

Medan kycklingen är i ugnen kokar du pastan som du blandar med en enkel sås gjord på:

1 burk soltorkade tomater Några skedar pesto Lite matlagningsgrädde Lite matlagningsvin, riven parmesan, salt och peppar.
Skär de soltorkade tomaterna i minde bitar. Stek dom i pannan i sin egen inläggningsolja. Blanda ner de övriga ingredienserna. Smaka av. Blanda i pastan. (Vilken sort du själv väljer.) Servera gärna tillsammans med smörstekt sparris med hyvlad parmesanost, samt en fräsch sallad!

 

Lax med osttäcke

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
4 pers
 

Ta 4 laxbitar och lägg i en form, salta.

Gör en tjock röra av creme fraiche (ca 2,5 dl), hackade soltorkade tomater (efter smak)

och riven västerbottensost eller annan lagrad ost (2-3 dl, efter smak).

Bred/klicka över fisken och stoppa i ugn, 225 g.

Tid efter tjocklek på fisken.

Servera med pressad potatis och en sallad.

Fredagsfilé

Kategori: Kött

 
4 port
 
Riven ost
1 lök
svamp (valfri)
1 fläskfilé
3 dl grädde (valfri)
1 buljongtärning
1 creme bonjour taco
1 creme bonjour vitlök
Stek filén i skivor och lägg i en ugnsform.
Stek löken och svampen, strö detta över filén.
Blanda buljongen i gräddenoch rör ner ostburkarna.
Häll såsen över filén.
Strö sedan riven ost och grädda i 15-20 min 225 grader.
Servera med potatis eller pasta och en sallad.
 

Asiatiska kräftor

Kategori: Fisk/Skaldjur