Mimmis Mat

Lax med beasås

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
 4port
 
4 portionsbitar lax 
1-2 buketter broccoli 
2 påsar beasås
 
Sätt ugnen på 200 grader. Gör såsen klar. Lägg laxbitarna i en ugnsform. Salta och peppra. Dela broccolin i mindre bitar och lägg på laxen. Fördela såsen över lax och broccoli. In i ugnen i 20 min. Servera med valfria tillbehör. Vi åt med kokt potatis och mer grönsaker.
 
 
 

Svamplasagne i lyxklass

Kategori: Gratäng

4 pers
 
1 dl torkade trattkantareller
2 dl valnötter
3 vitlöksklyftor
smör till stekning
150 g färsk bladspenat
3 färska stora lasagneplattor, ca 20-30 cm
rivet skal av ½ citron
hackad persilja
2 kulor mozzarella
 
Ostsås
4 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 tsk majsstärkelse
2 dl riven färsk parmesan
salt och peppar
 
Blötlägg svampen i vatten i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta valnötterna i en torr och het stekpanna. Hacka dem grovt. Skala och hacka vitlöken.
 
Ostsås
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Red med majsstärkelse utrört i ca ½ dl vatten.
Rör ner parmesan. Salta och peppra.
 
Krama vattnet ur svampen. Grovhacka den och fräs lätt i lite smör i en stekpanna. Blanda ner spenaten och vitlöken och fräs tills spenaten och vitlöken mjuknat något. Krydda med salt och pepper.
Varva lasagneplattor, ostsås, svamp- och spenatfräs, rivet citronskal och hackad persilja i en smord form, 
ca 20-30 cm. Börja och avsluta med såsen.
Grovriv mozzarellan och strö den över lasagnen.
Gratinera i ca 35 minuter eller tills ytan blivit härligt gyllene i färgen.
Servera rykande het med en sallad.
 
Foto taget direkt från tidning.
 

Pulled chicken

Kategori: Kyckling

4 port

1 grillad kyckling
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk olja
1 flaska (500 g) rökig bbq-sås
salt och peppar efter smak
 
Till servering
2 avokado
1 ask körsbärstomater
1 burk majskorn
2 dl matlagningsyoghurt, 10 %
1 lime, klyftor
1 kruka hackad koriander
8 bröd, tortillas eller surdegsbröd
 

Plocka/riv kycklingköttet i bitar.

Skala och skär rödlöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Dela chilin och skrapa  ut kärnor och fröfästen med en tesked. Hacka den fint.

Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull 1–2 minuter utan att det bränns.
Lägg  i kycklingköttet och häll i hela flaskan med barbecuesås.

Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och  peppar.

Skiva avokadon och klyfta tomaterna. Häll av majsen.
Servera  med tillbehören samt bröden och låt alla ta för sig.

 Recept och foto från Allt om Mat
 

Broccoli- och mandelsoppa

Kategori: Soppa

1 broccoli (à 250 g) 

6 schalottenlökar

1 msk olivolja

8 dl  vatten

2 msk konc. grönsaksfond

1 dl mandelmjöl

1/2 tsk salt

1 krm peppar

30 g lagrad ost (t ex gruyère)

1 dl crème fraiche

1/2 ask smörgåskrasse

 

Skär broccolin i buketter. Skala stammen och skär den i bitar. Skala och hacka schalottenlöken.

Fräs löken i oljan i en kastrull 2–3 minuter utan att den tar färg. Tillsätt broccoli, vatten och fond.

Låt koka under lock ca 10 minuter. Ta från värmen. Rör ner mandelmjölet. 

Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar.

Riv osten fint och blanda med crème fraiche. 

Toppa soppan med oströran och klipp över krassen.

 Recept och bild från ICA.se

 

 

Kasslergratäng

Kategori: Gratäng

3-4 port kokt ris
ca 500 g kassler
3-4 tomater
1 rödlök
 
Ostsås
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
salt och vitpeppar
ca 1 dl riven smakrik ost
ca ½ dl riven ost till gratinering
1 äggula
 
Garnering
Hackad persilja
 
Lägg det kokta riset i en smord ugnsform.
Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet, späd med mjölken under omrörning. Puttra samman i ett par min. Krydda med salt och peppar. Dra kastrullen från värmen, rör ner ost och äggula.
 
Skiva kassler, tomater och lök. Häll ca hälften av såsen över riset , varva kassler, tomat och lök över. Häll över resten av såsen, toppa med riven ost. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Strö över hackad persilja.
Serva med en sallad till.
 
 
 

Kyckling med kryddig sås

Kategori: Gratäng

4 kycklingfiléer, ca 500 g
smör till stekning
salt, peppar
3 msk riven ost
cocktailtomater
 
Sås
1 hackad gul lök
180 g strimlad rökt skinka
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde (matgrädde går bra)
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 krm kajennpeppar
1 tsk dragon
 
Bryn filéerna i smör. Salta och peppra. Lägg dem i en ugnssäker form. Stek i 225 grader 15 min.
 
Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg. Låt skinkan fräsa med. Häll över vatten, buljongtärning och 1 dl grädde. Koka upp. Blanda resten av grädden med mjölet och rör ner det i såsen under omrörning. Sjud såsen några minuter. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, peppar och dragon.
 
Hälls såsen över kycklingen och strö över ost och små tomater. Gratinera i ca 10 minuter.
 
Servera gratängen med ris och krispig sallad.
 

Semlor

Kategori: Baka

 

25-30 släta bullar

Fyllning till ca 8 st

 

150 g rumsvarmt smör eller margarin

1½ dl vit sirap

50 g söt jäst

4 dl mjölk

2 dl mager kesella

1 ägg

½ tsk salt

½ tsk kardemumma

ca 17 dl vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

 

Fyllning:

100 g mandelmassa

ca 2 msk vispgrädde eller mjölk

2 dl vispgrädde

 

Garnering:

florsocker

 

Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar av matfettsblandningen. Rör om.

Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. Arbeta inte degen för länge, bara så att den blir slät. Täck för degen med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.

Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet. Arbeta degen blank och slät.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder. Dela därefter varje längd i mindre, jämnstora bita. Rulla bitarna till släta bullar.

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen p 225 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på galler.

Riv mandelmassan till fyllningen. Tillsätt ca 2 matskedar grädde eller mjöl, lite i taget och arbeta samman till en slät massa.

Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite inkråm med hjälp av en gaffel. Blanda ner inkråmet i mandelsmeten. Verkar massan för torr kan eventuellt lite mer vätska tillsättas.

Fördela mandelfyllningen jämt i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller klicka den på bullarna.

Lägg på locken på semlorna och sikta över lite florsocker.