Mimmis Mat

Glasstårta med dulce de leche

Kategori: Efterrätt

 
10-12 bitar
 
Ingredienser
2 liter vaniljglass av god kvalité
1 burk karamelliserad mjölk
2 dl salta jordnötter
1 förpackning tårtbottnar med chokladsmak
100 g finriven mörk choklad
 
Till dekoration
Färska bär, hyvlad choklad, grovhackade nötter och ev extra karamelliserad mjölk.
 
Gör så här
Skopa upp glassen i en bunke och låt den halvtina.
Rör den karamelliserade mjölken mjuk.
Finhacka nötterna.
 
Lägg en tårtbotten i en form med löstagbar kant (ca 24 cm diam.).
Sätt en hög remsa smörpapper på insidan av formen så att den blir lite högre än de fasta kanterna. Lite knövligt.
Vispa glassen med hälften av den karamelliserade mjölken, nötter och choklad.
Bred ut ca 1/3 av glassen i formen. Klicka i lite karamelliserad mjölk.
Lägg på en tårtbotten och fördela ytterligare 1/3 av glassen ovanpå.
Lägg på den sista tårtbotten och bred ut resten av glassen. Klicka i resten av den karamelliserade mjölken.
Ställ i frysen i minst 2 timmar.
Dekorera med färska bär, jordnöttern och hyvlad choklad.
Spritsa eventuellt på ytterligare karamelliserad mjölk.
 
 
 
 

Västerbottenostpaj

Kategori: Paj

 

Receptet har jag tagit från Andrea's blogg.

  

Pajdeg

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

 

Fyllning

150- 300g g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl Vispgrädde

1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Smör och mjöl i matberedare eller för hand tills det har en smulig massa.

Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg.

Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).

Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten.

Smaka av med salt och peppar.

Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter i ugnen på 225 grader tills pajen stelnat.

Låt pajen svalna.

 

Servera med crème fraiche och röd caviar.

 

Foto: Andrea Nordling