Mimmis Mat

Mats goda baguetter

Kategori: Matbröd

 Världens godaste!
 
25 g jäst
3 msk olivolja
Soltorkade tomater i olja
Oliver, Kalamati svarta alt gröna med vitlök
2-3 pressade vitlöksklyftor
Ca 13 dl vetemjöl
5 dl vatten
 
Blanda och värm vatten, oliver, olivolja, soltorkade tomater och 2 msk olja från tomaterna till 48° C.
Smula jästen i hushållsassistenten och häll över det värmda vattnet (tomater osv). Lös jästen.
Häll i mjölet. Låt degen jäsa 45-60 min.
Ta upp degen och dela den till baguetter. Knåda inte!! Bara forma dem.
Lägg på plåt. Låt de jäsa under handduk ca 45 min.
Grädda 240° C i ca 15 min.
 
 

Carolas kycklingfat

Kategori: Kyckling

 
4 port
 
700 gr strimlad kycklingfilé (kycklinglårfiléer går också bra) som läggs i marinad ca 1 timme (drygt)
 
Marinad
3 msk soja
2 msk olivolja
½ tsk vitpeppar
 
 
Stek sedan kycklingen i ugn, 250 gr 10-15 min.
 
Koka 3 dl ris i 6 dl grönsaksbuljong.
 
Stek 300 gr bacon knaperstekt.
 
Dressing
3-4 krm salt
1½ krm vitpeppar
2 msk röd balsamvinäger
1½ msk vatten
2½ msk senap
1 vitlöksklyfta
1½ dl olivolja
1½ dl klippt persilja
 
Lägg riset på ett stort fat och lägg kycklingen på riset. Lägg baconet på toppen. Servera dressingen vid sidan om tillsammans med en god sallad.
 
 
 
 

Schweizernötrutor

Kategori: Baka

Gudomligt goda!
 
 
Recept från tidningen Hembakat

Ca 16 bitar

Botten
100 g sötmandel, mald
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker (kan bytas ut mot 1 dl strösocker)
1 ¼ dl vetemjöl
100 g smör, smält 

Schweizernötfudge
1 dl vispgrädde
200 g schweizernötschoklad 
2 tsk smör 

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader. Mal sötmandeln i en mandelkvarn.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en form, ca 22 x 22 cm, klädd med bakplåtsppapper. (En rund springform, ca 23 cm i diameter går också bra).

Grädda kakan mitt i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen.

Fudge

Värmen upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och smält ner den i grädden. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna något.

Bred ut fudgen på kakan och ställ den i kylen för att stelna.

Skär kakan i rutor. Servera gärna med en klick vispgrädde eller njut av den som den är.

 

Foto från tidningen Hembakat.