Mimmis Mat

Pots de crème au chocolat

Kategori: Efterrätt

Recept från tidningen hembakat.
 
Underbart god efterrätt av Roy Fares.
 
6 port
 
200 g mörk choklad, 55 procent hackad
6 stora äggulor
½ dl strösocker
½ tsk salt
2 dl mjölk, 3 procent
3½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
 
Garnering
ca 2½ dl vispgrädde
100 g mörk chocklad hackad
 
Lägg chokladen i en bunke.
Blanda äggulor, strösocker och salt i en annan bunke.
Häll mjölk och grädde i en kasatrulll.
Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg dem i kastrullen.
Låt blandningen koka upp under omrörning och häll ner den i äggblandningen.
Blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme och under konstant omrörning upp blandingen tills den börjar tjockna. Häll ner krämen i ckokladen, Låt den stå i några minuter och mixa den sedan slät med en stavmixer.
Häll chokladkrämen i sex koppa eller skålar, 6-7 cm i daimeter, och låt dem stå i kylen i minst 2 timmar. Garnera desserterna med lättvispad grädde och choklad vid servering.
 
 
 
 
 

Laxgratäng

Kategori: Gratäng

Receptet hittade jag i en Allas tidining.
 
 
4-6 port
 
6 laxbitar á ca 100 g
 
Potatismos
ca 1 kg mjölig potatis
Smör
1½-2 dl mjölk
2 äggulor
salt, vitpeppar
 
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 msk hummerfond
1-1½ dl torrt vitt vin
2-3 dl vispgrädde
1 litet knippe dill
 
Garnering
Röd stenbitsrom
1 lime
Hackad gräslök
 
Koka potatisen. Pressa potatisen med en potatisstöt eller större gaffel.
Tillsätt en klick smör och mjölk efter hand och vispa ett luftigt men ganska fast mos med elvisp,
men inte för läng, då blir det segt.
Sist vispas äggulorena ner. Smaka av med kryddor.
 
Spritsa eller klicka ut moset i en smord form.
Låt svalna. Salta, peppra och lägg i laxfiléerna innanför mosklickarna.
 
Smält smöret till såsen.
Rör i vetemjölet, späd med vatten, fond, vitt vin och grädde under kraftig omrörning.
Smaka av med kryddor hackad dill.
 
Häll såsen över fisken och gratinera i 225 grader i ca 25 min eller tills allt  har fått fin färg
och fisken blivit ogenomskinlig.
Garnera med stenbitsrom, limeklyftor och gräslök.
Servera en sallad till.