Mimmis Mat

Röda fisken

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port

600 gr vit fisk
3 dl matlagningsgrädde
1 dl dill finklippt
Ketchup och chilisås
salt o peppar

Sätt ugnen på 200 g.
Lägg fisken i en smord gratängform. Salta och peppra.
Blanda grädde, kethcup och chilisås tills såsen blir lätt rosa.
Blanda ner dillen och häll såsen över fisken.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter.

Servera med potatis eller ris och en sallad.

Isterbandpasta

Kategori: Pasta

Antal portioner: 4

4 st isterband
2 st vitlöksklyftor
1 dl valnötskärnor
1 msk olivolja
3-5 msk hackad bladpersilja
Flingsalt och nymald svartpeppar


Till servering
Färsk spaghetti eller tagliatelle, nyriven parmesanost

1. Snitta isterbanden på längden och tag ur inkråmet. Smula det grovt.

2. Hacka vitlöken och valnötterna.

3. Hetta upp oljan i en stor panna och bryn vitlöken utan att den tar färg.

4. Tillsätt isterbanden och stek det knaprigt. Rör i valnötterna och den hackade persiljan.

5. Blanda i nykokt pasta direkt i pannan och servera med parmesanost på toppen. Salta och peppra efter smak.



Foto Ulrika Ekblom
Recept från recept.nu

Busenkel tacopaj

Kategori: Paj

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk olja
  • 1 påse taco kryddmix (à 40 g)
  • 500 g krossade tomater
  • 100 g riven ost
  • 2 dl lättcrème fraiche
  • 150 g tortillachips

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala och hacka löken, stek den och köttfärsen i oljan.
  3. Rör ner kryddmixen, vatten och krossade tomater, låt koka ca 5 minuter. Häll upp i en ugnssäker form.
  4. Blanda osten med crème fraiche och klicka på köttfärsen.
  5. Smula tortillachipsen grovt och strö över köttfärsen. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.


Detta recept är en av fem rätter från Icas Matkasse billiga veckan.


Recept och bild från ICA.se

Kasslergratäng med pasta

Kategori: Kött

4 port


Du behöver:
500 g kassler
Pasta för 4 port ca 300 g


Tomatsås:
2 st röda äpplen
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
Smör 1 msk
400 g krossade tomater


Ostsås:
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
4 dl riven ost
Salt
Peppar


Gör så här:
Skär kassler i strimlor


Tomatsås:
Tärna äpplena.
Strimla purjolöken.
Hacka vitlöksklyftorna.
Fräs allt sammans i smör.
Häll i de krossade tomaterna och låt det koka i några minuter.


Ostsås:
Rör ut mjölet i lite av mjölken.
Koka upp resten av mjölken och häll sedan i redningen.
Salta och peppra.
Låt det sedan koka några minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i osten.(Spara ca 1 dl till garnering).


Varva tomatsås, ostsås, okokta pastaskruvar (går bra att förkoka också) och den strimlade kassler i en ugnsfast for.
Avsluta sista lagret med ostsås och garnera med riven ost.
Tillaga i ugnen ca 40 minuter på 225 grader.
Servera med sallad

Recept från www.andreanordling.blogg.se

Risgrynspannacotta

Kategori: Efterrätt

1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
3 msk florsocker
2 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
2 gelatinblad

Till servering
Hinnfria apelsinklyftor eller
hallonsylt
rostade mandelspån
kanel

Jag tog sylt och mandelspån.

Blanda gröt, florsocker, yoghurt och urskrapade vaniljfrön.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 min.

Smält gelatinet på väldigt svag värme i en liten kastrull. Blanda ner lite av grötblandningen. Vänd ner gelatinblandningen i gröten.

Häll upp i glas eller koppar. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

Toppa pannacottan med något av exemplen. Strö över mandelspån och pudra på kanel.

Korv och bacongryta

Kategori: Korv

4 port
 
ca 8 vanliga grillkorvar eller 5-6 tjockare
1 pkt bacon
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tsk kinesisk soja
2 msk sweet chilisås
salt & svartpeppar
 
Skär korvarna i bitar (på snedden för roligt).
Klipp baconen i småbitar.
Stek allt tillsammans en stund tills det fått färg.
Tillsätt grädde, creme fraiche, soja och sweet chilisåsen.
Låt det puttra en stund.
Smaka av med salt och peppar.
 
Valfritt tillbehör.
 
 

Hallonmousse med nonstop

Kategori: Efterrätt

Ingredienser  4 port 

200 gram fysta hallon

1,5 msk strösocker

1,5 dl vispgrädde

2 st äggvitor

1 dl Nonstop
Strössel

 

Tillagning

Tina hallonen och mosa med en gaffel tillsammans med sockret.
Häll grädden i en skål och vispa tills den är fast.
Häll äggvitorna i en ren skål och vispa till fast skum.
Vänd försiktigt ner bärmoset och vitorna i grädden och
skeda upp i en skål eller små glas. 
Kyl moussen i kylskåp minst en timme.
Garnera med nonstop och strössel.

Thaikryddade räkspett

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port (vi var tre som åt för fyra....)
 
500 g räkor med skal
1 tsk sambal oelek
2 dl kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 msk hummerfond
1 röd paprika
1 morot
1 liten gul lök
olja
1 dl fint skuren basilika och persilja (tog bara basilika)
salt, peppar
400 g nudlar
5 dl blandsallad (hade bara isbergssallad hemma)

Skala räkorna och trä på spett, pensla med sambal oelek.
Koka ihop kokosmjölken med currypastan och fonden.
Skiva parikan, moroten och löken fint och stek den mjuk i lite olja.
Blanda ner örterna och smaka av med salt och peppar.
Koka nudlarna och fördela först nudlar och sedan salladen på 4 tallrikar. Fortsätt med grönsakerna och så såsen. Stek räkspetten snabbt på hög värme och lägg överst.

Pastasås special

Kategori: Pasta

ca 4 port.

100 g rökt skinka

100 g salami

100 g bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 dl creme fraiche

2 tomater

  

1.    Skålla, skala och hacka tomaterna.

2.    Strimla skinka, salami och bacon. Skala och finhacka löken.

3.    Fräs löken i lite matfett i en kastrull. Tillsätt skinka, salami och bacon. Låt det fräsa samman.

4.    Tillsätt creme fraiche och hackade tomater. Låt allt puttra några minuter. Smaka av.

Servera med pasta och en sallad.

Benjamins Carbonara

Kategori: Pasta

4 p

500 g penne
280 g pancetta eller bacon
100 g pecorini
100 g parmesanost
5 äggulor

Koka pastan.
Skiva pancettan/baconet.
Riv osten.
Blanda äggulorna i en skål.
Stek pancettan/baconent. Krydda m svartpeppar. Häll på ½ dl av pastavattnet och rör runt.
Ta 2-3 dl av pastavattnen och spara i en skål.
Häll all pasta i en skål. Blanda ner den stekta pancettan/baconet.
Blanda i 1 dl av den rivna osten tillsammans med ca 1 dl av pastavattnet du sparade.
Häll sedan ner äggulorna under konstant omrörning.
Rör snabbt tills det blir en krämig konsistens. Fyll på med mer riven ost och vatten till den konsistens du vill ha.
Avsluta med rejält med svartpeppar.

Recept från http://pernillawahlgren.se/bloggar/pernillas-blogg

Tacovariant

Kategori: Gratäng

Nötfärs 500 g
Lök, gul 2 st
Lök, röd 1 st
Salladsblad, kruka
Ost, riven 150 g
Natchos 1 påse
Krossade tomater 1 brk
Körsbärstomater ½ fpk
Äppelcidervinäger 1 tsk
Vitlök, klyfta 3 st
Salt
Smör
Chilipulver 1 krm
Tacokrydda
Gräddfil

Sätt ugnen på 125 grader och grill. 
Blanda krossade tomater, en hackad gul lök, äppelcidervinäger och en hackad vitlöksklyfta i en kastrull, koka minst 7 minuter. Hacka två vitlöksklyftor och en gul lök. Hetta upp en stekpanna och fräs i lite smör i cirka 5 minuter. Tillsätt nötfärs och tacokrydda och bryn tills färsen är genomstekt. Tillsätt ½ dl vatten och låt låt puttra medelvärme tills vätskan kokat in.
Lägg nachochips på en ugnsplåt/i ugnsform. Lägg på färsen och den rivna osten. Ställ plåten i ugnen i 5 minuter. Hacka sallad och finhacka rödlöken. Dela tomater.
Ta ut plåten och häll över hälften av tacosåsen, salladen och tomaterna samt klicka över gräddfil. Servera med tacosåsen bredvid om du vill. Löken kan man ha bredvid om man vill. 

Kebabgryta

Kategori: Kött

Detta behöver du :
Ris

500 gram kebabkött
1 gul lök
1 burk med tomatkross
2 dl vatten
1 msk konc. oxfond
1/4  dl chilisås
Kebabkrydda efter egen smak
salt & peppar

Servera med en god vitlökssås,
eller vispad creme fraiche

Finhacka löken. Fräs löken glansig.
Häll ner kebaben och bryn den klar.
Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås och låt sjuda upp.
Krydda med kebabkrydda ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka )
Smaka av med lite salt och peppar.

Spagetti med rökt lax

Kategori: Fisk/Skaldjur

350 g rökt lax
½ purjolök
1 burk sparris i bit (227 g) Hade en burk med hela som jag skar i bitar
4 port spagetti (280 g) Jag gör alltid på en höft...
1 msk matolja
4 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad dill
1 citron
salt o peppar


Skär laxen i mindre bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Låt sparrisen rinna av.
Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen.
Fräs purjolöken snabbt i oljan. Rör ner crème fraichen och sparrisen och låt allt bli varmt.
Vänd ner dillen och laxen. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.
Servera med spagetti.




Bild från www.ica.se

Svamsoppa med parmesan och spenat

Kategori: Soppa

Detta recept är från Andreas blogg. Jag hade hackad fryst spenat hemma och det gick bra det med. Supergod soppa.


4 port


Du behöver:

250 g

Fryst bladspenat

200 g

Färska champinjoner

2 msk

smör

2 st

Vitlöksklyftor

0,5 dl

vetemjöl

1 l

mjölk

2 dl

Riven parmesanost

1,5 tsk

 salt

2 krm

svartpeppar


Gör så här:

Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten.
Skiva champinjonera.
Fräs dem i smör i en kastrull.
Tillsätt spenaten och pressa ner vitlöken.
Salta och peppra.
Blanda ner mjölet och späd med mjölk under omrörning.
Låt soppan sjuda 5 minuter.
Rör i osten.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med bröd

Bild på soppan hittar ni på Andreas blogg.
www.andreanordling.blogg.se



Lax med citrongrädde och ärtpuré

Kategori: Fisk/Skaldjur

 

Du behöver:

4 st. Portionsbitar lax

Citrongrädde:

1,5 dl Grädde

1 Stor citron

3 msk Gräslök

Salt

Ärtpuré:

3 dl Frysta gröna ärtor

1/2dl Grädde

2 msk Turkisk yoghurt

Salt & vitpeppar

 

Gör så här:

Citrongrädden.

Vispa grädden hård.

Tvätta citronen och riv ner skalet i grädden.

Pressa sedan i en halv citron. Smaka av! Vill du ha mer citronsmak pressa i resten.

Rör ner gräslöken och lite salt.

 Ärtpuré:

Lägg ärtorna i en kastrull.

Häll kallt vatten på ärtorna så att det precis täcker.

Salta lite.

Koka upp och dra sedan från plattan.

Häll i lite kallt vatten och låt stå i cirka fem minuter.

Sila ärtorna och lägg de i en bunke.

Häll över grädden.

Mixa tills ärtorna har blivit till puré.

Rör i yoghurt och kryddor.

 

Stek laxen. Några minuter på vardera sida.

Om det önskas servera med potatis.

 


www.andreanordling.blogg.se

Krämig kyckling med sting

Kategori: Kyckling

4 port

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1 påse wokgrönsaker

1 msk kalvfond

1 bruk (2dl) Crème Fraiche paprika/Chili (Jag tog en neutral också för att få mer sås)

2 tsk soja

2 tsk chiliflakes

2 msk rapsolja

 

Gör så här:

Strimla kycklingfiléerna.

Stek dem i olja.

Krydda med salt och chiliflakes.

Lägg kycklingfiléerna i en gryta.

Skölj ur stekpannan med vatten.

Woka/stek wokgrönsaker enligt anvisningar på paketet.

Tillsätt sojan.

Lägg wokgrönsakerna tillsammans med kycklingen i grytan.

Tillsätt crème fraiche, fond och chiliflakes.

Låt allt koka ihop cirka 3 min.

Till sätt naturel crème fraiche om du tycker att det blir för starkt.

 Servera med pastaskruvar

www.andreanordling.blogg.se

Pizzakorv

Kategori: Korv

Ännu ett recept från www.andreanordling.blogg.se

4 port

Du behöver:

500 g Falukorv

400 g Krossade tomater

2 st Vitlöksklyftor

1 msk Timjan

Salt och Svartpeppar

ca 1 dl Riven ost

 

Gör så här:

Häll de krossade tomaterna i en bunke. Pressa sedan i vitlöken. Tillsätt timjan, salt och svartpeppar. Rör om tills det är blandat. Häll blandningen i en ugnsfastform.

Skiva korven och lägg den ovanpå tomatkrosset i formen.

Strö över riven ost och lite timjan.

Tillaga i mitten av ugnen ca 15min i 200 grader.

Servera med pasta


Foto Andrea Nordling

Keso och tomatbiffar

Kategori: Kött

Antal portioner: 4(vi var 6 st som åt)
2 kg lammstek
salt och malen vitpeppar
1 krm torkad timjan
1 vitlöksklyfta

Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna.

Gratäng:
1 kg potatis
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost

Sås:

1 knippa färsk timjan
8 msk smör
1 knippa bladpersilja
2 vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong



Gör så här

1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.

2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.

3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.

Lammstek med potatisgratäng

Kategori: Kött

Antal portioner: 4(vi var 6 st som åt)
2 kg lammstek
salt och malen vitpeppar
1 krm torkad timjan
1 vitlöksklyfta

Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna.

Gratäng:
1 kg potatis
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost

Sås:

1 knippa färsk timjan
8 msk smör
1 knippa bladpersilja
2 vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong



Gör så här

1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.

2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.

3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.

Frallor

Kategori: Baka

Det här behöver du :
50 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 10 – 12 dl vetemjöl

Pensling : vatten eller ägg.
Vallmo, eller solroskärnor

Gör så här:
Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning.
Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord.  Rulla lagom stora bullar (jag gjorde 14 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.

Om det blir frallor över går de bra att frysa in.

Skräddarkakor

Kategori: Baka

4 st
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk malen brödkrydda
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och häll den äver jästen lite i taget. rör till jästen löser sig.

Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och brödkrydda. Blanda ner vetemjöl och rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen och knåda samman den lätt. Dela i fyra jämnstora bitar som formas till runda bullar. Kavla ut bullarna till platta kakor ca 20 cm i diameter.

Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 gr.

Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Bröden går bra att frysa.

Apelsintorsk

Kategori: Fisk/Skaldjur

 Detta recept har jag kopierat från Andreas blogg. En glad överraskning. Supergott!

3-4 port

 Du behöver:

400 g torskfilé eller annan vit fisk

100 g champinjoner

10 st. svarta oliver

100 g körsbärstomater

1 apelsin

½ rödlök

1 st vitlöksklyfta

1-2 msk olivolja

½ citron

1 tsk honung

Smör

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skiva champinjonerna.

Stek de i smör i en stekpanna.

Smöra en ugnsfastform.

Salta och peppra fisken lägg den sedan i formen.

Skala apelsinen och ta bort det vita skinnet.

Skiva apelsinen och lägg skivorna ovanpå torsken.

Lägg sedan de stekta champinjonerna ovan på apelsinen.

Skiva oliverna och lägg ovanpå apelsinen.

Dela tomaterna och lägg ovanpå oliverna.

Hacka rödlöken och lägg i en skål.

Blanda olja, citronsaft, citronskal, honung, salt och peppar med löken.

Riv sedan i vitlöken och rör om.

Häll blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.

Servera med potatis.

Går utmärkt att frysa in.



Foto: Andrea Nordling

Birkesbröd

Kategori: Baka

250 g vetemjöl
125 g smör
35 g jäst
1 1/4 dl mjölk
1½ tsk socker
½ tsk salt
Ägg till pensling
Vallmofrön

Smula ner smöret i mjölet.
Rör ut jästen i kall mjölk och häll den över mjölblandningen. Tillsätt socker och salt.
Arbeta degen smidig. Degen skall inte jäsa.
Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till 16x16 cm och gör ett treslag (vik åt samma håll i tre lager).
Dela varje del i 4 delar med kniv.
Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över vallmofrö.
Grädda i mitten av ugnen i 200 g ca 15 minuter.

Mums!

Gremolatamarinerad lammstek med grönsaker

Kategori: Kött

6-8 pers

Ingredienser

1 kg

lammstek

Gremolata

3 st

vitlöksklyftor

0,5 st

mynta, kruka

1 dl

persiljeblad

1 st

citron, finrivet skal av en välborstad

1 msk

dijonsenap

2 msk

svensk senap

0,5 tsk

salt

0,5 tsk

svartpeppar, nymald

1 msk

olivolja

Grönsaker

9 st

potatisar, medelstora (ca 800 g)

2 st

lökar, grön eller gul, gärna färska

1 st

zucchini, grön eller gul

2 st

tomater, eller 10 körsbärstomater

2 st

olivolja

5 st

vitlöksklyftor

1 dl

persilja, nymald

1 tsk

salt

1 krm

svartpeppar, nymald

1 st

citron, saft

Tillagning

1. Gremolata: Skala vitlöksklyftorna. Mixa vitlök, mynta, persilja, citronskal, senap, salt, peppar och olja i en matberedare eller mixer. Lägg köttet i en skål. Bred på gremolatan runt om hela köttet. Marinera minst 2–3 timmar, gärna över natten, i kylskåpet.

2. Skala och skär potatisen i ca 2 cm tjocka skivor. Skala och skär löken i klyftor. Skär zucchinin i bitar. Dela de hela stora tomaterna.

3. Sätt ugnen på 200°. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs potatis och lök i olja ca 5 min. Tillsätt zucchini, tomater, vitlök och persilja och fräs ytterligare 5 min. Lägg grönsakerna i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Ringla över citronsaften.

4. Lägg köttet med gremolatan ovanpå grönsakerna. Stick in köttermometern så att hela röret är täckt och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek ca 30 min.

5. Sänk värmen till 175°. Rör om grönsakerna och stek köttet till önskad innertemperatur: När termometern visar 62–65° är köttet lätt rosa inuti, vid 70° är det helt genomstekt. Beräkna 40–50 min.

6. Ta upp steken och låt den stå 10–15 min. Då behåller den sin saftighet och blir lättare att skära.

 

Kyckling med god sås

Kategori: Kyckling

3-4 port (Jag gjorde dubbel sats)

Bena ur 1 grillad kyckling

Koka upp i en kastrull:
1 msk smör
1 msk fransk senap
2 msk soya
1/2 msk grönpeppar (krossa den lite lätt)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Lägg köttet i en form. Häll såsen över köttet och låt stå över natten (om man har bråttom funkar det med ett par timmar. Och har man jättebråttom kan man gå vidare direkt). Så långt kan man alltså förbereda. Värm sedan i ugn, 225 grader ca 15-25 min (beroende på hur kall rätten är när den åker in i ugnen, känn efter så den blivit varm i mitten!) och servera med ris eller en god sallad!!

Foto: www.bloggfamiljen.se/matplatsen (Victoria)

Krämig fläskfilé

Kategori: Kött

1 stor fläskfilé

5 soltorkade tomater (Ridderheims)
1 vitlöksklyfta
1 köttbuljongtärning
1 purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
Kött och grillkrydda (Knorr)
Salt och svartpeppar
Smör till stekning

Putsa och skär filén i skivor. Salt och peppra. Stek i rikligt med smör, gärna i omgångar så inte köttet kokas. Strimla purjon och soltorkade tomater och stek med tills löken mjuknat. Häll på grädde och creme fraiche. Smula ner buljongtärningen och pressa i viklöksklyftan. Låt puttra tills köttet är genomlagat. Krydda med grillkryddan efter smak.



Foto och recept: www.bloggfamiljen.se/matplatsen

Kassler med champinjontäcke

Kategori: Kött

4 port

Du behöver:

400 g Kassler

 250 g Färska champinjoner

2 st Schalottenlökar

3 dl Grädde

50 g Fetaost

Riven ost, 1-2 dl

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:

Skiva champinjonerna.

Hacka schalottenlöken.

Fräs svampen och löken i smör i en kastrull.

Häll över grädden och låt det puttra tills det tjocknat något. Ungefär 5-10 minuter.

Skiva kasslern i skivor.

Lägg de i en ugnsfastform.

Smula över fetaosten.

Smaka av svampsåsen med vitpeppar och lite salt. (Tänk på att kasslern är salt i sig.)

Häll såsen över kasslern.

Strö över riven ost.

Tillaga i ugnen ca 10 minuter i 250 grader.

 

Servera med potatis och sallad.


Recept och foto: www.andreanordling.blogg.se

Potatisbakelser

Kategori: Potatis

4 st avlånga smördegsplattor (eller motsvarande smördeg) Jag använda 1 färdigkavlad smördeg.
8-10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost (valfri smak)
1 ägg
1 dl riven lagrad ost

Ställ ugnen på 225 grader.
Riv potatisen och blanda ihop färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop (som bulldeg) och pensla med uppvispat ägg. Skär lagom stora bitar av rullarna och strö riven ost över "bullarna". Grädda tills de är frasig och fått en gyllene färg.


Vit sangria

Kategori: Allmänt

75  cl vitt vin
1 äpple
2 lime
1 citron
0,5 dl strösocker
3 st kryddnejlikor
1 st kanelstång
33 cl fruksoda/sprite eller 7-up
Isbitar

Skär frukten i medelstora bitar. Behöver ej skalas.
Häll uppvinet i en stor kanna eller skål. Tillsätt frukten, socker och kryddorna. Ställ i kallt i ca 1 timma. Tillsätt läsken och isbitar vid servering.



Bild från Spisa.nu

Ljuvlig lax i form

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 bitar lax (a 150 g)
½ dl hackad färsk basilika
½ dl hackad färsk dill
2 msk hackad färsk timjan
salt och peppar
3 plommontomater
½ gul lök
2 dl grädde
½ dl torrt vitt vin
1 fiskbuljongtärning

Kokt eller pressad potatis. Jag tog bred bandspagetti....

Sätt ugnen på 200 gr. Blanda ihop örterna och vänd laxen i dem. Krydda med salt och peppar.

Skiva tomater och lök och lägg i en eldfast form. Placera fisken ovanpå.

Koka upp grädde, vin och buljongtärning i en kastrull tills tärningen smält. Häll försiktigt blandningen över fisken och ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Mums!


Garnera med citron, tomater och örter (om man vill).


Recept från Allers 17/12

Kolatårta

Kategori: Baka

15-20 bitar

Rosta 300 g mandel i en torr stekpanna. Hacka den fint eller mal i mandelkvarn.
Vispa 6 äggvitor och 4 dl florsocker kraftigt med elvisp i minst 10 min. Tillsätt mandeln försiktigt. 
Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, 24x24 cm eller i bakpappersklädd långpanna, 20x30 cm.
Gärdda mitt i ugnen i 175 g, ca 30-40 min.
Rör ihop 4 dl florsocker och 6 äggulor i en kastrull. Skjud på svag väre under omrörning tills det tjocknat. Blanda ner 100 g ljus choklad och 100 g mörk choklad i bitar. Tillsätt 150 g mjukt, osaltat smör i klickar, rör tills allt smält. Låt kallna. Bred krämen på bottnen. Servera med bär eller frukt. (Jag serverade med bara vaniljglass.)


Foto: Maria Nordling Byström

Lasagne

Kategori: Gratäng

1 stor form

Lasagneplattor (gärna färska)
600-700 g köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 hackad gul lök
½ dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade tomater (tog en icakartong)
salt o peppar
2 dl riven ost

Bechamelsås:
10 dl grädd/mjölk (50/50)
ca ½-1 dl vetemjöl
100 g smör
Lite riven muskotnöt
salt o peppar

Stek färs, lök och vitlök i smöret.
Blanda sedan i tomatkrosset, fond, chilisås. Salta o peppra. Låt detta sjuda medans du gör vitsåsen.

Smält smöret i en kastrull. Blanda/rör i mjölet och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen och låt sjuda upp. Häll i resten av blandninge eftersom. Blanda i lite muskotnöt.

Ringla lite olivolja i en ugnsform och täck botten med vitsåsen och sedan lasagneplattorna. Varva med sås, köttfärsröra och lasagneplattor. Avsluta med sås. Toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30  min.

Japansk fläskfilé

Kategori: Kött

4 port

1 stor fläskfilé
2 dl rött vin
1 dl soja
½ dl flytande honung
2 msk kalvfond
½-1 tsk sambal oelek
2 krossade vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära (ungefär som en sockerbit)

Putsa filén och dela den tvärs över. Lägg den i en kastrull. Blanda alla ingredienser och häll över filén så att den täcks. Sjud filén ca 15 min och låt sedan kallna i lagen (gärna över natten). Jag gjorde den på morgonen och vi åt den till middag.

Skiva köttet tunt och sila skyn och red den med maizena eller grädde.

Kycklinggratäng

Kategori: Kyckling

4 port

Du behöver:

6 st kycklingfiléer (ca 600-800 g)
2 pkt bacon (280 g)
salt
svartpeppar
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 - 2 dl riven parmesanost
2 - 3 msk Thai Sweet Chili sås
2 stora vitlöksklyftor
3 - 4 msk kycklingfond

 

Gör så här:

Skär filén i strimlor.
Skär baconen i bitar.
Stek kycklingen och baconen.
Salta och peppra.

Blanda ihop: Crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.

Lägg kycklingen och baconen i en ugnsfast form.

Häll över blandningen.

Tillaga i ugnen ca 10-15 min i 225 grader.

Servera med sallad och bulgur, couscous, ris eller pasta.

Går snabbt att göra och går även att förbereda dagen innnan.


Foto: Andrea Nordling
Recept: Andreas blogg

Nutellabullar

Kategori: Baka

Halv sats går också att göra.
 
100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl
 
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.
 
Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker

Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke/bakmaskin. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt ( 37 grader), Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca 1 timma, bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.

När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten. Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.

Låt dem svalna något på galler, sedan är de klara att serveras.

 

 

 
 
 
 

Kladdkaka med polly

Kategori: Baka

 
 

Till en rund form ca 18-20 cm:
Smör och ströbröd till formen
2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 gram smält smör
Valfri mängd Polly

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg och socker ( Vispa inte )
Smält smöret och låt det svalna.
Rör i hop alla torra ingredienser , och rör ner i äggsmeten vartannat med smöret.
Klicka ut smeten i formen och smeta ut så att det blir ett jämnt lager.
tryck sedan ner valfri mängd Polly i kakan och grädda i ca 15- 20 minuter.

Låt kakan stå kallt och stanna till sig en timme innan servering.

Servera kladdkakan med grädde

Laxknyten med skagensås

Kategori: Fisk/Skaldjur

Receptet hittade jag här. Ny favorit matblogg.

För 4 personer:

  • 4 st portionsbitar lax
  • olivolja
  • gräslök
  • sweet chili sås
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • aluminiumfolie
  1. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Tag 4 bitar folie i A4-storlek (dubbelt om du ska grilla).
  3. Lägg en laxbit på varje folieark, med skinnsidan nedåt.
  4. Salta och peppra efter smak.
  5. Ringla över sweet chilisås och lite olivolja.
  6. Hacka lite gräslök och strö över.
  7. Toppa med lite rivet skal av citronen.
  8. Vik ihop folien så den får formen av en liten båt med vecket uppåt.
  9. Sätt in i ugnen eller lägg på grillen i 10-15 min (lite längre i ugnen).

Skagensås

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 halv burk stenbitsrom
  • 300 g oskalade räkor
  • 1 stort knippe bladpersilja
  • 1 knippe gräslök
  • 1 citron
  • salt och vitpeppar
  1. Skala de tinade räkorna
  2. Blanda majonnäsen med lite av crème fraichen.
  3. Blanda i resten av crème fraichen.
  4. Lägg i stenbitsrom och de skalade räkorna och blanda om.
  5. Hacka persiljan och gräslöken fint och blanda i såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar och lite saft från citronen.

Bärpaj

Kategori: Baka

Busenkel och god "paj".

2 ägg

2 dl strösocker

2½ dl mjöl

½ tsk bakpulver

Smör

Bär efter tycke och smak.

•Vispa ägg och socker. Blanda i mjölblandningen i smeten.
•Häll smeten i pajformen. Tryck ner bären i degen. Hyvla ca 100 g smör över pajen så att det täcker. Grädda 30 min 175 grader. Sikta över lite florsocker innan du serverar.