Mimmis Mat

Kycklinggryta med vitlök

Kategori: Kyckling

 

4 port

Du behöver:

6 st kycklingfiléer (ca 600-800 g)

2 pkt bacon (280 g)

salt svartpeppar

5 dl creme fraiche

1 dl grädde

1 - 2 dl riven parmesanost

2 - 3 msk Thai Sweet Chili sås

2 stora vitlöksklyftor

3 - 4 msk kycklingfond

 

Gör så här:

Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek kycklingen och baconen. Salta och peppra.
Blanda ihop: Crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.
Lägg kycklingen och baconen i en ugnsfast form.

Häll över blandningen.

Tillaga i ugnen ca 10-15 min i 225 grader.
Servera med sallad och bulgur, couscous, ris eller pasta.

Går snabbt att göra och går även att förbereda dagen innnan.

 
Foto: Andrea Nordling Recept: Andreas blogg

Kebabgryta

Kategori: Kött

 
 4 port

Detta behöver du :

Ris

500 gram kebabkött

1 gul lök

1 burk med tomatkross

2 dl vatten

1 msk konc. oxfond

1/4  dl chilisås

Kebabkrydda efter egen smak

salt & peppar

Servera med en god vitlökssås, eller vispad creme fraiche

Finhacka löken. Fräs löken glansig. Häll ner kebaben och bryn den klar.

Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås och låt sjuda upp.

Krydda med kebabkrydda ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka ).

Smaka av med lite salt och peppar.

Servera ris och grönsaker till.

 

 

 

Japansk fläskfilé

Kategori: Kött

 
4 port
1 stor fläskfilé
2 dl rött vin
1 dl soja
½ dl flytande honung
2 msk kalvfond
½-1 tsk sambal oelek
2 krossade vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära (ungefär som en sockerbit)

Putsa filén och dela den tvärs över. Lägg den i en kastrull.
Blanda alla ingredienser och häll över filén så att den täcks.
Sjud filén ca 15 min och låt sedan kallna i lagen (gärna över natten).
Jag gjorde den på morgonen och vi åt den till middag.
Skiva köttet tunt och sila skyn och red den med maizena eller grädde.
 
Valfritt tillbehör men potatisgratäng och en sallad är alltid gott till.

Pepparkaksgodis

Kategori: Julgodis/bak

 
150 g pepparkakor
100 g färskost (t ex Phila)
Ca 200 mjölkchoklad

Garnering:
florsocker

Gör så här:
Mixa pepparkakorna till småsmulor och bland sedan med färskosten.
Rulla små runda bollar. Ställ kallt medan du smälter chokladen i vattenbad.
Doppa bollarna i chokladen. Ställ kallt igen.
Pudra med florsocker vid servering.
  
 
 
 

Kyckling och baconpaj

Kategori: Kyckling

Receptet är från matbloggen


Till pajdegen :

3 dl vetemjöl

125 gram rumsvarmt smör

2 msk kallt vatten

Fyllningen :

400- 450 gram kycklingfié

2 pkt bacon

3-4 dl creme fraiche

2 msk chilisås

100 gram valfri creme bounjour ost

Salt & peppar

1 dl riven ost

 

Gör så här :

Ställ ugnen på ca 200 grader.  Rör ihop alla ingredienser till pajdegen och platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm ) Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen. Strimla kycklingen, och bryn den , klipp ner baconet och  bryn även den. Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås. Och smaka av med salt och peppar. Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen, strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter Eller tills pajen är gyllene brun.

Serveras tillsammans med en god sallad.

 

 

Glassdrink med whiskey

Kategori: Efterrätt

 
4 pers
 
1 l vaniljglass
2½ dl kallt kaffe
2½ dl whiskey (eller mindre om man vill)
 
Mixa ihop ingredienserna. Häll upp i glas.
 
Enkelt och gott!
 
 
 

Tacoköttfärssås

Kategori: Kött

 

Receptet har jag hittat på matbloggen.se En variant på vanlig köttfärssås.


600 gram köttfärs

smör

1 pressad vitlök

1 riven gul lök

1/2 dl chilisås

4 dl creme fraiche

valfri mängd tacokrydda ( jag tog en påse )

Gott att blanda i majs i också.

Gör så här :

Bryn färsen i smör , och riv ner löken. (Jag hackade den) Rör ner creme fraiche, chilisås och pressa ner vitlöken. Låt sjuda upp och rör sedan ner valfri mängd tacokrydda. Låt sjuda i 10 minuter

Serveras till pasta med en god sallad

 

 

 

Polkabräck

Kategori: Julgodis/bak

 
300 gram vit choklad
1 ½ dl polkagrisar
Skalet av en halv lime
2 msk kokos

Gör så här :

Smält chokladen över ett vatten bad. Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( ta en hammare, låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hamrar på en skärbräda). När chokladen är smält så rör du i kokos , polkagrisar och riven lime. Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.

Ställ in i  frys i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.

Förvara polkabräcket kallt och ta fram 20 minuter innan du serverar. Kan frysas.

 

 

Skumtomtefudgen

Kategori: Julgodis/bak

 

ca 12 st skumtomtar

50 g smör

1 dl vispgrädde

2 dl socker

150 g vit choklad

Blanda alla ingredienser utom chokladen i kastrull och smält alltihop på svag värme. När alltihop är en slät smet låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vit choklad och rör tills massan blivit blank. Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan i bitar!

 

 

Texas Chili

Kategori: Kött

 

6 port 

Ingredienser 

1 kg högrev

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

3 morötter

2 msk rapsolja

1 kanelstång

2 lagerblad

1 msk cacao & chili kryddblandning

5 hela nejlikor

33 cl ale

5 dl oxbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)

400 g kokta kidneybönor

25- 50 g mörk choklad (70 %)

Flingsalt

jalapeno

nymalen svartpeppar

 

Till servering

ris

tortillabröd

gräddfil

sallad

 

 

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 

Skär köttet i tärningar. Skala lök, vitlök och morötter. Skär lök och morötter i tärningar, ca 1x1 cm. Hacka vitlöken grovt.

Bryn köttet i omgångar i oljan i en gjutjärngryta. Ta upp köttet på en tallrik.

Mjukstek lök, vitlök och morötter i lite olja i grytan. Lägg i köttet, tillsätt kryddorna, ale och buljong. Låt allt puttra minst 3 timmar under lock på svag värme. Titta och rör emellanåt så grytan inte kokar torr och köttet bränner i botten. Späd eventuellt med vatten. Köttet ska falla isär när man rör runt i grytan.

Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Blanda bönorna och chokladen i grytan och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.

 

Recept och foto från ICA.se
 
 
 

Mozartkulor

Kategori: Julgodis/bak

Ingredienser

200 g nougat (gärna Odense)

200 g mandelmassa

150 g mörk blockchoklad

 

Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar.

Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. Rulla till dem till släta bollar.

Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper för att stelna.

För att få lite fint mönster på dem kan man ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel.
Det är lite kladdigt och man får skölja av händerna emellanåt. Lättare att rulla nougaten då. Men goa blir dom.

 

 

 

Lussekatter

Kategori: Baka

ca 30-40 st
 
100 g smör
5 dl mjölk
2 msk Dr. Oetker saffransarom (hela flaskan)
50 g jäst
250 g Kesella
2,25 dl strösocker
1 ägg
1 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
 
Garnering
1 ägg till pensling
russin till dekoration
 
Smält smöret, tillsätt mjölk och saffransarom. Låt blandningen blir ljummen. Blanda med jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och forma lussekatter. Lägg lussekatterna på plåt och tryck ner ett russin djupt ner i bullarna (om man vill). Jäs i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
 
 

Recept från Dr. Otker (Tidningen Hembakat)

Saffransgifflar

Kategori: Baka

 
Saffransdeg
50 g jäst
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl kesella
1 dl socker
½ tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Topping
1 ägg till pensling
smält smör
strösocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt sedan mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två. Kavla ut dem till två avlånga kakor och bred på smörfyllningen. Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda, och rulla ihop dessa till gifflar. Börja rulla från den breda änden. Lägg gifflarna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa övertäcka i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 min. Håll koll så de inte blir brända. Låt gifflarna svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i strösocker.
 
 
 
Recept från tidningen Hembakat.
 

Köttfärsfylld pannkaksrulle

Kategori: Kött

 
 
6 portioner
 
Ingredienser

2 2 ägg

6 6 dl mjölk 2 3/4

2 3/4 dl vetemjöl 25

25 g margarin

salt

Fyllning

300 300 g köttfärs 1

1 gul lök, finhackad 1

1 burk krossade tomater 1

1 tsk oregano 1

1 tsk basilika 1

1 msk tomatpuré

riven ost

salt och peppar

Sätt ugnen på 225°/275° övervärme. Ta fram en långpanna. Smält margarinet och häll det i pannan.

Vispa ihop pannkakssmeten och häll den i långpannan. Grädda pannkakan ca 25 min. Vänd upp den på smörpapper och låt den kallna.

 Fräs löken med lite margarin i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt den fräsa tills den är smulig. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt färsen småkoka tills vätskan från tomaterna kokat in och röran är ganska fast.

Bred ut färsen över pannkakan. Rulla ihop den till en tjock rulle och lägg den på en plåt. Strö på osten och gratinera hastigt i 275° övervärme tills osten smält. Skär den i skivor när det är dags att äta.


 

Foto: TV4

Receptet är från recept.nu

 

Musselpasta med vitlök

Kategori: Pasta

 
 
Receptet är för fyra pers men vi var bara två som åt....

500 g pasta
1-2 finhackade vitlöksklyftor
200 g delade cocktailtomater
1 dl hackad persilja
2 msk olivolja
2 dl grädde
1 burk musslor, 250 g
50 g rucola
1 tsk salt 2 krm peppar

Koka pastan. Fräs vitlök, tomater och persilja i olja. Tillsätt grädde samt musslor och koka upp.
Blanda pasta, sås och rucola. Smaka av med salt och peppar. Servera med flingsalt och brytbröd.
 
 
 
 

Pastasås special

Kategori: Pasta

PASTASÅS SPECIAL

 

ca 4 port.

 

100 g rökt skinka

100 g salami

100 g bacon

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 dl creme fraiche

2 tomater

  

1.   Skålla, skala och hacka tomaterna. 

2.   Strimla skinka, salami och bacon. Skala och finhacka löken.  

3.   Fräs löken i lite matfett i en kastrull. Tillsätt skinka, salami och bacon. Låt det fräsa samman.  

                     4.   Tillsätt creme fraiche och hackade tomater. Låt allt puttra några minuter. Smaka av.
 

  
 
 
 
 
 

Mandeltårta med kräm

Kategori: Baka

 

Botten

3 äggvitor

1,5 dl socker

1 hg mald mandel

Vispa ägg och socker hårt. Tillsätt mandeln. Smörj en form och lägg i ett insmort smörpapper. Häll i smeten

Grädda kakan i ca 20 min i 175-200°C.

 

Krämen

70 g smält smör

2 dl mjölk

5 tsk potatismjöl

1,5 dl socker

3 st äggulor

 

Vispa ihop alltsammans. Koka krämen tills den tjocknar. Låt den kallna. 

Bred ut krämen på tårtbotten. Tårtan kan nu frysas in. Om inte, vispa 3 dl grädde och bred ut över krämen. Garnera med t ex mandelflarn

 

Sås till fisk

Kategori: Sås

 
Ingredienser
 
Räcker till t ex 4 portionsbitar lax.
 
4 msk hummerfond
4 tsk grov senap
3 dl grädde (matgrädde går bra)
2 dl crème fraiche
 
Koka ihop ingredienserna. Lägg ner fiskbitarna och låt de bli kokta.
 
 
 

Gyllene saffranskrans

Kategori: Baka

1 krans
 
50 g jäst för söta degar
1½ dl kall mjölk
1 kuvert saffran, 0,5 g
3 msk socker
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
ca 6½ dl vetemjöl
 
Fyllning
100 g smör
1 dl florsocker
2 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av ½ apelsin
 
Pensling och garnering
1 ägg
hackad sötmandel
pärlsocker
 
Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör om tills den löst sig.
Stöt saffran och socker til fint pulver i en morte.
Rör ner i degvätskan. Klicka ner smöret och tillsätt mjölet.
Arbeta degen slät och smidig inågra minuter.
Stjälp ut på mjölad bänk. Låt vila medan fyllningen blandas.
 
Fyllning
Blanda alla ingredienserna och rör till enslät konsistens.
 
Sätt ugen på 200 grader.
Kavla ut degen rektangulär och bre fyllningen över. Rulla samman.
Forma degrullen till en krans och lägg den med skarven neråt i en smord kransform, ca 24 cm i diameter.
Klipp den till ett flätmönster exempelvis så här: Klipp jack med en sax genom det översta deglagret
och lägg flikarna växelvis åt höger och vänster, platta till.
Låt kransen jäsa till knappt dubbel storlek, ca 50 minuter.
 
Pensla den färdigjästa kransen med lätt uppvispat ägg och strö över lite hackad mandel och pärlsocker.
Gärdda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna innan du lossar den ur formen
 
 
 

Mandelpavlova

Kategori: Efterrätt

Ingredienser
 
Marängbotten
4 äggvitor (1 1/3 dl)
2½ dl strösocker
½ krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majstärkelse
rivet skal av 1 apelsin
2 msk flagad mandel
 
Topping
5 dl vispgrädde
1 stor apelsin
2-3 passionsfrukter
 
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt och markera en cirkel, 20 cm i diameter.
 
Maräng
Vispa med elvisp äggvitorna, hälften av sockret, salt, vinäger och majsstärkelse hårt till en tät, hög marängbas. Vänd ner resten av sockret för hand, ihop med apelsinskalet. Bred ut den fluffiga marängsmeten i papperscirkeln. Strö över mandel. Grädda i 1½ timma. Låt marängen kallna helt.
 
Topping
Vispa grädden. Skär ut skal och hinnfria klyftor från apelsinne. Bre grädden över marängen, lägg på apelsinklyftorna och häll över innandömet från passionsfrukterna. Serva genast.
 
 
 

Enkla frallor

Kategori: Matbröd

 

Ingredienser

50 gram jäst

 6 dl ljummet vatten

 2 tsk salt

 2 msk olivolja

 9- 12 dl vetemjöl

Alternativ: byt ut ett par dl vetemjöl mot dinkel eller grahamsmjöl

Garnering: Vatten, flingsalt och solrosfrön

 

Gör så här:

 Smula jästen i en bunke, och lös den med lite vatten.  När jästen har blandat sig helt så häller du i resten av vattnet. Rör ner saltet, olivoljan och vänd ner mjölet lite i taget medan du arbetar degen.

 Använd så mycket mjöl tills degen släpper från bakbunkens kanter. Låt jäsa i cirka 60 minuter Baka sedan ut till runda bröd, använd vid behov lite mjöl när du bakar ut. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterliga 30 minuter.

 Innan de ska in i ugnen penlsar du bröden med vatten och strör över solrosfrön och lite flingsalt.

 Grädda sedan i mitten av ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter.

Om du gör större frallor behöver de gräddas något längre.

 
 
Receptet från Jennys Matblogg.

Tacovariant

Kategori: Kött

 
 

Nötfärs 500 g 

 Lök, gul 2 st

Lök, röd 1 st

Salladsblad, kruka

Ost, riven 150 g

Natchos 1 påse

Krossade tomater 1 brk

Körsbärstomater ½ fpk

Äppelcidervinäger 1 tsk

Vitlök, klyfta 3 st

Salt

Smör

Chilipulver 1 krm

Tacokrydda

Gräddfil

Sätt ugnen på 125 grader och grill. Blanda krossade tomater, en hackad gul lök, äppelcidervinäger och en hackad vitlöksklyfta i en kastrull, koka minst 7 minuter. Hacka två vitlöksklyftor och en gul lök. Hetta upp en stekpanna och fräs i lite smör i cirka 5 minuter. Tillsätt nötfärs och tacokrydda och bryn tills färsen är genomstekt. Tillsätt ½ dl vatten och låt låt puttra medelvärme tills vätskan kokat in. Lägg nachochips på en ugnsplåt/i ugnsform. Lägg på färsen och den rivna osten. Ställ plåten i ugnen i 5 minuter. Hacka sallad och finhacka rödlöken. Dela tomater. Ta ut plåten och häll över hälften av tacosåsen, salladen och tomaterna samt klicka över gräddfil. Servera med tacosåsen bredvid om du vill. Löken kan man ha bredvid om man vill.

 

 

Spagetti med rökt lax

Kategori: Pasta

 
350 g rökt lax
½ purjolök
1 burk sparris i bit (227 g) Hade en burk med hela som jag skar i bitar
4 port spagetti (280 g) Jag gör alltid på en höft...
1 msk matolja
4 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad dill
1 citron
salt o peppar

Skär laxen i mindre bitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Låt sparrisen rinna av. Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen. Fräs purjolöken snabbt i oljan. Rör ner crème fraichen och sparrisen och låt allt bli varmt. Vänd ner dillen och laxen. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar. Servera med spagetti.

Bild från www.ica.se

Vaniljrutor

Kategori: Baka

 

               ca 16 st               

Mördeg

200 g smör eller margarin

5 dl vetemjöl

1 dl socker

1 äggula

 

Vaniljfyllning

2 ägg

2 msk socker

1 ½ msk potatismjöl

4 dl kaffegrädde

2 msk vaniljsocker

 

Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Låt vila kallt i minst 30 minuter, gärna längre.

Vaniljfyllning:

Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull.

Sjud upp under omrörning och dra från värmen när krämen tjocknat.

Smaksätt med vaniljsockret och låt kallna.

Sätt ugnen på 200˚.

Dela den kalla mördegen i två jämnstora bitar.

Kavla ut den ena till en platta, lagom stor för att täcka boten i en

liten smord eller bakpappersklädd långpanna ca 23 x 23 cm.

Lägg plattan i formen och bred över vaniljkrämen jämnt.

Kavla ut den sparade degbiten och täck krämen med denna.

Pricka den översta bottnen lätt med en gaffel.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter eller

tills den fått svagt gyllenbrun färg. Låt kallna i formen.

Vid servering:

Pudra kakan med florsocker och skär upp i rutor.

 

 

Potatispaket

Kategori: Potatis

 
 

6 pers

1,5-2 kg potatis
ca 25 st smör eller margarin rapsolja
1 knippa gräslök
ca 50 g parmesanost i bit (jag tog färdigriven)
flingsalt och peppar

Skala och koka potatisen. Skär potatisen i tjocka skivor och fördela dem på 6 folieark.
Lägg några klickar matfett i varje paket och ringla över lite rapsolja.
Grovhacka gräslöken och parmesanosten och fördela hacket i paketen. Krydda med flingsalt och peppar.
Vik ihop foliepaketen. Ställ in paketen i kylskåpet om gästerna inte kommit än.
Grilla paketen tills parmesanosten har smält lite.
Gott till grillat.
 
 
 

Lasagne

Kategori: Pasta

 
1 stor form

Lasagneplattor (gärna färska)
600-700 g köttfärs
smör
1 pressad vitlök
1 hackad gul lök
½ dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade tomater (tog en icakartong)
salt o peppar
2 dl riven ost

Bechamelsås:
10 dl grädd/mjölk (50/50)
ca ½-1 dl vetemjöl
100 g smör
Lite riven muskotnöt
salt o peppar

Stek färs, lök och vitlök i smöret. Blanda sedan i tomatkrosset, fond, chilisås. Salta o peppra.
Låt detta sjuda medans du gör vitsåsen.
Smält smöret i en kastrull. Blanda/rör i mjölet och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen och låt sjuda upp.
Häll i resten av blandningen eftersom. Blanda i lite muskotnöt.
Ringla lite olivolja i en ugnsform och täck botten med vitsåsen och sedan lasagneplattorna.
Varva med sås, köttfärsröra och lasagneplattor. Avsluta med sås. Toppa med riven ost.
Gratinera i ca 25-30  min.
 
 
 
 
 
 

Kasslerlåda

Kategori: Kött

 

 

4 port

 

Du behöver:

3 dl okokt ris

500 g kassler

ca ½ st. purjolök

1.5 dl matlagningsgrädde

½ dl majonnäs

½ dl chilisås

ca 150 g riven ost

 

Gör så här:

Koka riset.

Skär kassler i tärningar och strimla purjolöken.

Rör ihop matlagningsgrädden, majonnäsen och chilisåsen i en bunke.

Lägg riset i en ugnsform.

Lägg purjolöken och kasslertärningarna ovanpå riset och rör om.

Häll gräddblandningen över.

Fördela den rivan osten ovanpå.

Gratinera i mitten av ugnen i 225°C ca 15-20 minuter.

Gratinera ca 20-25 minuter om ugnsformen stått kallt.

 

Recept från Andreas blogg.
 

 

 

Lyxig laxgryta

Kategori: Fisk/Skaldjur

 

4 port.

1 ask sockerärter ca 150 g

Ca 200 g färskrökt lax (skivor )

1 burk kräftstjärtar

2 dl crème fraiche

2-3 msk hummerfond

Hackad dill (efter smak)

Salt, peppar

Koka pastan.

Tillsätt sockerärterna mot slutet av koktiden så allt blir färdigt samtidigt

Strimla laxen och häll av spadet på kräftstjärtarna.

Blanda lax, kräftstjärtar, creme fraiche, fond och dill. Smaka av med kryddor.

Häll av pastavattnet.

Blanda genast ner skaldjursröran. Smaka ev av med mer kryddor och dill.

Servera med en sallad.

Hyttekyckling

Kategori: Kyckling

 
 
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl soja
1 dl mörk sirap
1 färsk röd chilipeppar
1 kruka färsk bailika
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
½ dl pinjenötter
1 ask färsk ruccola
500 g tagiatelle
50 g parmesanost
Salta, peppra och bryn kycklingfilén med lite olivolja.
Blanda ihop soja och mörk sirap.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över soja/sirap-blandningen.
Ställ in dem i ugnen på 200 grader ca 20 min.
Blanda under tiden ihop finhackad röd chilipeppar, hackad basilika, hackad vitlök med olivolja.
Salta och peppra.
Koka pastan.
Rosta pinjenötterna försiktigt i en stekpanna utan smör.
Blanda pastan med olivoljeblandningen.
Riv parmesanosten.
Lägg upp ruccola i botten på tallriken, därefter pastan, på toppen kycklingen.
Servera pinjenötter samt parmesanost som tillbehör.
Jag skippade ruccolan och parmesanosten. Strödde pinjenötterna över kycklingen.

www.kronfågel.se