Mimmis Mat

Southern chocolate pie

Kategori: Baka

 
Pajdeg
125 g smör, smält
3 dl vetemjöl
3 msk farinsocker
1 krm bakpulver
1 nypa salt
 
Chokladfyllning
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 dl ljus sirap
3 msk farinsocker
1 nypa salt
3 ägg
 
Garnering
2 dl vispgrädde
1 msk riven mörk choklad
 
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser till en slät pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter och förgrädda den mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 min.
 
Fyllningen
Koka upp grädden och grovhacka under tiden chokladen. Slå den heta grädden över chokladen och vispa tills smeten är slät. Blanda i resterande ingredienser och häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25-30 min. Fyllningen ska vara lite lös. Låt pajen svalna i kylskåpet över natten.
 
Garnera pajen med lättvispad grädde och riven mörk choklad.
 
 
 
Receptet från tidningen Hembakat.
 

Chipsgratäng

Kategori: Kyckling

 4 pers

1 kg kycklingfilé
grillkrydda
1/2 purjolök
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 burk mango chutney
salt & peppar
grillchips

Skär filéerna i små bitar och stek dem i smör i stekpanna.

Salta och peppra och krydda ganska rikligt med grillkrydda.

Lägg över kycklingen i en ugnsform.

Finstrimla purjolöken och strö det över.

Vispa grädden och blanda försiktigt ner crème fraiche och mango chutney (ta gärna mer chutney om du gillar smaken).

Bred smeten över kycklingen och täck sedan formen med ett lager grillchips. Man kan förbereda allt förutom att lägga på chipsen. Det gör man precis innan man sätter in rätten i ugnen.

In i ugnen, 175 C ca 30 min tills rätten fått fin färg.

Servera ris och sallad till.

 

 
 
 

 

Champagnepannacotta

Kategori: Efterrätt

Ingredienser (4 pers)

2 st gelantinblad

5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Gele

2 st gelantinblad

2 dl mousserande vin

Garnering

Jordgubbar

 

Blötlägg 2 gelantinblad i kallt vatten i 5 min.

Värm upp grädde och socker, så lite som möjligt men så sockret smälter. Krama ur gelantinet och rör ner i grädden så det smälter. Rör i vaniljsockret.

Häll upp i serveringsglas och låt stå kallt i 2 timmar.

Blötlägg 2 gelantin blad i kallt vatten i 5 min. Rensa & skär jordgubbarna i klyftor, lägg dem på pannacottan.

Häll upp vinet i en kastrull, krama ur gelantinet och rör i. Värm så lite som möjligt men så att gelantinet smälter.

Häll vinet över jordgubbarna och låt sedan stå kallt i minst 2 timmar.

 
 
 
 

Sparris med parmaskinka

Kategori: Förrätt

 
Ingredienser (mängd efter tycke och smark)
Sparris
Brieost
Parmaskinka
 
Koka sparrisen. Lägg ihop några sparrisar med en skiva brieost ovanpå. Rulla rund en skiva parmaskinka. Lägg allt i en ugnsfast form och strö över parmesanost. Gratinera. (ca 225 g till det får lite färg).
 
 
 
 
 

Oreganokyckling

Kategori: Kyckling

4 port

Ingredienser

4  kycklingfiléer

salt och peppar

smör

5 dl matlagningsgrädde

2  hönsbuljongtärningar

2 msk balsamvinäger

4 vitlöksklyftor

3-4 tsk oregano

 

Dela kycklingen i 3-6 delar på längden. Stek i smör. Salta och peppra. Lägg över den stekta kycklingen i en ugnsform. Koka upp matlagningsgrädden, balsamvinäger, oregano, buljongtärningar och vitlök i en kastrull. Häll såsen över kycklingen. Tillaga i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Servera med en sallad och pressad potatis eller klyftpotatis.

 

Kycklingben i tomat- och currysås

Kategori: Kyckling

1 kg kycklingben (eller filé men då stekte jag dom först)
2,5 matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
3 msk tomatpuré
2 tsk curry
chiliflakes
 
Jag dubblade såsen till 1 kg kycklingfilé.
 
Servera med en god sallad, quinoa eller vad du vill.
 

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg klubborna i en ugnsform, salta lite. Mixa eller vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll över kycklingklubborna. Krydda med lite chiliflakes efter smak. Gratinera i ca 50 minuter.

 Bild och recept från Tasteline. 
 
 
 

Hemgjord pizza

Kategori: Allmänt

 
 
Deg:
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
 
Tomatsås:
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
 
Kebabsås:
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
 
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av
vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienserna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas.
 
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev mer socker eller kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
 
Jag blandade mozzarella med vanlig riven ost. Sedan lade jag på lök, halverade coktailtomater (gula och röda) och parmaskinka.
 
Om ni vill ha mer fyllningstips så hittar ni hela receptet på Jennys Matblogg.