Mimmis Mat

Pavlova med vaniljsmörkräm

Kategori: Efterrätt

 Recept från Halv åtta hos mig

4 port

 

 Maränger

2 ägg

1 dl strösocker

2 dl rice krispies

 

Vaniljsmörkräm

2 äggulor

0,5 dl socker

0,5 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

45 g smör

1 tsk vaniljsocker

 

Garnering

3 dl vispgrädde

färska bär

 

Vispa äggvitorna med sockret till ett hårt skum.

Vänd ner flingorna i marängen.

Klicka ut marängen till 4 runda kakor på ett bakplåtspapper.

Grädda i 125 grader i 60 minuter.

 

Blanda äggulor, socker, grädde, mjöl och smör i en kastrull.

Låt sjuda på svag värme till den tjocknar.

Låt krämen svalna i kylen.

 

Förbered marängbakelsen en timme innan serveringen.

Bred först smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden.

Garnera med bär.

 

 

 

Kasslergömma med currysås

Kategori: Gratäng

Recept från Jennys Matblogg

 

4 pers

600  gram kassler

ris till 4 personer

1 dl riven god ost

 

Currysåsen :

 2 ½ dl creme fraiche

2 ½ dl grädde

1 msk chilisås

Curry & salt efter smak och tycke

 

Ställ ugnen på 220 grader.

Koka riset enligt anvisningar på förpackning.

Häll det kokta riset (bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.

Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter.

Skiva över kasslern över riset, fyll på med den goda såsen .

Skiva lite små söta körsbärstomater över och strö över den rivna osten.

 

Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter .

Servera med en sallad.

 

 

 

Tacomackor med kyckling och ananassalsa

Kategori: Kyckling

 Recept från ICA.se
 

4 pers

 

1 rödlök

1 hel grillad kyckling

1 burk majs (à 340 g)

1 burk krossade tomater (à 400 g)

1 påse tacokrydda (à 40 g)

1 påse riven taco-ost (à 150 g)

3 msk hackad persilja eller koriander

8 skivor formfranska eller små tortillas

ev strimlad isbergssallad till servering

 

Salsa

1 färsk ananas (à 300 g)

1 gurka

ca 2 1/2 msk sweet chilisås

2 msk hackad koriander eller persilja

 

Sätt ugnen på 225°C.

Rensa och dela kycklingköttet i mindre bitar/strimlor. Skala och finhacka löken.

Blanda tomater, lök, tacokrydda och persilja eller koriander i en bunke.

Häll av majsen och blanda i den och hälften av osten.

Lägg brödskivorna på en bakpappersklädd plåt.

Fördela kycklingblandningen på bröden.

Strö över resten av osten. Gratinera mackorna mitt i ugnen ca 5 minuter.

 

Salsa:

Skala, skär bort rotstocken och skär ananasköttet i små bitar.

Skär gurkan i tärningar. Blanda ananas, gurka och chilisås. Toppa med koriander eller persilja.

Servera de varma mackorna med ananas- och gurksalsan och ev strimlad isbergssallad.

 

 

 

 

Grillad lax med parmesansås

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 pers
 
1 hel laxsida med skin, ca 600 g

Marinad
½ dl olivolja
½ dl soya
2-3 msk tunt skuren ingefära
1 röd chili, urkärnad & finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade salt, peppar

Parmesansås
2 dl créme fraiche
1 äggula
1 dl finriven parmesan
1 tsk sambal oelek
1-2 pressade vitlöksklyftor salt, peppar

Tillbehör
Grönsallad Bröd Nykokt färskpotatis Kokta rödbetor
 
 Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll ut den på en flat tallrik. Lägg laxen i marinaden med skinnsidan upp, låt ligga i 2-3 timmar. (Jag la den i en påse.)

Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer sambal oelek. Låt stå och dra medan laxen marinerar.

Ta upp laxen ur marinaden, grilla med köttsidan ner på medelvärme i ca 5 min utan att bränna vid. Vänd och eftergrilla med skinnet mot glöden. pensla med marinaden. Pröva om fisken är färdig genom att försiktigt dela på "fisklamellerna".
Servera med parmesansås, sallad, bröd och färskpotatis. Kokta rödbetor är också gott till.
 
 

Kyckling med god sås

Kategori: Kyckling

4 pers
 
1 kg kycklingfiléer
5 dl grädde
2 dl creme fraiche

Ketchupblandning
3 dl ketchup
3 tsk curry
3 tsk salt
3 tsk svartpeppar (tog inte så mycket)

 Dela filéerna i bitar, lägg i gratängform och pensla med lite av ketchupblandningen.
 Ställ in i ugnen ca 15-20 min 225 grader.
Blanda grädde och creme fraiche med ketchupblandningen som är kvar.
Häll över kycklingen och ställ in i ugnen igen ca 15-20 min.
Klart!

Vi åt detta med pasta och sallad.
 
 
 
 

Ärtans potatissallad

Kategori: Potatis

4-5 pers
 
1 kg kokt potatis (bråttom? ta några burkar färdigtärnad)
1 finhackad gul lök
1 stor tub majonnäs
2 msk hackad ättiksgurka
1-2 tsk paprikapulver
1-2 tsk grov svartpeppar
½-1 tsk salt 1 ägg (rått)
1 msk socker
½-1 dl vatten
1 tsk ättiksprit (jag uteslöt)

Blanda dressing, vänd ner potatis.
Klar efter 2-3 timmar i kylskåp.
 
 

Kladdkaka med krispigt täcke

Kategori: Baka

Recept från Jennys Matblogg
 
 
3 ägg
3½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gr smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
 
Topping
Rice crispies + 120 gr mjölkchoklad
 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Rör sist ner smöret.
Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Börja med att breda ut hälften av kladdkakesmeten i den och klicka ut kolakrämen över smeten och toppa sist med resten av kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös  i mitten, den stannar till sig i kylskåpet.
Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.
 
 
 

Getostpaj med tomat

Kategori: Paj

10 port. Recept från ICA.se

 

100 g kallt smör

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

färsk timjan och rostade pumpakärnor till garnering

 

Fyllning

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 tsk torkad timjan

1 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

200 g getost av chèvretyp

ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)

 

Äggstanning

3 ägg

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 dl riven västerbottensost

1 krm salt

 

Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare.

Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk värmen till 175°C.

 

Fyllning

Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.

Fräs den gula löken mjuk i smöret på medelhög värme utan att den tar färg, ca 5 minuter.

Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.

Lägg lökfräset i pajskalet. Smula/skiva getosten och strö över.

Skär tomaterna i skivor. Behåll eventuellt små tomater hela. Lägg på tomaterna.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den över pajen.

Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills äggstanningen har "stannat" fått

en vacker och gyllene färg, ca 45 minuter.

Ta ut pajen och låt den svalna. Hit kan förberedas.

Garnera pajen med timjan och pumpakärnor vid servering.

 

 

 

Vit prinsesstårta

Kategori: Baka

10 bitar 

1 pkt färdig tårtbotten

Vaniljkräm (pulver) 10 pers. Läs i receptet.

 

Rabarberkompott

250 g rabarber

250 g frysta, tinade jordgubbar

1 dl socker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

 

Garnering

4 dl vispgrädde

1 färdigkavlat marsipanlock (gärna vitt)

 

Rabarberkompott

Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver.

Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt. 

Vispa grädden fast. Blanda grädden med 1⁄2 dl av vaniljkrämen (för 10 portioner). Halvera jordgubbarna.

 Bygg tårtan så här:

Lägg den översta delen av tårtbottnarna med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen.

Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.

Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.

Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.

Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll "hålet" med jordgubbar. Sikta över lite florsocker.

 

 

 

Sötpotatissallad

Kategori: Potatis

Vi åt denna sallad till grillad kyckling.
 

800 g sötpotatis

4 msk olivolja

salt och svartpeppar

2 rödlökar

150 g sockerärter

1 dl cashewnötter

65 g spenat

1 lime

Så här gör du

Sätt ugnen på 225˚C. Sätt in en plåt i ugnen.

Skala och skär sötpotatisen i grova tärningar. Blanda potatisen med olivoljan och krydda med salt och peppar.
Lägg potatisen på den förvärmda plåten och sätt in mitt i ugnen 20-25 minuter.  Skala och skär rödlöken i klyftor. Lägg dem tillsammans med potatisen när det återstår ca 10 minuter av tillagningstiden.
Strimla sockerärterna. Grovhacka nötterna. Blanda potatis och lök med spenat och sockerärter. Lägg salladen på ett fat. Strö över nötterna och pressa över limesaft.

 

 

 

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

Kategori: Baka

 
ca 8-10 bitar
 
1 burk karamelliserad mjölk
150 g smör
300 g digestivekex
1 litet jordgubbar
1 ½ dubbeldaim
3 dl vispgrädde
 
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med plastfolie.
 
Smält smöret. Mixa digestivekexen i matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timma.
 
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
 
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
 
Vid servering, toppa med jordgubbar och resterade daimkross.
 
 
 
 

Brytbröd

Kategori: Baka

 
ca 11 bitar
 
25 g jäst
2½ dl ljummen mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 ägg
2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
 
Garnering
1 ägg
2 tsk linfrön
2 tsk sesamfrön
flingsalt
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt, och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt kraftigt till en smidig deg.
 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
 
Dela degen i ca 11 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg brödbollarna luftigt i en
smord springform, ca 24 cm i diameter.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin- och sesamfrön samt flingsalt.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt det svalna i formen.
 
 
 
 
 
 

Mums

Kategori: Allmänt

Kvällsgodis igår. Barolo vin och Barolo korv, Primadonna och Kaltbach ost.


Chokladcrisptårta

Kategori: Baka

 
1 tårta, ca 10 bitar
 
Bottnar
3 äggvitor
2dl socker
3 dl rice krispies
 
Chokladkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
100 g mörk blockchoklad
 
Fyllning
3 dl vispgrädde
 
Garnering
50 g mörk blockchoklad
 
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna, ca 30x40 cm med bakpapper.
 
Vispa äggvitorna till skum med rena redskap. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängmassan är styv. Vänd sist ner flingorna.
 
Bre ut smeten jämt i långpannan. Lite kletigt men det går. Ställ in formen i ugnen och grädda ca 1 timma. Låt den gärna stå kvar i den avstängda ugnen att eftertorka med luckan på glänt.
 
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet i små klickar. Rör om tills fettet smält och lägg därefter ner chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om så att även chokladen smälter och ställ därefter krämen åt sidan att kallna.
 
Dela marängbottnen till två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena bottnen. Vispa grädden och bre den ovanpå. Lägg på den sista bottnen.
 
Smält blockchokladen i varmt vattenbad eller i mikrovågsugn och ringla den över tårtan.