Mimmis Mat

Saffransbullar med fyllning

Kategori: Baka

 
Receptet från tidningen Hembakat.
 
48 st
 
Deg
2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 tsk hela kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 %
1½ dl strösocker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl
 
Stöt saffranet tillsammans med en sockerbit i en mortel. Tillsätt kardemummakärnorna och stöt dem också.
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan blir 37 grader.
 
Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills den har löst sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet.
 
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
 
Kokos- och apelsinfyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl riven kokos
1 apelsin, finrivet skal
200 g vit choklad
 
Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Blanda smör, socker, kokos och apelsinskal i en bunke. Hacka chokladen grovt.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något.
Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär kaka som mäter ca 50 x 30 cm.
 
Bred hälften av fyllningen ovanpå ena degplattan. Strö på hälften av chokladen.
 
Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 24 jämstora bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt.
Gör samma sak med den andra deghalvan.
 
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
 
Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna under bakduk på ett galler.
 
 

 
 

Tekakor med rågkross

Kategori: Matbröd

 
Receptet från tidningen Hembakat.
 
14-16 st
 
 
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl filmjölk, rumsvarm
1 dl havregryn
½ dl rågkross
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl, filmjölk, havregryn, rågkross och salt.
Rör om ordentligt tills jästen lösts upp. Låt blandningen stå i ca 10 min.
 
Tillsätt bakpulver, rapsolja och rågsikt. Rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
 
Kavla ut degen till ca 1½ cm tjocklek. Stansa ut rundlar, ca 8 cm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill göra dem större tar du ett större mått (= färre bröd).
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10-14 min.
 
 

Grahamsrutor med rågkross

Kategori: Matbröd

Från tidningen Hembakat.
 
Ca 16 bitar
 
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 dl vatten, fingervarmt
1½ tsk salt
2 dl grahamsmjöl
2 msk mörk sirap
½ dl rapsolja
ca 7 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, grahamsmjöl, sirap, olja och rågkross. Rör om och låt blandningen stå i ca 10 min.
 
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg.
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
 
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut den  i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x35 cm. Strö över lite vetemjöl.
Skär degen i ett rutmönster, ca 4x4 rutor, med en degskrapa eller en kniv.
Låt den jäsa under bakduk i 30-40 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 20-25 min. Låt det svalna under bakduk i långpannan.
 
 
 

Chili con carne

Kategori: Kött

 
Receptet från en annons i Friskispressen (Magnus Samuelsson).
 
4 port
 
1 röd paprika
1 gul lök
500 g köttfärs
2 burkar Bönor i Chilisås
½ dl vatten
 
Skär paprikan och löken i tärningar. Stek dem mjuka i smör eller olja.
Tillsätt köttfärsen och stek tills färsen är genomstekt. Till sist blandar du i bönorna och vattnet.
Värm tills bönorna är genomvarma.
Servera med en god sallad.
 
 
 

Powerbar med bär

Kategori: Allmänt

 
24 st
 
Ugn 175 grader
 
3 dl havregryn
3 dl jordnötter
3 äggvitor
2 dl torkade tranbär
2 dl russin
½ dl honung
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
½ tsk vaniljpulver
 
Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa i 20-30 sekunder till en grovhackad massa.
Tryck ihop massan till en fyrkantig kaka, ca 20-30 cm, på en plåt med bakplåtspapper.
Skär kakan i bitar ca 5x5 cm och grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna och bryt isär kakorna.