Mimmis Mat

Chokladterrine

Kategori: Efterrätt

Denna efterrätt gjorde Andrea till nyår. Receptet är från www.Arla.se. Jag serverade med några hallon och en kula glass. Den är ganska mäktig så skär inte för tjocka skivor. Jag tycker att den räcker till 30 skivor. Perfekt att göra i förväg.
 

Lyxig chokladterrin som är väl värd mödan - den är inte svår men tar en stund att göra. Servera chokladterrinen med hemlagad, ljuvlig vaniljkräm och rostade, krispiga frön och nötter.

Receptet gäller för 20 skivor

Ingredienser

12 dl Arla Köket® vispgrädde

300 g mörk choklad

300 g ljus choklad

300 g vit choklad

Rostad krisp:

12 dl hackade hasselnötter

2 msk pumpakärnor

1 msk solroskärnor

1 msk florsocker

Vaniljkräm

1 vaniljstång

1 dl Arla Köket® smetana

1 dl Arla® vispgrädde

2 msk florsocker

hallon

citronmeliss

Gör så här:

Värm 2 dl grädde och smält den mörka chokladen i den. Häll smeten i en plastad avlång form ca 1 ½ liter och låt stelna. Värm 1 ½ dl grädde och smält den ljusa chokladen i den. Häll i formen och låt stelna. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen i den. Häll i formen. Låt terrinen stå över natten så att den stelnar ordentligt. (Jag frös varje lager för sig och har den alltid i frysen.)

Rosta nötter, pumpa- och solroskärnor i en stekpanna ca 5 min. Sikta över florsocker mot slutet. Låt svalna och hacka grovt. Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen. Vispa med elvisp till krämig konsistens. Skär skivor av terrinen med varm kniv. Servera med vaniljkräm, rostad krisp och hallon. Garnera med citronmeliss.

Tips! Terrinen ger 20 portioner och går utmärkt att frysa.  

 
 
 

Wienersemla

Kategori: Allmänt

 
4 st
 
 12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle) mandelmassa + ovispad grädde 2 1/2 dl vispgrädde + 2-3  tsk vaniljsocker Florsocker

Gör så här

Ställ ugnen på 200 grader_

Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan.  

Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas.

Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter.

Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  

Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen.

Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan.

På med locket och pudra över rikligt med florsocker och servera genast.

 

 Recepter är från Jennys Matblogg.

Fiskpaket

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
Fiskpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld. Enkelt och gott. Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdigkokt potatis. 
Receptet är taget från receptfavoriter.se men jag har ändrat liiite.
 

4 pers

 

Ingredienser

400-500 gram lax (eller spättafilé)

2 dl skalade räkor

1 pkt fryst dill, 30 gram eller ett knippe färsk

ca 800 gram kokt fast potatis

2,5 dl grädde

½ purjolök

ca 12 cocktailtomater, 1 paket

1 citron

1 krm salt

½ krm vit- eller svartpeppar

4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek

2 msk smör att smörja foliearken med


Tillagning:

Tina spättafiléer och räkor om du köpt frysta.

Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka 15-20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.

Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.

Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.

Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.

Skölj och dela cocktailtomater.

Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.

Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.

Rulla ihop spättafiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.

Strö över hackad dill, purjolök, tomathalvor, räkor, salt och vit- eller svartpeppar.

Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis. Akta så det ej rinner ut.

Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.

På utegrill: lägg fiskpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.

I ugn: sätt fiskpaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.

Vik upp kanterna och servera fiskpaketen med citronklyfta samt salt.