Mimmis Mat

Asiatisk nudelsallad

Kategori: Kyckling

 
4-6 port
 
250 g breda risnudlar
500 g grönsaker, t ex sockerärtor, salladslök, majs, pak choy,
körsbärstomater, morötter, vad säsongen har att erbjuda
1 kruka koriander (kan uteslutas)
1 msk finriven ingefära
1 urkärnad och finhackad röd chilipepparfrukt
2 msk neutral rapsolja
2 msk limesaft
1 msk fisksås
1 msk socker
 
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kallt.
Skala eventuellt grönsakerna. Strimla dem i mindre bitar eller grilla dem lätt innan de strimlas.
Strimla koriander, även stjälkarna.
Blanda övriga ingredienser till en dressing.
Blanda nudlar, grönsaker och dressing och lägg upp på ett fat. Toppa med koriander.
 
Jag serverade detta tillsammans med kycklingfiléer.
 
 

Kantarellpaj med brie

Kategori: Paj

 
4-6 bitar
 
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g kallt smör
ca 2 msk iskallt vatten
 
Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare.
Sär smöret i små kuber. Nyp ihop vetemjöl, salt och smöt till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i minst 30 min.
 
Fyllning
3 schalottenlökar
ca 300 g kantareller, rensade
smör till stekning
salt o svartpeppar
200 g brie
 
Skala och skär löken i skivor.
Stek lök och kantareller försiktigt i smör tills vätskan från svampen har kokat in.
Smaka av med salt peppar.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
 
Äggstanning
3 ägg
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
 
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
 
  
Kavla eller tryck ut degen i en pajform,  25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet  mitt i ugnen i ca 10 min.
Fördela lök och kantareller i pajskalet. Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna.
Häll äggstanningen över.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-230 min tills äggstanningen stannat och pajen har fått fin fräg.
Låt den svalna i ca 10 min innan servering.
 
 
Recept och bild från Tidiningen Hembakat.

Broccoli- och spenatpaj med ädelost

Kategori: Paj

 
Pajdeg
(en rund springform med löstagbar kant, ca 25 cm diam)
200 g vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
 
Mät upp vetemjölet i en bunke.
Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor.
Tillsätt vattnet och tryck ihop till en slät deg.
Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen.
Kavla så att den är ca 0,3-0,5 cm tjock.
Lägg degen äver formen och tryck ut den lätt mot botten och kanterna.
Nyp av överdlödig deg runtom.
Överbliven pajdeg kan förvaras i kyslkåp en vecka.
Täck formen med plastfolie och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.
 
Fyllning
1 stor bukett broccoli
5 små schalottenlök
1 stor påse babyspenat (200 g)
2 pkt Kvibille ädelost (á 120 g)
3 ägg
3 dl grädde
Salt o peppar
 
Dela broccolibuketten och koka upp i ca 1-2 min i saltat vatten.
Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten.Ställ åt sidan så länge.
Smält smör i stekpannan och finhacka schalottnlök.
Fräs löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop och blivit mjuk. Ställ åt sidan.
Ta ut pajskalet och täck bottten med broccolin, smula över hälften av osten och
lägg på spenaten och löken. Smula över resten av osten.
Vispa ihop ägg och grädde lätt med en gaffel och slå över pajen.
Grädda i ca 35-40 min i 175 grader.
Låt gärna pajen få "stilla sig" inna du skär i den.