( Tänkt på att alla ingredienser till fyllningen måste vara rumsvarma annars kan smörkrämen skära sig )
Toppa med 200 gram schweizernöt
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader. Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet/deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter. De ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur/söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan” av biskvibotten.Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Den ska inte bli för varm- utan låt den svalna något. Doppa sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.
Gör så här : Bryn löken på svag värme i smöret , löken ska dock inte få färg utan bara mjukna upp. Häll upp vattnet , och grädden , och kryddorna. När soppan börjar bubbla så reder du av den med maizena, till önskad konsistens. Under tiden soppan sjuder, så kan du strimla baconet och steka det ( jag stekte även baguetterna efteråt i olivolja och pressad vitlök ) Llägg sedan baconen på ett hushållspapper så att det mesta av stekfettet försvinner. När soppan kokat i ca 15- 20 minuter så är den färdig att servera.
Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Krydda med salt, peppar, och lite paprikapulver. Flytta sedan över kycklingen till en gryta och strö över mjölet. Vänd runt så det blandas. Skär löken i klyftor och skiva champinjonerna. Stek det så att löken mjuknar och vätskan från champinjonerna kokar in. Blanda löken och svampen med kycklingen. Tillsätt resten, utom den färska basilikan, om man använder torkad kan den tillsättas nu. Låt det koka upp under omrörning så mjölet blandas ut. Låt grytan sjuda ihop under lock ca 20 min. Smaka av. Tillsätt färsk basilika.
Skånsk potatis 4 portioner Skånsk blir potatisen när den tärnas och stuvas med grädde eller mjölk. Några vill ha med en skvätt köttbuljong, andra inte. Det som skiljer den skånska potatisen från vanlig stuvad är att det inte ska finnas vetemjöl med.
Ingredienser 800 g potatis, fast sort 1 gul lök 1 msk smör 1 1/2 dl grädde 1 1/2 dl mjölk 1/2 dl oxbuljong Salt och malen vitpeppar
Gör så här 1.Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken grovt. Stek potatis och lök gyllene i smör.
2.Tillsätt grädde och mjölk. Rör ner köttbuljongen och låt puttra ihop. Koka potatisen mjuk på svag värme. Krydda med salt och peppar.
Lammkotletter 200 g lammkotletter per pers. Smör att steka i 2 vitlöksklyftor Salt och peppar Skal av citron efter smak Rosmarin färsk om ni har
Vitlökssmör 100 g smör 2 lagom stora vitlöksklyftor Salt Peppar
Till serveringen: smörsvängda haricot verts (gröna bönor) och rödlök.
Köttet steker man så som man vill ha det och bönorna och löken åker ner i lite smör i några minuter. Salta och peppra och om ni har lite timjan hemma så trivs de bra ihop.
(Kolakrämen till fyllningen är färdigkaramelliserad mjölk så du behöver inte koka den)
Tryffel
1½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad
Garnering
ca 8 dl jordgubbar eller andra bär
½ dl hackade pistagekärnor
Smält smöret och låt svalna. Mixa kakorna till smulor i en matberedare och tillsätt smöret. Kör samman till en något smulig massa. Tryck ut smulorna i en form (enl receptet gärna en med löstagbar botten, jag tog en vanlig pajform).
Häll/bred ut den karamelliserade mjölken över botten och ställ den i kylskåpet en stund medans du gör tryffeln.
Ge grädden ett snabbt uppkok och ta därefter kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i den heta grädden. Rör om tills chokladen smält och tryffeln är blank och slät.
Bre ut tryffeln jämt ovanpå kolasmeten.
Dela jordgubbarna och lägg ut dem jämnt ovanpå tryffelsmeten. Strö hackade pistagkärnor över. Ställ åter pajen i kylskået till tryffeln stelnat. Lossa pajen från formen innan den serveras ifall du använder en sådan form.