Mimmis Mat

Nutellabiskiver

Kategori: Baka

Detta recept  hittade jag här Jennys Matblogg. En favvomatblogg.
 

ca 25 biskiver

300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
150 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
3/4 dl nutella

( Tänkt på att alla ingredienser till fyllningen måste vara rumsvarma annars kan smörkrämen skära sig )

Toppa med 200 gram schweizernöt

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet/deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter. De ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Tänk på att smaka av smörkrämen så att du får den så sur/söt som du vill ha den. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan” av biskvibotten.Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Den ska inte bli för varm- utan låt den svalna något. Doppa sedan i botten och doppa dem i chokladen , och ställ svalt så att chokladen stelnar.

 
 

Kycklingbåt med segel

Kategori: Kyckling

4 pers

6 stora rostade brödskivor, 2 skivor skärs till trekant

4 kycklingfiléer

Salsa

Aioli

8 knaperstekta baconskivor

4-8 skivor rökt lax

Krispig sallad

Röd lök

Tomater

Balsamvinäger

Tandoorikrydda

Klyftpotatis

Små grillspett av trä (25 cm)

 

Stek kyckling och bacon.

Lägg på hög, sallad, kyckling, tomat, bacon, lök och lax (i vilken ordning man vill).

Avsluta med en trekantig brödskiva som du sticker ett grillspett igenom och stoppar ner i maten på hög.

Lägg såserna på sidan eller på maten.

Ringla balsamvinäger runt om.

Servera med klyftpotatis som kryddats med tandoorikrydda och olja.

Mums!

 

Löksoppa med vitlöksbröd

Kategori: Soppa

 

Till ca 4- 6 personer


2-3 msk smör
maizena
6-7 gula lökar
7,5 dl vatten
2,5 dl grädde
1 hönsbuljong ( alt. grönsaksbuljong)
1 msk färsk hackad  timjan
1 kryddmått vitpeppar

170 gram bacon ( ett pkt bacon )
Vitlöksbröd

Gör så här :
Bryn löken på svag värme i smöret , löken ska dock inte få färg  utan bara mjukna upp.
Häll upp vattnet , och grädden , och kryddorna. När soppan börjar bubbla så reder du av den med maizena, till önskad konsistens.
Under tiden soppan sjuder, så kan du strimla baconet och steka det ( jag stekte även baguetterna efteråt i olivolja och pressad vitlök )
Llägg sedan baconen på ett hushållspapper så att det mesta av stekfettet försvinner.
När soppan kokat i ca 15- 20 minuter så är den färdig att servera.

Toppa med bacon och det goda vitlöksbrödet.

 

 

 

Italiensk kycklinggryta

Kategori: Kyckling

4 port
 
Receptet från Andreas blogg
 
500 g kycklingfilé
1 tsk olja salt, peppar, paprikapulver
3 msk vetemjöl
2 gula lökar
ca 200 g färska champinjoner
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl vitt vin
Färsk basilika eller torkad
 
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och stek i olja. Krydda med salt, peppar, och lite paprikapulver. Flytta sedan över kycklingen till en gryta och strö över mjölet. Vänd runt så det blandas. Skär löken i klyftor och skiva champinjonerna. Stek det så att löken mjuknar och vätskan från champinjonerna kokar in. Blanda löken och svampen med kycklingen. Tillsätt resten, utom den färska basilikan, om man använder torkad kan den tillsättas nu. Låt det koka upp under omrörning så mjölet blandas ut. Låt grytan sjuda ihop under lock ca 20 min. Smaka av. Tillsätt färsk basilika.
Servera med ris, potatis eller pasta.
 
Foto Andrea Nordling
 
 
 

Lammkotletter med skånsk stuvad potatis

Kategori: Kött

Skånsk potatis
4 portioner
Skånsk blir potatisen när den tärnas och stuvas med grädde eller mjölk. Några vill ha med en skvätt köttbuljong, andra inte. Det som skiljer den skånska potatisen från vanlig stuvad är att det inte ska finnas vetemjöl med.

Ingredienser
800 g potatis, fast sort 
1 gul lök 
1 msk smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl oxbuljong
Salt och malen vitpeppar

Gör så här
1. Skala och skär potatisen i ca 2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken grovt. Stek potatis och lök gyllene i smör.

2. Tillsätt grädde och mjölk. Rör ner köttbuljongen och låt puttra ihop. Koka potatisen mjuk på svag värme. Krydda med salt och peppar.

Lammkotletter
200 g lammkotletter per pers.
Smör att steka i
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Skal av citron efter smak
Rosmarin färsk om ni har

Vitlökssmör
100 g smör
2 lagom stora vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Till serveringen: smörsvängda haricot verts (gröna bönor) och rödlök.

Köttet steker man så som man vill ha det och bönorna och löken åker ner i lite smör i några minuter. Salta och peppra och om ni har lite timjan hemma så trivs de bra ihop.

 

 

 

Chokladkolapaj med jordgubbar

Kategori: Baka

12 bitar
 
Botten
75 g smör
200 g Maryland cookies eller likvärdig småkaka
 
Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk, Törsleffs, 397 g
(Kolakrämen till fyllningen är färdigkaramelliserad mjölk så du behöver inte koka den)
 
Tryffel
1½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad
 
Garnering
ca 8 dl jordgubbar eller andra bär
½ dl hackade pistagekärnor
 
Smält smöret och låt svalna. Mixa kakorna till smulor i en matberedare och tillsätt smöret. Kör samman till en något smulig massa. Tryck ut smulorna i en form (enl receptet gärna en med löstagbar botten, jag tog en vanlig pajform).
 
Häll/bred ut den karamelliserade mjölken över botten och ställ den i kylskåpet en stund medans du gör tryffeln.
 
Ge grädden ett snabbt uppkok och ta därefter kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i den heta grädden. Rör om tills chokladen smält och tryffeln är blank och slät.
 
Bre ut tryffeln jämt ovanpå kolasmeten.
 
Dela jordgubbarna och lägg ut dem jämnt ovanpå tryffelsmeten. Strö hackade pistagkärnor över. Ställ åter pajen i kylskået till tryffeln stelnat. Lossa pajen från formen innan den serveras ifall du använder en sådan form.