Mimmis Mat

Morotsbullar

Kategori: Baka

 
 
ca 15 bullar

3 dl mjölk
0,5 pkt
25 g jäst
2 msk olja
1 tsk salt
3 dl finrivna morötter
2 dl kli
6-7 dl vetemjöl

Värm mjölken fingervarm, 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och blanda i mjölk, olja och salt.
Rör i morötter, kli och vetemjöl.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda tills degen blir blank och slutar att kladda.
Lägg över en handduk och låt jäsa i 30 min.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Baka ut degen genom att knåda den så att luften går ur.
Rulla ut till en längd och dela degen i 15 delar.
Trilla varje del till en bulle.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Grädda i ugnen 12-15 min.
Låt svalna på galler under bakduk.
Jag lät degen jäsa i bunken vilket gick bra och tycker att dom blev för små om man gör 20 st.
Därför har jag ändrat antalet till 15 istället.
 

Gratinerade vitlöksmusslor

Kategori: Förrätt

4 port.
 
ca 1 kg musslor
3 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
1 msk ströbröd
2 msk riven parmesan
150 g smör
1 krm salt
½ krm vitpeppar

Skrubba musslorna under rinnande vatten.
Dra bort skägget och släng alla tasiga eller öppnade musslor som inte sluter sig när man knackar på skalet.
Koka upp vatten i en kastrull som täcker musslorna och lägg ner musslorna några i taget så att vattnet hålls kokande hela tiden.
Lägg på ett lock och koka i 5 min.
Ta upp musslorna med hålslev och bryt upp dem.
Kasta de muslor som inte öpnat sig.
Lägg den fyllda skalhalvan på ett ugnsskert fat.
Sätt ugnen på 250 grader.
Mixa samman vitlök, persilja, ströbröd, parmesan, smör, salt och peppar.
Fördela det över musslorna och ställ in fatet i övre delen av ugnen ca 5 min tills smöret smält.
Servera med brytbröd.
 
 

Kycklingwok med nudlar

Kategori: Kyckling

4 pers

 

2 st stora kycklingfiléer

1 påse wokgrönsaker

2 påsar nudlar med kycklingsmak

1 msk olivolja

2 msk sweet chilisås

1 msk soya

1 msk inlagd ingefära (minced ginger)

1 vitlöksklyfta

1 msk honung

1½ dl mango chutney

 

Strimla kycklingfiléerna och woka dem i lite olja i het wok, lägg ner wokgrönsakerna i woken och woka dem.

Sätt på nudlarna och koka dem enligt förpackningen (fast smaksätt med bara en påse kryddmix).

Häll bort vattnet som nudlarna kokat i.

Blanda samman alla ingredienser när grönsakerna och kycklingbitarna wokat klart i wokpannan och låt woka i ytterligare någon minut.

 

Lax med kokos och lime

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
 
Detta recept har jag tagit från Andrea's blogg. Mums!

4 port

Du behöver:
500 g skin och benfri laxfilé (använde färdiga portionsbitar)
2 dl kokosmjölk
1 msk färskpressad lime + 1 tsk finrivet limeskal
2 msk finskuren gräslök
rapsolja
salt
peppar

Gör dubbel sats på såsen. Det blir inte så mycket sås annars. Så jag använder 4 dl kokosmjölk och 2 st lime som jag pressar.

Gör så här:
Krydda laxen med salt och peppar.
Stek laxen i olja tills de får en fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxen från stekpannan och håll den varm.
Häll kokosmjölken i stekpannan.
Smaksätt med den pressade limen, limeskalen, salt och peppar.
Hetta upp skyn, låt den inte koka.
Tillsätt gräslöken.
Häll skyn över laxen.

Servera med ris och limeklyftor.

Kyckling under krispigt tacotäcke

Kategori: Kyckling

 
 
4 st kycklingfiléer
15 st nachochips (tacoships)
1 påse tacokrydda

Dela kycklingen i mindre bitar.
Lägg chipsen i en plastpåse och krossa dem till små smulor.
Häll tacokryddan i påsen och skaka runt så det blandas.
Lägg kycklingbitarna, en och en, i plastpåsen och skaka runt så att smulorna fastnar på kycklingen.
Jag la kycklingen i en skål och hällde kryddblandningen över och blandade runt.
Lägg kycklingbitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grilla i övre delen av ugnen i 250 grader i ca 10-15 min.
 
Servera med t ex:
tomater
gurka
sallad
salsa
creme fraiche
guacamole
m m

Rabarberpaj med mandelmassa

Kategori: Baka

Recept från Allt om Mat

 

8 pers

 

1,5 dl strösocker

500 g rabarber

0,5 l jordgubbar

200 g mandelmassa

2 msk potatismjöl

30 g valnötter, hackade

50 g pistaschnötter, hackade

200 g mandelmassa

 

Till serveringen

florsocker

1 st lime, zestat skal

2 dl vispgrädde eller glass

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en rund låg pajform med smör.

Skölj och skär rabarbern i skivor och lägg i formen.

Blanda sockret med potatismjöl och strö över rabarbern.

Sätt fatet mitt i ugnen, 15 minuter.

Strö över pistasch- och valnötter.

Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och fördela över rabarber och nötter.

 Sätt in formen i ugnen igen, 10 minuter tills den fått fin färg.

Dekorera med florsocker, limezest och en jordgubbe.

 Servera pajen ljummen med kall vispad grädde eller vaniljglass.

 
 

Raberberpaj med jordgubbar

Kategori: Baka

 
4-6 pers
 
100 g smör
2 msk socker
1½ dl vetemjöl + 1½ dl havregryn
 
Fyllning
½ l jordgubbar
½ l rabarber (ca 250 g)
1 dl socker
1 msk potatismjöl
 
Smält smöret och rör ner socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg.
Skiva rabarberna och jordgubbarna (gubbarna delad jag i bitar).
Rör ihop socker och potatismjöl och blanda med rabarber och jordgubbar i en pajform.
Fördela smuldegen över fyllningen.
Gädda i mitten av ugnen i 200 C tills smuldegen har fått färg, ca 15-20 minuter.
 
Servera med glass eller vaniljsås eller bådadera.
 
 

Minicupcakes

Kategori: Baka

 

Muffins

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

2  ägg

1 dl kokos

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

 

Hallonfrosting

100 g hallon

150 g cream cheese

0,5 dl florsocker

0,5 dl grädde

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker vitt och luftigt.

Rör ner ett ägg i taget.

Blanda kokos, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten med stora tag.

Fyll formarna upp till 3/4. Grädda ca 10 min. Svalna.

 

Frosting

Koka upp hallonen, mixa fint med stavmixer, sila till en slät puré utan kärnor. Låt svalna.

Vispa ihop cream cheese, florsocker och hallonpuréen.

Tillsätt grädden försiktigt under vispningen tills frostingen har en spritsbar konsistens. Spritsa frostingen på muffinsen och dekorera med ett hallon på toppen.