Mimmis Mat

köttfärsbiffar

Kategori: Kött

Det här behöver du:
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
1 riven gul lök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos

Såsen
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Gör så här:

Gör potatismos. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna ).
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde, soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar du en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar du en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen. Låt småsjuda. Servera med potatismos eller det du tycker om.

 
 

Minilimpor

Kategori: Matbröd

 
Recept från Hembakat.

Ca 8 st

25 g jäst


3 dl mjölk, fingervarm
(vatten går också bra)

1 ½ tsk salt
 25 g smör, rumsvarmt

½ dl ljus sirap

4 dl rågsikt

2–3 dl vetemjöl

 

GÖR SÅ HÄR

 Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

 Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord.

Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.

Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper).

 Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller

tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.

 

 Formen har jag köpt här Lyckasmedmat.se

 

Philaost med stenbitsrom

Kategori: Förrätt

 
½ gul lök
1 pkt Philadelphiaost
1 burk röd stenbitsrom
Små runda salta kex
 
Finhacka löken och blanda med osten.
Bred massan på ett snyggt fat.
Bred över stenbitsrommen.
Lägg kexen runt ostmassan i en prydlig ring.
 
Äts genom att gräva upp osten med kexen så lägg fram servetter.
 
 

Polarkakor

Kategori: Matbröd

 
Recept från Hembakat.

14–16 st

50 g jäst

5 dl mjölk fingervarm

75 g smör rumsvarmt

¾ dl ljus sirap

1 ½ tsk salt

6 dl rågsikt

4–6 dl vetemjöl

 

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget.

Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.

Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.

Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.

Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

Laxröra

Kategori: Förrätt

 
1½ dl Philadelphiaost
100 g varmrökt lax, skuren i mindre bitar
3 msk hackad dill
1 tsk pressad citronsaft
1 st mogen avocado, skuren i mindre bitar
salt och svartpeppar
 
Jag tog lite mera lax eftersom förpackningen var på 200 g.
 
Blanda ost, lax och dill.
Smaka av med lite salt, svarpeppar och citron.
Lägg röran på en rostad brödskiva eller i portionsskålar med finknäcke.
Dekorera med dill och avocado
 
 
 
 

Lax med kräftstjärtar

Kategori: Fisk/Skaldjur

 
Recept från Jennys matblogg.
 

 4 pers

pasta ( fyra portioner)

4 portionsbitar lax

1 purjolök

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl grädde

2 1/2 dl creme fraiche

1 msk hummerfond

2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto

2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor

1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor

salt & citronpeppar

 

Gör så här:

Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente.

Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör.

Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen.

Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond, pesto Och purjolök. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar.

Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna.

Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera. Gärna med en god citronpeppar.

 

Tomat- och mozzarellaplock

Kategori: Förrätt

 
Coctailtomater
Mozzarellaost
Tandpetare
 
Skär mozzarellan i bitar.
Träs ost och cocktailtomat på tandpetare.
Servera!
 
c

Crustader med ost

Kategori: Förrätt

 
Crustader
1 ask färskost med soltorkade tomater
 
Fyll crustaderna med osten.
Garnera med något om du vill.
Man kan ta vilken färskost man vill. Tycke och smak.
Servera!
 
Crustaderna är till höger på bilden.

Brieost med nötter

Kategori: Förrätt

 
1 bit brieost
Valfria nötter/frön
 
Hacka nötterna smått.
Skär av kanterna på brien och skär i lagom stora bitar.
Rulla sedan bitarna i nöthacket och lägg upp på en tallrik.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
 
Brieosten är till vänster.