Polarkakor
Kategori: Matbröd
Recept från Hembakat.
14–16 st
50 g jäst
5 dl mjölk fingervarm
75 g smör rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
4–6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget.
Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.