Broccoli- och spenatpaj med ädelost
Kategori: Paj
Pajdeg
(en rund springform med löstagbar kant, ca 25 cm diam)
200 g vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Mät upp vetemjölet i en bunke.
Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor.
Tillsätt vattnet och tryck ihop till en slät deg.
Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen.
Kavla så att den är ca 0,3-0,5 cm tjock.
Lägg degen äver formen och tryck ut den lätt mot botten och kanterna.
Nyp av överdlödig deg runtom.
Överbliven pajdeg kan förvaras i kyslkåp en vecka.
Täck formen med plastfolie och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.
Fyllning
1 stor bukett broccoli
5 små schalottenlök
1 stor påse babyspenat (200 g)
2 pkt Kvibille ädelost (á 120 g)
3 ägg
3 dl grädde
Salt o peppar
Dela broccolibuketten och koka upp i ca 1-2 min i saltat vatten.
Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten.Ställ åt sidan så länge.
Smält smör i stekpannan och finhacka schalottnlök.
Fräs löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop och blivit mjuk. Ställ åt sidan.
Ta ut pajskalet och täck bottten med broccolin, smula över hälften av osten och
lägg på spenaten och löken. Smula över resten av osten.
Vispa ihop ägg och grädde lätt med en gaffel och slå över pajen.
Grädda i ca 35-40 min i 175 grader.
Låt gärna pajen få "stilla sig" inna du skär i den.