Pizzapaj med köttfärs
Kategori: Kött
Receptet är från ÖA och även bilden.
Jag tog 800 g köttfärs, 5 msk tomatpuré och två msk kalvfond. Pajen tog slut .
För 4 personer
Till degen:
1 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 pkt blå jäst, 25 g
1 1/2 msk olivolja
1 krm salt
4 1/2 dl vetemjöl
Till fyllningen:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
100 g färska champinjoner
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad basilika
1 msk konc. kalvfond
150 g riven ost
1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i mjölet. Blir degen väldigt kladdig kan man ta lite till, men spara lite till själva utbakningen. Jäs degen på dragfri plats i en timme.
2. Hacka löken. Skär paprika och svamp i bitar. Bryn köttfärsen ett par minuter med olivolja i en stekgryta. Tillsätt lök, paprika och svamp. Fräs under omrörning ett par minuter till. I med tomatpuré, vatten, riven vitlök, hackad basilika och fond och låt det koka upp för att sedan sjuda i en halvtimme utan lock. Vänd ned osten och dra grytan från värmen.
3. Pensla pajformen sparsamt med olivolja. Kalva ut degen på mjölad arbetsbänk. Lyft över degen till formen och skär av den bit som hamnar utanför formen. Tryck fast den längs insidan av kanten. Fyll med köttfärsröran och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 16-20 minuter.