Minilimpor
Kategori: Matbröd
Ca 8 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm (vatten går också bra)
1 ½ tsk salt 25 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
4 dl rågsikt
2–3 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt salt, smör, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
Dela degen i 8 bitar på ett mjölat bakbord.
Forma dem till små limpor och skär ca 4 snitt i varje bröd med en vass kniv.
Lägg bröden i en smord form för minilimpor (eller på en plåt med bakplåtspapper).
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader när bröden sätts in och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min eller
tills de fått lagom med färg. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna.
Formen har jag köpt här Lyckasmedmat.se