Kycklingspett med ugnsrostade rotsaker
Kategori: Kyckling
Kategori: Kyckling
Kategori: Matbröd
8–10 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll.
Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.
Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.
Kategori: Gratäng
Receptet från Lotta lagar gott
4 portioner
4 kycklingfiléer
ca 100 g champinjoner
2 st paprikor ( en gul och en röd )
salladslök
2 klyftor vitlök
1 msk curry
200 g tomater
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
riven ost
salt & peppar
Gör så här
Sätt ugnen på ca 200 C.
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i smör. Salta och peppra. Lägg dem i en ugnsform. Skär lök, paprika och champinjoner i bitar och stek tillsammans med curry och pressad vitlök tills de mjuknat och fått fin färg. Häll dem över kycklingen.
Skär tomaterna i bitar och strö över. Vispa samman grädden, crème fraichen, sambal oelek och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över riven ost efter behag.
In i ugnen ca 20 minuter. Servera med ris.
Kategori: bröd
Receptet från Salt &Peppar
till 2 bröd
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk socker eller 1 msk hounung
1/2 msk salt
1 msk olivolja
1-1,2 l vetemjöl
Använd gärna vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Tycker man att vanligt vitt bröd är tråkigt i längden så blanda gärna i örtkryddor, ost etc för lite lyxigare bröd. Prova även 600 g vetemjöl special + 2 dl blandade frön typ solros, pumpa och linfrön + 1/2-1 msk brödkryddor.)
Kvällen innan:
Smula jästen. Rör i vätska, salt, socker och olja.
Rör i nästan allt mjöl, degen ska vara rätt lös. Rör runt kraftigt så det inte blir några mjölfickor i degen.
Sätt på plastfolie och ställ in i kylen över natten (minst 6 timmar). Kan även läggas direkt i formar och sedan in i kylen.
På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.
Fös ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte, använd degspade för att fösa ihop och dela på mitten.
Eventuellt kan du vrida dem lite men var försiktig så du inte knådar bort alla fina stora bubblor som bildats. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 30 minuter.
När undersidan fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när man knackar på dem är de klara.