Mimmis Mat

Kycklingspett med ugnsrostade rotsaker

Kategori: Kyckling

Receptet är taget från Andreas blogg
 
4 port
 
4 kycklingfiléer
 
Marinad
8 msk soja
4 msk rapsolja
2 msk oregano
3 krm salt
2 krm vitpeppar
 
Rostade rotsaker
3-4 st morötter
6-8 st potatisar
ca 400 g palsternacka
ca 400 g kålrot
rapsolja
salt
timjan
 
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i långa strimlor.
Lägg kycklingen i marinaden ca en timme innan tillagning. 
 
Skär rotsakerna i bitar.
Blanda rotsakerna med rapsolja och kryddorna.
Bred ut rotsakerna i en ugnsform.
Tillaga rotsakerna i mitten av ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
 
Trä kycklingen på grillspett (blötlaggda)
När rotsakerna varit inne 15 minuter i ugnen lägg kycklingspetten bredvid och sätt in formen i ugnen igen ca 15 minuter.
 
 

Råksiktsbröd i form

Kategori: Matbröd

 Receptet från Lindas Bakskola

8–10 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)

2 dl mjölk, fingervarm

1 tsk salt

1 msk rapsolja

5–6 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

Forma degen till en slät boll.

Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa).

Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.

Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

 

 

Currykycklinggratäng

Kategori: Gratäng

 

 

Receptet från Lotta lagar gott 

4 portioner

 

4 kycklingfiléer

ca 100 g champinjoner

2 st paprikor ( en gul och en röd )

salladslök

2 klyftor vitlök

1 msk curry

200 g tomater

2 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 tsk sambal oelek

2 msk tomatpuré

riven ost

salt & peppar

 

Gör så här 

Sätt ugnen på ca 200 C.

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i smör. Salta och peppra. Lägg dem i en ugnsform. Skär lök, paprika och champinjoner i bitar och stek tillsammans med curry och pressad vitlök tills de mjuknat och fått fin färg. Häll dem över kycklingen.

Skär tomaterna i bitar och strö över. Vispa samman grädden, crème fraichen, sambal oelek och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över riven ost efter behag.

In i ugnen ca 20 minuter. Servera med ris.

 

 

 

Kalljäst frukostbröd

Kategori: bröd

 

Receptet från Salt &Peppar

 

till 2 bröd

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk socker eller 1 msk hounung
1/2 msk salt
1 msk olivolja
1-1,2 l vetemjöl

 Använd gärna vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Tycker man att vanligt vitt bröd är tråkigt i längden så blanda gärna i örtkryddor, ost etc för lite lyxigare bröd. Prova även 600 g vetemjöl special + 2 dl blandade frön typ solros, pumpa och linfrön + 1/2-1 msk brödkryddor.)

Kvällen innan:
Smula jästen. Rör i vätska, salt, socker och olja.

Rör i nästan allt mjöl, degen ska vara rätt lös. Rör runt kraftigt så det inte blir några mjölfickor i degen.

Sätt på plastfolie och ställ in i kylen över natten (minst 6 timmar). Kan även läggas direkt i formar och sedan in i kylen.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.

Fös ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte, använd degspade för att fösa ihop och dela på mitten.

Eventuellt kan du vrida dem lite men var försiktig så du inte knådar bort alla fina stora bubblor som bildats. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 30 minuter.

När undersidan fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när man knackar på dem är de klara.