Mimmis Mat

Kalljäst frukostbröd

Kategori: bröd

 

Receptet från Salt &Peppar

 

till 2 bröd

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk socker eller 1 msk hounung
1/2 msk salt
1 msk olivolja
1-1,2 l vetemjöl

 Använd gärna vetemjöl special istället för vanligt mjöl. Tycker man att vanligt vitt bröd är tråkigt i längden så blanda gärna i örtkryddor, ost etc för lite lyxigare bröd. Prova även 600 g vetemjöl special + 2 dl blandade frön typ solros, pumpa och linfrön + 1/2-1 msk brödkryddor.)

Kvällen innan:
Smula jästen. Rör i vätska, salt, socker och olja.

Rör i nästan allt mjöl, degen ska vara rätt lös. Rör runt kraftigt så det inte blir några mjölfickor i degen.

Sätt på plastfolie och ställ in i kylen över natten (minst 6 timmar). Kan även läggas direkt i formar och sedan in i kylen.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.

Fös ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte, använd degspade för att fösa ihop och dela på mitten.

Eventuellt kan du vrida dem lite men var försiktig så du inte knådar bort alla fina stora bubblor som bildats. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 30 minuter.

När undersidan fått en gyllenbrun färg och låter ihåligt när man knackar på dem är de klara.

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: