Råksiktsbröd i form
Kategori: Matbröd
8–10 bitar
Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll.
Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.
Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.
Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.