Mimmis Mat

Råksiktsbröd i form

Kategori: Matbröd

 Receptet från Lindas Bakskola

8–10 bitar

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)

2 dl mjölk, fingervarm

1 tsk salt

1 msk rapsolja

5–6 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

Forma degen till en slät boll.

Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa).

Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.

Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: