Mimmis Mat

Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladbotten

Kategori: Halv åtta hos Maria

6 st
ca 3/4 liter hallonsorbet
½ ask mascarpone (125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 fullkornsdigestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vaniljlikör (Liqeur 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice
 
Hallonsås
250 g hallon (tinade)
2 msk socker
 
Dagen före.
Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i enmatberedare. Blanda i smöret.
 
Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens. Fyll 6 portionsformar (jag tog små creme fraiche burkar) á ca 1 ½ dl med sorbet. Se till att rycka ner sorbeten så att det inte blir några  mellanrum.
Spritsa i eller gör en lite urgröpning i mitten och klicka i gräddblandningen.
Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen.
 
Hallonsåsen
Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
 
Ta fram desserterna och låt stå 5 min. Doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar. Stjälp upp "bomberna" på tallrikar. Dela dem på mitten och servera med hallonsås.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: