Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladbotten
Kategori: Halv åtta hos Maria
6 st
ca 3/4 liter hallonsorbet
½ ask mascarpone (125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 fullkornsdigestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vaniljlikör (Liqeur 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice
Hallonsås
250 g hallon (tinade)
2 msk socker
Dagen före.
Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i enmatberedare. Blanda i smöret.
Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens. Fyll 6 portionsformar (jag tog små creme fraiche burkar) á ca 1 ½ dl med sorbet. Se till att rycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
Spritsa i eller gör en lite urgröpning i mitten och klicka i gräddblandningen.
Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen.
Hallonsåsen
Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
Ta fram desserterna och låt stå 5 min. Doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar. Stjälp upp "bomberna" på tallrikar. Dela dem på mitten och servera med hallonsås.

