Kolatårta
Kategori: Tårta
Ingredienser
0,5 paket digestivekex
150 g smör
1 burk kondenserad mjölk
(Det finns färdig kolasås på burk om du inte vill koka själv (karamelliserad))
1-2 bananer
3 dl vispgrädde
Färska hallon eller andra bär till garnering
Tillagning
Tips! Koka gärna kolakrämen en dag i förväg, så går det enkelt och snabbt att göra klart tårtan.
Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka hela burken. Koka upp och låt det hela koka i cirka 3 timmar. Titta till kastrullen med jämna mellanrum och fyll på vatten om det behövs. Burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
Kyl burken i kallt vatten (jätteviktigt, annars sprutar det heta innehållet ur burken när den öppnas). Öppna den kylda burken och du har den härligaste kolasås.
Kör kexen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna så att det binder. Tryck ut ”degen” i en form med löstagbar kant och ställ in i kylen så den stelnar.
Ta ut kakbottnen ur kylen när kolakrämen är klar och har kallnat. Knäpp av kanten på formen och placera kakbottnen på ett tårtfat. Bred generöst med kolakräm över botten. Skiva bananerna och fördela ovanpå.
Vispa grädden och spritsa eller bred ut den fint över tårtan. Garnera med färska bär precis före servering.
Recept från Allt om Mat