Kategori: Förrätt
4 port
(Recept från Recept.nu)
12 st pilgrimsmusslor
8 st gröna sparrisar
50 g bacon, finskuret
1 st schalottenlök, finskuren
1 klyfta vitlök, riven
2 msk strimlad persilja
smör
Crema Di Balsamico
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3 minuter. Ta upp och lägg i iskallt vatten.
Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med bacon och vitlök i lite smör.
Lägg i sparrisen och vänd runt. Tillsätt persilja. Smaka av med salt och peppar.
Halstra musslorna i en het panna med olja i cirka 1/2 minut på varje sida.
Servera musslorna tillsammans med sparrisen och ringla balsamicosåsen över.
Kategori: Potatis
6 port
(Recept från Tasteline.com)
1,5 kg småpotatis
3 cl olivolja
3 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk grov sötad senap
9 krm flingsalt
2,5 msk kapris
persilja
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisarna, skär dem som är stora i bitar eller halvor.
Lägg potatisen i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Blanda samman olivolja, vitlök, senap, salt och kapris.
Ringla blandningen över potatisen och blanda ordentligt.
Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Innan servering bland ner lite persilja.
Kategori: Förrätt
Servera som förtugg eller på ett buffébord.
8 p på en buffé
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 kruka basilika
500 g brieost
2 msk flytande honung
30 g rostade pinjenötter
0,5 l kantareller, ca 150 g (torkade trattisar går också)
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär kantarellerna i stora bitar.
Skala och finhacka vitlöken.
Stek kantarellerna med vitlöken i smör ca 5 min.
Hacka basilikan och bland med svampen.
Lägg osten på ett ugnssäkert fat. Värm den mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut.
Toppa med svampen. Ringla över honung och strö över pinjenötterna.
Serveras ljummen.
4 p
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 st gurkor
2-5 dl matlagningsyoghurt, (beroende på hur lös/tjock man vill ha den)
Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Blanda med salt och låt stå ca 15 min.
Pressa ur vattnen ur gurkan och blanda ner den i yoghurten tillsammans med övriga ingredienser.
Kategori: Kött
4 port
600 gr lövbiff, finstrimlad
1 msk kinesisk soja
1 tsk chilipulver
1 tsk sambal oelek
2 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök finhackad
1 msk smör
1 röd paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
3 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
1 dl grädde (jag använde matl.grädde)
1 dl chilisås
2 msk vetemjöl
Salt o sv.peppar
Till servering
Gräddfil
Ris
Bland kött, soja, chilipulver och sambal oelek i en skål.
Stek vitlök och gul lök med smöret. Tillsätt paprika och fräs allt tills
det blir mjukt och lägg sedan i en gryta.
Stek köttet och blanda ner i lökröran.
Tillsätt vatten, fond, grädde, chilisås och vetemjöl.
Häll ev på lite vatten för lösare konsistens. Låt puttra i 5-10 minuter.
Salta och peppra efter smak.
Servera gärna med lite gräddfil vid sidan om. Jag serverade även ris och sallad till.
Kategori: Korv
4 p
400 g köttfärs
300 g chorizokorv (3 st) skivad
1 hackad gul lök
1 msk smör
1 tärnad morot
1 dl tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
1 msk tacokrydda
salt o peppar
9 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
5 potatisar skurna i små bitar
1 strimlad paprika
3 msk hacka persilja
Till servering:
2 dl matyoghurt
Bryn färs, korv och lök i smör i en gryta.
Blanda ner morot, tomatpuré, pressad vitlök, paprikapulver, tacokrydda, salt och peppar.
Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp.
Lägg i potatisen och sjud ca 10 min.
Tillsätt paprikan.
Strö över persilja.
Servera med yoghurt och börd.
4 p
Pajdeg
100 g smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten
1 grillad kyckling
1 stor gul lök
3 msk smör
1½ tsk curry
1 burk konserverade champinjoner
3 msk vetemjöl
1½ dl kycklingbuljong
2 dl grädde
2-3 msk crème fraiche
1 tsk dragon
1 pkt bacon
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i form ca 24 cm i diam.
Grädda den helt färdig medans du gör fyllningen.
Knaperstek bacon.
Dela kycklingen i små bitar.
Skala och hacka löken.
Fräs matfett med curry och lägg i lök och väl avrunna champinjoner.
Låt puttra tills löken är mjuk och glansig.
Pudra över mjöl och rör om.
Späd lite i taget med grädde och buljong.
Låt koka upp och rör hela tiden.
Låt koka någon minut när all vätska är i.
Tillsätt crème fraiche och dragon.
Bland i kycklingbitarna.
Smaka ev av med mer curry och en aning salt.
Bred ut fyllningen i det varma pajskalet.
Strö över bacon.
Servera med en sallad.