Lax med beasås
Kategori: Fisk/Skaldjur

Kategori: Fisk/Skaldjur
Kategori: Gratäng
Kategori: Kyckling
4 port
Plocka/riv kycklingköttet i bitar.
Skala och skär rödlöken fint. Skala och finhacka vitlöken. Dela chilin och skrapa ut kärnor och fröfästen med en tesked. Hacka den fint.
Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en kastrull 1–2 minuter utan att det bränns.
Lägg i kycklingköttet och häll i hela flaskan med barbecuesås.
Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Skiva avokadon och klyfta tomaterna. Häll av majsen.
Servera med tillbehören samt bröden och låt alla ta för sig.
Kategori: Soppa
1 broccoli (à 250 g)
6 schalottenlökar
1 msk olivolja
8 dl vatten
2 msk konc. grönsaksfond
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
1 krm peppar
30 g lagrad ost (t ex gruyère)
1 dl crème fraiche
1/2 ask smörgåskrasse
Skär broccolin i buketter. Skala stammen och skär den i bitar. Skala och hacka schalottenlöken.
Fräs löken i oljan i en kastrull 2–3 minuter utan att den tar färg. Tillsätt broccoli, vatten och fond.
Låt koka under lock ca 10 minuter. Ta från värmen. Rör ner mandelmjölet.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Krydda med salt och peppar.
Riv osten fint och blanda med crème fraiche.
Toppa soppan med oströran och klipp över krassen.
Kategori: Gratäng
Kategori: Gratäng
Kategori: Baka
25-30 släta bullar
Fyllning till ca 8 st
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1½ dl vit sirap
50 g söt jäst
4 dl mjölk
2 dl mager kesella
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
ca 2 msk vispgrädde eller mjölk
2 dl vispgrädde
Garnering:
florsocker
Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken och kesellan fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar av matfettsblandningen. Rör om.
Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. Arbeta inte degen för länge, bara så att den blir slät. Täck för degen med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.
Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet. Arbeta degen blank och slät.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder. Dela därefter varje längd i mindre, jämnstora bita. Rulla bitarna till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen p 225 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna under bakduk på galler.
Riv mandelmassan till fyllningen. Tillsätt ca 2 matskedar grädde eller mjöl, lite i taget och arbeta samman till en slät massa.
Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite inkråm med hjälp av en gaffel. Blanda ner inkråmet i mandelsmeten. Verkar massan för torr kan eventuellt lite mer vätska tillsättas.
Fördela mandelfyllningen jämt i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller klicka den på bullarna.
Lägg på locken på semlorna och sikta över lite florsocker.