Svamplasagne i lyxklass
Kategori: Gratäng
4 pers
1 dl torkade trattkantareller
2 dl valnötter
3 vitlöksklyftor
smör till stekning
150 g färsk bladspenat
3 färska stora lasagneplattor, ca 20-30 cm
rivet skal av ½ citron
hackad persilja
2 kulor mozzarella
Ostsås
4 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 tsk majsstärkelse
2 dl riven färsk parmesan
salt och peppar
Blötlägg svampen i vatten i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta valnötterna i en torr och het stekpanna. Hacka dem grovt. Skala och hacka vitlöken.
Ostsås
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Red med majsstärkelse utrört i ca ½ dl vatten.
Rör ner parmesan. Salta och peppra.
Krama vattnet ur svampen. Grovhacka den och fräs lätt i lite smör i en stekpanna. Blanda ner spenaten och vitlöken och fräs tills spenaten och vitlöken mjuknat något. Krydda med salt och pepper.
Varva lasagneplattor, ostsås, svamp- och spenatfräs, rivet citronskal och hackad persilja i en smord form,
ca 20-30 cm. Börja och avsluta med såsen.
Grovriv mozzarellan och strö den över lasagnen.
Gratinera i ca 35 minuter eller tills ytan blivit härligt gyllene i färgen.
Servera rykande het med en sallad.
Foto taget direkt från tidning.