Mimmis Mat

Kräftstjärtstzatziki

Kategori: Tillbehör

 
Servera detta till fiskrätter.
 
4 port
 
2½ dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 vitlökslyfta
salt o peppar
finhackad dill
kräftstjärtar på burk (170 g/burk)
 
Tvätta gurkan och dela den på längeden.
Skrapa ur det vattniga kärnhuset och riv grovt på en tallrik.
Salta och låt stå och dra sig sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet och krama försiktigt ur all vätska. Jag brukar krama ur vätskan med en kökshandduk. Vänd ner gurkan i yoghurten. Pressa ner vitlöken och smaka av tzatzikin med salt, peppar och dill. Låt kräftorna rinna av och vänd ner dem.
 
 
 
 

Mathildas jordärtskockssoppa

Kategori: Förrätt

 
Receptet (förrätt) är beräknat till fyra personer. Har tagit det från Mathildas blogg.

 

Soppan

300 g jordärtskockor

3 hackade schalottenlökar (jag hade ganska stora lökar)

1 klyfta skivad vitlök

1,5 dl vitt vin

5 dl hönsbuljong

3 dl grädde

salt och peppar

 

Örtolja

1/2 dl olivolja

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

salt

8 pilgrimsmusslor

50 g löjrom

Skala kockorna, skär i bitar och fräs i smör tillsammans med löken.

Häll på vinet och låt det koka in.

Tillsätt buljongen och grädden, låt det koka tills kockorna är helt mjuka.

Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar.

Mixa alla ingredienser till örtoljan.

Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör och rapsolja.

Trä upp dem på spett och servera tillsammans med soppan, örtoljan och löjrom.

 

 

Blodpytt

Kategori: Allmänt

4 prot
 
Recept från tidningen Matmagasinet.
 
 
 
1 kg blodpudding
300 g rimmat fläsk i bit (jag tog bacon)
2 gula lökar
2 röda äpplen
neutral olja och smör till stekning
 
Lite krossad kryddpeppar (inte jag)
Lite finskuren persilja
 
Servera med lingonsylt eller
2 dl frysta lingon som röres med 3 msk socker. Låt stå i rumstemperatur och rör då och då.
 
Skär blodpuddingen, fläsk, lök och äpple i jämnstora tärningar.
Bryn fläsket i olja och smör i en stekpanna tills fläsket fått fin färg.
Lägg i blodpuddingen och stek tills allt är knaprigt.
Lägg i lök och äpple och låt steka med någon minut.
Avsluta med att strö över kryddpeppar och persilja före servering.
 
 
 
 

Salted caramel brownies

Kategori: Baka

 10-12 portioner
 
200 g smör
200 g mörk choklad av god kvalitet
1 krm äkta vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpuvler
1 burk karamelliserad mjölk
Flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper i en form (ca 20x30 cm).
Smält smöret i en kastrull.
Bryt ner chokladen och tillsätt vaniljfrön. Rör tills chokladen smält.
Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker riktigt luftigt i en rymlig bunke.
Blanda mjöl med bakpulver och rör ner det med smörblandningen i äggvispet väl men försiktigt.
Fördela smeten jämt i formen.
Rör den karamelliserade mjölken smidig. Klicka ner stora klicka i smeten.
Dra lite med en sked för fint mönster. Strö över lite flingsalt.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 17-20 min. Den ska vara "tungt gungig", inte alls genomgräddad.
Låt svalna helt.
 
Servera med lite vaniljglass eller vispad grädde och kanske färska bär till.
 
 
 
 
 

Torskrygg med bacon och bruten potatis

Kategori: Allmänt

Receptet från Landleys kök.
 
4 pers


1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor 4 msk flytande smör
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd lök
4 torskryggfiléer
2 msk klippt, färsk persilja salt, peppar, timjan, oregano

Bruten potatis
800g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar

Skär löken i smala klyftor och skär baconen i bitar. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och rör blanda sedan med lök och bacon.

Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar, timjan, oregano och rör ihop med smöret. Lägg i torksryggfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv över fisken. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Ta ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.

Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och tryck sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.

 

 

Vietnamesisk nudelsallad

Kategori: Allmänt

4 pers
 

Ingredienser 

400 g utskuren biff eller kyckling

Ca 2 msk rapsolja

 

Marinad

3 klyftor vitlök

2  citrongräs (endast den vita delen)

1 msk fisksås

1 tsk farinsocker

 

Nudelsallad

150 g tunna risnudlar

½  gurka

2  salladslökar

½  rödlök

1 kruka mynta

1 kruka koriander

100 g jordnötter

250 g hackad blandad sallad

150 g färska böngroddar

150 g rivna morötter (ca 3 dl)

 

Nuoc cham-sås

1  röd chili

1 klyfta vitlök, pressad

5 msk strösocker

½ dl kokande vatten

½ dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

1-2  lime, till servering

 

Kött och marinad

Skär köttet i tunna strimlor.

Pressa vitlöken till marinaden.

Krossa och finhacka citrongräset.

Blanda med fisksåsen och sockret.

Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.

 

Nuoc cham-sås

Kärna ur och strimla chilin.

Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

 

Nudelsallad

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj dem i kallt vatten.

Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.

Skiva salladslöken och rödlöken tunt.

Grovhacka myntan och koriandern.

Finhacka jordnötterna.

 

Kött

Värm lite olja i en stekpanna.

Stek köttet i några minuter tills det får färg.

 

Vid servering

Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.

Fördela nudlarna i skålarna.

Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.

Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

 

 

 

 

Höstgryta

Kategori: Kött

 
5-6 pers
 
Ingredienser
smör
1 näve champinjoner
2 putsade fläskfiléer
5 dl grädde (jag tog matgrädde)
3 msk kinesisk soya
2 msk med ox- eller kalvfond
2 msk med svartvinbärsgelé
10-15 st soltorkade tomater
maizena (eller mjölredning)
salt o peppar
lite torkad timjan (efter smak)
 
Servera med kokt potatis eller ris.
 
Gör så här
Dela svampen i lagom stora bitar.
Hetta upp smör i stekpannan och fräs sedan svampen.
Skär köttet i medaljonger och dela varje i tre bitar.
Stek köttet till det får en fin yta och nästan är genomstekt.
Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp.
Smaka av med gelé och lite salt och peppar.
Klipp ner soltorkade tomater innan servering.