Kräftstjärtstzatziki
Kategori: Tillbehör
Kategori: Tillbehör
Kategori: Förrätt
Soppan
300 g jordärtskockor
3 hackade schalottenlökar (jag hade ganska stora lökar)
1 klyfta skivad vitlök
1,5 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
3 dl grädde
salt och peppar
Örtolja
1/2 dl olivolja
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
salt
8 pilgrimsmusslor
50 g löjrom
Skala kockorna, skär i bitar och fräs i smör tillsammans med löken.
Häll på vinet och låt det koka in.
Tillsätt buljongen och grädden, låt det koka tills kockorna är helt mjuka.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar.
Mixa alla ingredienser till örtoljan.
Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smör och rapsolja.
Trä upp dem på spett och servera tillsammans med soppan, örtoljan och löjrom.
Kategori: Allmänt
Kategori: Baka
Kategori: Allmänt
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor 4 msk flytande smör
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
1/2 röd lök
4 torskryggfiléer
2 msk klippt, färsk persilja salt, peppar, timjan, oregano
Bruten potatis
800g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar
Skär löken i smala klyftor och skär baconen i bitar. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och rör blanda sedan med lök och bacon.
Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar, timjan, oregano och rör ihop med smöret. Lägg i torksryggfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv över fisken. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Ta ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.
Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och tryck sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
Kategori: Allmänt
Ingredienser
400 g utskuren biff eller kyckling
Ca 2 msk rapsolja
Marinad
3 klyftor vitlök
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
½ gurka
2 salladslökar
½ rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
250 g hackad blandad sallad
150 g färska böngroddar
150 g rivna morötter (ca 3 dl)
Nuoc cham-sås
1 röd chili
1 klyfta vitlök, pressad
5 msk strösocker
½ dl kokande vatten
½ dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
1-2 lime, till servering
Kött och marinad
Skär köttet i tunna strimlor.
Pressa vitlöken till marinaden.
Krossa och finhacka citrongräset.
Blanda med fisksåsen och sockret.
Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.
Nuoc cham-sås
Kärna ur och strimla chilin.
Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
Nudelsallad
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skölj dem i kallt vatten.
Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.
Skiva salladslöken och rödlöken tunt.
Grovhacka myntan och koriandern.
Finhacka jordnötterna.
Kött
Värm lite olja i en stekpanna.
Stek köttet i några minuter tills det får färg.
Vid servering
Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.
Fördela nudlarna i skålarna.
Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.
Kategori: Kött