Vietnamesisk nudelsallad
Kategori: Allmänt
Ingredienser
400 g utskuren biff eller kyckling
Ca 2 msk rapsolja
Marinad
3 klyftor vitlök
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
½ gurka
2 salladslökar
½ rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
250 g hackad blandad sallad
150 g färska böngroddar
150 g rivna morötter (ca 3 dl)
Nuoc cham-sås
1 röd chili
1 klyfta vitlök, pressad
5 msk strösocker
½ dl kokande vatten
½ dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
1-2 lime, till servering
Kött och marinad
Skär köttet i tunna strimlor.
Pressa vitlöken till marinaden.
Krossa och finhacka citrongräset.
Blanda med fisksåsen och sockret.
Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.
Nuoc cham-sås
Kärna ur och strimla chilin.
Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
Nudelsallad
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skölj dem i kallt vatten.
Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.
Skiva salladslöken och rödlöken tunt.
Grovhacka myntan och koriandern.
Finhacka jordnötterna.
Kött
Värm lite olja i en stekpanna.
Stek köttet i några minuter tills det får färg.
Vid servering
Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.
Fördela nudlarna i skålarna.
Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.