Mimmis Mat

Vietnamesisk nudelsallad

Kategori: Allmänt

4 pers
 

Ingredienser 

400 g utskuren biff eller kyckling

Ca 2 msk rapsolja

 

Marinad

3 klyftor vitlök

2  citrongräs (endast den vita delen)

1 msk fisksås

1 tsk farinsocker

 

Nudelsallad

150 g tunna risnudlar

½  gurka

2  salladslökar

½  rödlök

1 kruka mynta

1 kruka koriander

100 g jordnötter

250 g hackad blandad sallad

150 g färska böngroddar

150 g rivna morötter (ca 3 dl)

 

Nuoc cham-sås

1  röd chili

1 klyfta vitlök, pressad

5 msk strösocker

½ dl kokande vatten

½ dl fisksås

1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

1-2  lime, till servering

 

Kött och marinad

Skär köttet i tunna strimlor.

Pressa vitlöken till marinaden.

Krossa och finhacka citrongräset.

Blanda med fisksåsen och sockret.

Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.

 

Nuoc cham-sås

Kärna ur och strimla chilin.

Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

 

Nudelsallad

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Skölj dem i kallt vatten.

Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.

Skiva salladslöken och rödlöken tunt.

Grovhacka myntan och koriandern.

Finhacka jordnötterna.

 

Kött

Värm lite olja i en stekpanna.

Stek köttet i några minuter tills det får färg.

 

Vid servering

Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.

Fördela nudlarna i skålarna.

Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.

Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: