Mimmis Mat

Keso och tomatbiffar

Kategori: Kött

Antal portioner: 4(vi var 6 st som åt)
2 kg lammstek
salt och malen vitpeppar
1 krm torkad timjan
1 vitlöksklyfta

Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna.

Gratäng:
1 kg potatis
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost

Sås:

1 knippa färsk timjan
8 msk smör
1 knippa bladpersilja
2 vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong



Gör så här

1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.

2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.

3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: