Keso och tomatbiffar
Kategori: Kött
2 kg lammstek
salt och malen vitpeppar
1 krm torkad timjan
1 vitlöksklyfta
Jag gjorde drygt dubbel sats av kryddorna.
Gratäng:
1 kg potatis
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
Jag köpte ICA:s Selection potatisgratäng m vbost
Sås:
1 knippa färsk timjan
8 msk smör
1 knippa bladpersilja
2 vitlöksklyftor
4 dl grönsaksbuljong
Gör så här
1. Lammstek: Sätt ugnen på 175°. Dela vitlöksklyftan. Gnid in lammsteken med vitlök, timjan, salt och peppar. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ca 1 timme till en innertemperatur på 70°. Då är köttet rosa i mitten. Ta ut och svep in i aluminiumfolie.
2. Gratäng: Skala och skiva potatisen. Smörj en ugnssäker form och lägg i potatisskivorna. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk. Grädda gratängen i 175° i ca 50 minuter.
3. Sås: Låt smöret bli rumsvarmt. Ta bort stjälkarna på persilja och timjan. Klipp fint. Blanda samman smör och kryddgrönt eller kör i mixer. Blanda ner lite av buljongen om det känns tjockt. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp buljongen och blanda ner smörblandningen.