Kladd- och knäckkaka
Kategori: Baka
8-10 bitar
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
¨Till servering:
Vispad grädde eller vaniljglass
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner de övriga ingredienserna till chokladsmetne. Häll smeten i formen.
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mittten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.