Leilas knäck
Kategori: Julgodis/bak
Leilas knäck
Leilas variant har smak av härlig choklad.
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
2 msk smör
Tips
Leilas Tips!
Knäck kan med fördel smaksättas på massor av olika sätt och inte bara göras på traditionellt sätt med hackad
mandel. Här förljer några exempel.
Smaksättning till 1 sats knäck / 50 stycken formar:
Limeknäck:
Skal av 3 lime
Apelsinknäck:
Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck:
1 ½ tsk malen ingefära
Vaniljknäck:
1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.
Pepparkaksknäck:
1 rågad tsk pepparkakskryddor
Kanelknäck:
1 ½ tsk malen kanel
Gör så här
1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/1319139/images/2012/knack_50d16d50ddf2b371300023fd.jpg)
Foto: TV4