Annas succékaka
Kategori: Baka
Denna kaka kan man lätt bjuda på som efterrätt med en kula glass eller en klick grädde.
Jag gör 1½ sats botten för en stor långpanna.
Botten
200 g smör
3dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör
Garnering
Flagad mandel
Botten
Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner
socker och ägg. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver
i en skål. Rör ned mjölblandningen i kastrullen. Bred ut smeten
i en långpanna (ca 35 x 20) med smort smörpapper.
Grädda i 175° 15-20 min.
Vänd kakan upp och ner på smörpapper. Dra försiktigt bort
smörpapperet på kakan.
Glasyren
Blanda grädde, socker, sirap och blockchokladen i en kastrull.
Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och
blockchokladen smält (ca 10-15 min). Ta kastrullen av värmen
och vispa ned det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över
kakan. Strö över den flagade mandeln. Låt kallna i kylen!