Mimmis Mat

Frallor

Kategori: Matbröd

Det här behöver du :
50 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 10 – 12 dl vetemjöl

Pensling : vatten eller ägg.
Vallmo, eller solroskärnor

Gör så här:
Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning.
Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord.  Rulla lagom stora bullar (jag gjorde 14 st) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.

Om det blir frallor över går de bra att frysa in.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: