Ingers kolapaj
Kategori: Baka
En riktigt sliskigt god paj. :)
(ca 10 port.)
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
Kolafyllning:
1½ dl vispgrädde
1 dl socker (drygt)
1 dl ljus sirap
4½ tsk farinsocker
1½ tsk vaniljsocker
150 g smör
Garnering:
1½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
Börja med degen. Smält smöret och bland i mjöl, socker och salt. Arbeta ihop och klä en pajform (28 cm i diam.) tunt. Låt vila kallt någon timma. Nagga botten med en gaffel och grädda i 200 grader ca 15 min. tills pajen fått fin färg. Låt svalna!
Gör under tiden fyllningen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och sjud sakta ca 15 min. tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna. Tillsätt vaniljsocker och smör i klickar och vispa smeten slät. Fyll pajskalet och låt svalna. Vispa grädden och bred över och pudra över kakaopulvret (går lätt med hjälp av en tesil).