Mimmis Mat

Tre recept

Kategori: Allmänt

För ett tag sedan så var jag på tjejmiddag med några av mina jobbarkompias. Vi hade delat upp oss i tre grupper. Min grupp skulle göra huvudrätten som ni ser längre ner. Allt var fantastiskt gott men extra gott var såsen och förrätten.

Förrätt: Päronsallad med proscuitto


4 pers.
2 fasta päron
1 msk olivolja
1 ask machésallad
1 nypa flingsalt
100 g getost
150 g prosciutto eller annan lufttorkad skinka
En handfull valnötter

Basilika olja:
2 msk olivolja
1 msk citron
1 msk honung
1 näve basilika
Salt o peppar

Gör så här:
Skala päronen. Skär bort kärnhusen och dela dem i klyftor. Blanda dem i lolivolja och flingsalt.
Blanda ingredienserna till basilikaoljan och mixa dem till en grön örtolja.
Värm en grillpanna och grilla päronen. Lägg salladen på ett serveringsfat och strö över de grillade päronen.
Smula sedan getosten över och lägg den lufttorkade skinkan ovanpå salladen.
Toppa med valnötter, gärna rostade och ringla slutligen basilikaoljan över salladen.

Huvudrätt: Helstekt oxfilé med klyftpotatis, whiskysås och grönsaksfat


Whiskysås


4 pers
2 st schalottenlök
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap
2 msk kalvfond, koncentrerad
ca 3 msk whisky
1 krm svartpeppar
1 msk brun farinsocker
2 msk soja
1 msk grönpeppar (torkad)
1 tsk maizena, majsstärkelse
1 tsk smör

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta.
Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr.
Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
Stöt grönpepparkornen i mortel och blanda ner det i såsen.
Koka samman i 5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 minuter
Smaka av och häll eventuellt i mer hisky efter smak, drygt 1 msk.
Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.

Salladsfat med blandade grönsaket och fetaost


Efterrätt: Amerikansk citronpaj med marängtopp


6-8 pers
100 g smör
1 dl socker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
Ev rivet skal av 1 citron eller 2 rivna bittermandlar

Fyllning:
1½ dl socker
2 msk maizena
150 g smör
Rivet skal och saft av 2 citroner
2 ägg
2 äggulor

Maräng:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
Rör smör och socker pösigt i matberedare eller för hand. Arbeta snabbet in mjölet och havregrynen och ev smaksättning. Knåda ihop till en boll och ställ kallt inlindad i plastfolie i ca 30 minuter. Kavla ut till en platta och klä en pajform. Picka och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen i kylen i 10 minuter. Grädd i 200 grader i ca 15 minuster. Ta bort folieremsan efter 10 minuter. Låt pajskalet svalna.

Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Sjud sakta under ständig vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl snabbt ner den under vispning i kallt vatten i diskhon. Häll den kall i skalet.

Öka ugnsvärmen till 250 grader. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt socker i omgångar under fortsatt vispning. Bred massan toppigt över pajen och grädda på mellanfasen i 2-3 minuter eller tills marängen har fått lite brun färgskiftning. Serveras avsvalnad.

De som gjorde efterrätten tyckte att pajdegen blev torr och svår att kavla ut. Lite mera smör kanske gör den mera lätthanterlig.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: