Mimmis Mat

Sweet drop cocktail

Kategori: Förrätt

4 pers
 
Ingredienser
400 g färska oskalade räkor
2 burkar ridderheims Het Manchego
2,5 dl creme fraiche (34 %)
1 mango
1 chilifrukt
1 pkt Ridderheims Sweety drop chili
Basilika
Citron
 
Blanda eller mixa Het Manchego och creme fraiche. (Justera hetta och konsistens genom att anpassa mängden creme fraiche.)
Finhacka chilin och bland ihop med creme fraichröran.
Hacka mangon. Skala räkorna och pressa citron över dem.
Ta fam martiniglas eller liknande och börja med att lägga i manchegocremen.
Lägg sedan på mangon, räkorna och toppa med Sweety drop chili och basilikablad.
 
 

Mozzarellarullar

Kategori: Förrätt

 
Ingredienser
300 g parmaskinka, i skivor
4 pkt mozzarellaost
 
Pistaschpesto
1 knippa bladpersilja
1 st kruka basilika
2 st vitlöksklyftor
100 g pistaschnötter, skalade
50 g parmesanost, riven
3 msk citronolivolja
1 krm svartpeppar

                   

                    1. Pesto: Kör persiljeblad, basilikablad, vitlöksklyftor och nötter i mixer eller hacka fint för hand. Tillsätt parmesan, olja och kryddor.
2. Gör 2 rullar: Lägg upp parmaskinkan på plastfilm så att du får en rektangel, ca 40x20 cm. Skiva och lägg mozzarellaost på den nedre halvan. Bred ut peston över mozzarellan. Rulla ihop som en rulltårta och ta hjälp av plastfilmen i slutet. Lägg rullen i frysen och skär upp den lite halvfryst så blir bitarna bäst.
 
Receptet är från Allt om Mat
 
 
 
 
 
 

Gratinerad lunchkorv

Kategori: Korv

Ingredienser
 
4 lunchkorvar
3 msk bostongurka
½ röd lök
3 soltorkade tomater
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk ketchup
1-2 msk sweet chilisås
4 skivor ost
svartpeppar
 
Lägg korvarna i en ugnsfast form.
Skär ett djupt snitt längs med varje korv.
Finhacka den röda löken och strimla de soltorkade tomaterna.
Fyll korven med bostongurka, lök och soltorkade tomater.
Vispa ihop grädde, ketchup och sweeet chilisås.
Smaksätt med svartpeppar.
Slå såsen över korvarna och lägg en ostskiva över varje korv.
Gratinera mitt i ugnen i 225-250 grader i 10-15 minuter.
 
 
 
 

Tekakor

Kategori: Matbröd

 

100 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

2 msk sirap

1 tsk salt

Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

 

 Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.

Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i.

Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt.

Häll i mjölet , lite i taget, tills degen släpper kanterna och blir smidig.

Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar

och rulla ut bröden och platta till med handflatan. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter.

Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.

Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter eller tills bröden fått en fin färg.

 

Recept från Jennys Matblogg

 

 

 

 

Småpajer

Kategori: Förrätt

 Köp en färdig förpackning smördeg (kavlad). Ta ut rundlar med ett glas som passar storleken på de formar du ska använda. Tryck försiktigt ut dem i formarna.
Fyll med vad du vill.
T ex bacon, soltorkade tomater, oliver, fetaost, ädelost, ta det du tycker om.
Till dessa 15 som jag gjorde använde jag 2 ägg och 2 dl vispgrädde till stanningen. Fyll formarna, inte ända upp.
Grädda i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Håll ett öga på dem så ser du när det börjar bli klart.
 

Thaisoppa med curry

Kategori: Soppa

4 port
 
1 grillad kyckling
1-2 små rödlökar
1 väl skrubbad lime
1-2 cm skalad färsk ingefära
150-175 g äggnudlar
150 g babyspenat eller hel spenat skuren i mindre bitar.
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
1-3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
7 dl vatten
1½ tärning hönsbuljong
ev 1 dl kokbar grädde
 
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
Skär lök, halva limefrukten och ingefära i mycket tunna skivor.
Bryt ner nudlarna i mindre bitar. Koka dem knappt färdiga i saltat vatten och låt dem rinna av och svalna.
Fördela nudlar, lök (spara lite till garnering), limeskivor, kyckling och spenat i stora soppskålar.
Fräs pressad vitlök och ingefära i olja. Tillsätt currypastan, börja med den mindre mängden då det kan bli starkt.
Fräs i ett par minuter. Späd med kokosmjölk, lite i taget under omrörning, sedan vatten med buljongtärning.
Låt puttra i 5-10 min. Tillsätt saft från den andra limehalvan.
Tillsätt ev grädde för en rundare smak.
Häll den heta soppan över nudlar, kyckling och grönsaker.
 
Istället för portionsskålar använde jag en stor skål (gjorde dubbel sats) och man fick ta själv ur den.
 
 
 
 
 
 

Krämig gratäng med bacon

Kategori: Gratäng

4 port

Ugn 225 grader
 
1 grillad kyckling
4 port kokt ris
3 dl valfri kokbar grädde
½ dl ketchup
1-2 msk kalvfond
ljus snabbredning
½ dl hackade färska kryddor (t ex persilja, oregano, basilika)
salt o peppar
5-8 körsbärstomater
1 röd paprika
1 pkt bacon, 140 g
 
Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.
Lägg det kokta riset i en smort ugnsform.
Fördela kycklingen jämt över.
Blanda grädde, ketchup och fond i en kastrull. Låt puttra i 5-10 min.
Red av till önskad konsistens.
Rör ner örtkryddor, smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över kycklingen och sätt in i ugnen i ca 10 min.
Skär tomater och paprika i mindre bitar.
Kanperstek bacon.
Ta ut formen, lägg på tomater, paprika och toppa med bacon.
Gratinera ytterligare 10-15 min.
Servera med sallad.
 
 
 
 
 
 

Räkgryta

Kategori: Fisk/Skaldjur

4 port
 
500 g räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 msk röd currypasta
1 msk olja
1 burk krossade tomater, 400 g
1 burk kokosmjölk, 400 g
2 msk mango chutney
1 tsk salt
1 lime
1 påse babyspenat ca 65 g
1 knippe koriander
 
Skala räkorna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna. Strimla den.
Fräs currypasta, all lök och chilin i olja i en kastrull.
Tillsätt tomater, kokosmjölk, mango chutney och salt.
Sjud såsen 5-10 min utan lock.
Tvätta och riv skalet på limen och pressa ut saften från en klyfta.
Skölj spenaten. Rör ner lime och spenat i såsen.
Lägg ner räkorna och strö över koriander.
Servera grytan med jasminris och extra mango chutney.
 
 
 
 
 
 

Sofias snacks

Kategori: Baka

 

2 dl majsmjöl

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

½ dl linfrön

2,5 dl vatten

½ dl olja

Flingsalt

(Chiliflakes)

 

Koka olja och vatten. Blanda sedan i de torra ingredienserna. Bred ut tunnt på plåt, slickepott går bra eller kavla degen mellan två bakplåtspapper. Strö över flingsalt (+ chiliflakes) efter smak.

Skär gärna i bitar för gräddning om du vill ha jämna fina bitar.

Grädda i 150° ca 1 timma.

 

 

Eller prova detta.

 

¾ dl mandelmjöl

¾ dl sesamfrön

¾ dl pumpafrön

¾ dl solrosfrön

¾ dl linfrön

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

2 dl kokande vatten

½ dl rapsolja

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 160

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör om ordentligt.

Tillsätt olja och det kokande vattnet. Rör om ordentligt tills smeten blir geléaktig.

Kavla ut degen mellan bakplåtspapper på en plåt till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö flingsalt över degen.

Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60-75 min. Låt brödet svalna och bryt det sedan i bitar.