Thaisoppa med curry
Kategori: Soppa
4 port
1 grillad kyckling
1-2 små rödlökar
1 väl skrubbad lime
1-2 cm skalad färsk ingefära
150-175 g äggnudlar
150 g babyspenat eller hel spenat skuren i mindre bitar.
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
1-3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
7 dl vatten
1½ tärning hönsbuljong
ev 1 dl kokbar grädde
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar.
Skär lök, halva limefrukten och ingefära i mycket tunna skivor.
Bryt ner nudlarna i mindre bitar. Koka dem knappt färdiga i saltat vatten och låt dem rinna av och svalna.
Fördela nudlar, lök (spara lite till garnering), limeskivor, kyckling och spenat i stora soppskålar.
Fräs pressad vitlök och ingefära i olja. Tillsätt currypastan, börja med den mindre mängden då det kan bli starkt.
Fräs i ett par minuter. Späd med kokosmjölk, lite i taget under omrörning, sedan vatten med buljongtärning.
Låt puttra i 5-10 min. Tillsätt saft från den andra limehalvan.
Tillsätt ev grädde för en rundare smak.
Häll den heta soppan över nudlar, kyckling och grönsaker.
Istället för portionsskålar använde jag en stor skål (gjorde dubbel sats) och man fick ta själv ur den.