1 burk med inläggningssill ( ca 420) 1/2 dl ättika 12% 1 dl socker 10 kryddpepparkorn 1 1/2 dl vatten
( Går ju även köpa färdig sill att lägga in så kallad 5 minuterssill – så blir det otroligt mycket enklare )
Senapsdressing:
5 msk senap ( Jag valde söt stark ) men vill man ha mildare smak så väljer man en mildare 2 msk vinäger 2 msk socker vitpeppar 1/2 tsk salt 2 dl matolja
Gör så här:
Skölj sillen under kallt vatten, och låt rinna av. koka upp ättikslagen till sillen och ställ kallt. Skär upp lagom stora portionsbitar till sillen och lägg i en glasburk med lock. Häll över den kalla lagen och ställ in i kylskåpet i 24 timmar. Blanda senap, vinäger, kryddor och vispa sakta i oljan. Låt sillen rinna av ordentligt. Blanda sedan ihop tillsammans med dressingen. låt stå svalt innan servering.
Lägg hela lergrytan i blöt och låt den ligga i blöt tills första jäsningen är klar.
Lös upp jästen i vattnen i en bunke. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap och mjöl, lite i taget. Knåda ihop degen och bearbeta den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Knåda igenom degen och forma den till en oval bulle och lägg den i en blöt, inoljad lergryta. Skär ca 3 snitt snett över degens yta och strö över lite mjöl.
Ställ in lergrytan i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i 50-60 min. Låt brödet svalna utan lock.
Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i enmatberedare. Blanda i smöret.
Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens. Fyll 6 portionsformar (jag tog små creme fraiche burkar) á ca 1 ½ dl med sorbet. Se till att rycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
Spritsa i eller gör en lite urgröpning i mitten och klicka i gräddblandningen.
Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen.
Hallonsåsen
Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
Ta fram desserterna och låt stå 5 min. Doppa formarna hastigt i hett vatten om de inte lossnar. Stjälp upp "bomberna" på tallrikar. Dela dem på mitten och servera med hallonsås.
Koka potatisen mjuk. När potatisen är klar pressar du ner den i en skål med en potatispress. Rör ner smör, ägg, salt och peppar och osten. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar. Toppa med lite riven ost. Grädda i 225 C i ca 15 i mitten på ugnen tills det fått fin färg.
Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så änge. Fräs rökskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligaer ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 min. Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca 10m in. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill. Häll upp soppan.
Till soppan kan man servera smördegshjärtan. Köp en rulle färdig smördeg.
Tryck ut hjärtan med en pepparkaksform. Lägg hjärtana på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i ugnen ca 225 C i ca 5 min tills de fått lite färg.
Mixa burkpersikor (stor burk). Fyll glaset med 1/3 persikomix (eller så mycket eller lite man vill) och häll sedan på med mousserande vin. Jag tog Chapel Hill Sweet Sprakling.
Tilltugg: Parmaknyten med färskost
10 skivor parmaskinka
10 st urskärnade svarta oliver
5 st soltorkade tomater
150 g färskost eller Philadelphiaost
10 st gräslöksstrån
Finhacka oliverna och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
Fördela en klick på mitten på varje skiva parmaskinka. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.
Tilltugg: Tortillas con cangrejo de rio
45 st
5 st wrap tortillabröd, stora (Jag köpte mindre bröd och fyllde mer så 3 bröd räckte)
170 g kräftstjärtar i lag
1 st purjolök, 10 cm
2 st chilifrukter (Jag tog en)
2 dl lätt creme fraiche
3 msk sweet chilisås
1 krm salt
Häll av spadet från kräftstjärtarna och låt rinna av väl.
Skölj purjolöken och skär den i grova bitar.
Ta bort kärnorna ur chilin.
Lägg alla ingredienser i en matberedare med kniv och blanda samman. Smaka av med salt och bred fyllningen på bröden. Rulla ihop och täck med plastfolie. Ställ kallt någon eller några timmar. Skär upp i önskade bitar innan servering.