Lergrytebröd
Kategori: Matbröd
1 st stort bröd
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
12-15 dl ljust lantbrödsmjöl
Lägg hela lergrytan i blöt och låt den ligga i blöt tills första jäsningen är klar.
Lös upp jästen i vattnen i en bunke. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap och mjöl, lite i taget. Knåda ihop degen och bearbeta den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Knåda igenom degen och forma den till en oval bulle och lägg den i en blöt, inoljad lergryta. Skär ca 3 snitt snett över degens yta och strö över lite mjöl.
Ställ in lergrytan i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i 50-60 min. Låt brödet svalna utan lock.
Recept från tidningen Hembakat.