Mimmis Mat

Lergrytebröd

Kategori: Matbröd

1 st stort bröd
 
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl ljus sirap
12-15 dl ljust lantbrödsmjöl
 
Lägg hela lergrytan i blöt och låt den ligga i blöt tills första jäsningen är klar.
 
Lös upp jästen i vattnen i en bunke. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap och mjöl, lite i taget. Knåda ihop degen och bearbeta den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
 
Knåda igenom degen och forma den till en oval bulle och lägg den i en blöt, inoljad lergryta. Skär ca 3 snitt snett över degens yta och strö över lite mjöl.
 
Ställ in lergrytan i nedre delen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i 50-60 min. Låt brödet svalna utan lock.
 
 
Recept från tidningen Hembakat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: